Σε σημερινό άρθρο της Καθημερινής αναφέρονται:
«Μιλώντας στην «Κ», η Ιωάννα Παυλοπούλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κρίνει πως η απόφαση του υπουργείου είναι πολύ σωστή, μιας και η συνταγογράφηση μέσω του προσωπικού γιατρού, καθυστερεί ενδεχομένως την απόφαση για εμβολιασμό και ειδικά για τους πιο μεγάλους σε ηλικία πολίτες, οι οποίοι όμως είναι και αυτοί που τον χρειάζονται περισσότερο από όλους. «Δεν έχει ξανασυμβεί να έχουμε τόσα κρούσματα τέτοια εποχή στην Ελλάδα», λέει χαρακτηριστικά η ίδια. Σημειώνεται ότι η χώρα μας έχει παραλάβει φέτος περισσότερα από 4 εκατ. εμβόλια. Όπως αναφέρεται και σε άλλο ρεπορτάζ της Κ» σήμερα: «Εως και χθες είχαν γίνει 1.890.000 αντιγριπικοί εμβολιασμοί, όταν κατά μέσον όρο το δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου γίνονται 3.000.000 – 3.500.000 εμβολιασμοί.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στην «Κ», ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Απόστολος Βαλτάς, η πρόθεση του υπουργείου Υγείας, με βάση τις προπαρασκευαστικές συζητήσεις που γίνονται με τον ΠΦΣ, είναι, όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (στους άνω των 60 κ.τ.λ), να έχουν τη δυνατότητα να εμβολιάζονται στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση και χωρίς να πληρώνουν το εμβόλιο.
«Το σύστημα δηλαδή θα ταυτοποιεί αμέσως το ότι o πολίτης ανήκει σε συγκεκριμένη ομάδα» εξηγεί ο κος Βαλτάς και προσθέτει: «Αυτό είναι ένα πολύ βασικό κίνητρο για να επιλέξει αυτός ο πολίτης να εμβολιαστεί δίπλα από το σπίτι του χωρίς χρονοτριβή».
Το εμβόλιο χωρίς συνταγογράφηση θα μπορούν να κάνουν και όσοι δεν ανήκουν στις ειδικές ομάδες, πληρώνοντας όμως το αντίτιμο του σκευάσματος στον φαρμακοποιό. Να σημειωθεί πως φέτος κυκλοφορούν στα φαρμακεία 4 διαφορετικά εμβόλια για την γρίπη, τα οποία κοστίζουν από 10 έως 20 ευρώ. Το εμβόλιο θα πραγματοποιείται σε κάθε περίπτωση στα φαρμακεία και δεν θα μπορούν οι πολίτες να το πάρουν σπίτι τους.
Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα, όσοι δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες μπορούσαν επίσης να εμβολιαστούν για τη γρίπη στο φαρμακείο, αλλά όπως εξηγεί ο κος Βαλτάς: «ατύπως». «Ο εμβολιασμός γινόταν συνήθως με ένα απλό χαρτί γιατρού» λέει ο ίδιος και σχολιάζει πως αυτοί οι εμβολιασμοί όμως, δεν καταγράφονταν πουθενά.
«Τώρα, όποιος θα κάνει το εμβόλιο στο φαρμακείο θα καταχωρείται κιόλας στο σύστημα και έτσι θα συμβαίνουν δύο πράγματα- θα έχουμε εικόνα πως διατίθενται τα εμβόλια αλλά θα δημιουργείται και ένα μητρώο εμβολιασμών για τον κάθε πολίτη», σημειώνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ.
Όπως λέει στην «Κ» και ο Διονύσης Ευγενίδης, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης: «παρά τον καλό καιρό, φέτος είναι μια δύσκολη χρονιά. Οι ιώσεις της εποχής κυκλοφορούν πολύ- το βλέπουμε και από τα φάρμακα και τα σκευάσματα που δίνουμε. Δυστυχώς ο εμβολιασμός για την γρίπη δεν έχει ικανοποιητικό ρυθμό. Στη Θεσσαλονίκη έχει εμβολιαστεί γύρω στο 50% όσων ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Τα εμβόλια στα φαρμακεία, χωρίς συνταγή, είναι κάτι που μπορεί να κινητοποιήσει τον κόσμο».
Δείτε όλο το άρθρο ΕΔΩ
Πηγή: kathimerini.gr