Ο «βαρύς χειμώνας» για τα κρυπτονομίσματα είναι εδώ. Σαν να μην έφτανε η φυγή κεφαλαίων δισ. δολαρίων από τον κλάδο όλους τους προηγούμενους μήνες λόγω της αύξησης των επιτοκίων που έφερε ο πληθωρισμός από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τώρα η χρεοκοπία του ανταλλακτηρίου κρύπτο FTX του Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ, δείχνει τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Επενδυτές κρυπτονομισμάτων βιώνουν πλέον σε πολλές περιπτώσεις καταστάσεις τύπου «φαρ ουέστ», με ανταλλακτήρια ή άλλες εταιρείες κρύπτο να έχουν οικονομικά προβλήματα, να χακάρονται ή απλά να βλέπουν κεφάλαια να εξανεμίζονται.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Λόρενς των ΗΠΑ Σάμερς συνέκρινε την κατάσταση του FTX με την κατάρρευση της ενεργειακής εταιρείας Enron Corp, ενώ άλλοι παράγοντες της αγορές αποκαλούσαν το ανταλλακτήριο ως την Lehman Brothers των κρυπτονομισμάτων
Από τις εξελίξεις έχει δημιουργηθεί ανησυχία στον κλάδο με τις τιμές πολλών κρυπτονομισμάτων να σημειώνουν πλέον βουτιά, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία για τα δέκα από αυτά με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος. Το Bitcoin υποχώρησε στα 16.600 δολάρια με απώλειες εβδομάδας πάνω από 21%. Το Ethereum ήταν στα 1.240 δολάρια με εβδομαδιαίες απώλειες πάνω από 23%. Το Dogecoin ήταν στα 0,087 δολάρια με εβδομαδιαίες απώλειες σχεδόν 30%.
Από τα ψηλά στα χαμηλάΜόλις τον περασμένο Απρίλιο ο Σαμ Μπάνκμαν Φράιντ ήταν δισεκατομμυριούχος από επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα και δήλωνε ότι σκοπεύει να διαθέσει όλη του σχεδόν την περιουσία σε φιλανθρωπίες κρατώντας μόνο ένα «καλό ποσό» κάθε χρόνο για τον εαυτό του ώστε να μπορεί να ζει άνετα.
Τότε το περιοδικό Forbes –κι όχι μόνο- αποτιμούσε την περιουσία του μόλις 28χρονου επενδυτή στα 26,5 δισεκατομμύρια δολάρια, την οποία έκανε χάρη στο FTX Trading Limited, ένα από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο στο οποίο οι χρήστες μπορούν εύκολα να κάνουν συναλλαγές σε διάφορα κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin και το Ethereum.
Στις ΜπαχάμεςΤώρα ο ίδιος φέρεται να είναι στις Μπαχάμες, με τις αρχές να έχουν βάλει στο μικροσκόπιο το FTX αλλά και συνδεόμενες με αυτό εταιρείες, μετά το αίτημα προστασίας από πιστωτές που κατάθεσε το ανταλλακτήριο με βάση τη νομοθεσία περί χρεοκοπιών.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ και η Επιτροπή Συναλλαγών Συμβολαίων Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων φέρονται διερευνούν εάν η FTX χειρίστηκε εσφαλμένα κεφάλαια πελατών. Επίσης οι αρμόδιες αρχές από τις Μπαχάμες, όπου φέρεται να βρίσκεται ο ίδιος, φέρονται να έχουν μιλήσει ήδη με τον Μπάνκμαν Φράιντ σύμφωνα με το Bloomberg, με τον ίδιο μάλιστα να αρνείται στο Reuters ότι το έχει σκάσει στη Νότιο Αμερική.
Μεγάλες μεταφορές κεφαλαίωνΠρόκειται για εξελίξεις που μάλλον δεν ακούγονται και τόσο καθησυχαστικές την ώρα που οι αρχές διερευνούν μεταξύ άλλων εάν πάνω από 1 δις δολ σε κεφάλαια πελατών έχουν εξαφανιστεί από το FTX. Μάλιστα ο ιδρυτής του να φέρεται να έχει μεταφέρει κρυφά 10 δισεκατομμύρια δολάρια από την FTX στην εταιρεία Alameda Research του ιδίου, ανέφεραν πηγές στο Reuters. Άλλες πηγές ανέβαζαν το ποσό που αγνοείται σε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια και άλλες προσδιόριζαν το ποσό αυτό από 1 έως 2 δις δολάρια. Μέχρι τώρα ήταν γνωστό μεν ότι η FTX μετέφερε κεφάλαια πελατών στην Alameda, αλλά τα ποσά αυτά που αγνοούνται αναφέρονται για πρώτη φορά. Επίσης Έγγραφα που επικαλούνται επίσης οι Financial Times δείχνουν ότι η FTX Trading International κατείχε μόλις 900 εκατομμύρια δολάρια σε ενεργητικό την Πέμπτη έναντι 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παθητικό.
Κίνδυνος για ντόμινοΟ οίκος αξιολογήσεων S&P Global Ratings από την πλευρά του εκτιμά ότι η κατάρρευση του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.com φέρει σημαντικές αλλαγές στον κλάδο και θα αυξήσει την εποπτεία των αρχών σε αυτόν. «Τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας ενισχύουν μια ήδη σημαντική πτώση των τιμών των κρυπτονομισμάτων που ξεκίνησε νωρίτερα φέτος και πιθανότατα θα επιταχύνουν τις απαιτήσεις (πληρωμών) εξασφαλίσεων και τις ρευστοποιήσεις. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε χρεοκοπία περισσότερων παικτών κρυπτογράφησης», σημειώνει ο οίκος.
Τουλάχιστον οι κίνδυνοι μετάδοσης της κρίσης σε εταιρείες παραδοσιακής χρηματοδότησης φαίνεται να περιορίζονται προς το παρόν, εκτιμά η S&P Global Ratings. Ο «χειμώνας των κρύπτο», όπως τον ονομάζει η εταιρεία , που ξεκίνησε τον Μάιο του τρέχοντος έτους με την απότομη βουτιά των τιμών πολλών τέτοιων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και την κατάρρευση εταιρειών, έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις δραστηριότητες του συγκεκριμένου κλάδου και έχει θέσει σε δοκιμασία την έστω και περιορισμένη έκθεση παραδοσιακών χρηματοπιστωτικών εταιρειών σε αυτό.
Πηγή: OT.gr
Freegr network blog- News about pc, technology.