Αφορά χιλιάδες στην επαρχία. Κοτσαδόροι… τέλος με πρόστιμο και αφαίρεση άδειας όπως αναφέρει η εφημερία “Συνείδηση”, η οποία διευκρινίζει πως μόνο αποσπώμενοι και αναδιπλούμενοι θα επιτρέπονται!
Αναλυτικά το δημοσίευμα:
Η ύπαρξη κοτσαδόρου πολλαπλασιάζει τη χρηστικότητα του αυτοκινήτου και δίνει λύσεις σε αγρότες, ψαράδες και μια σειρά από επαγγέλματα, γι’ αυτό και αφορά χιλιάδες στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.
Η αλήθεια είναι όμως ότι γίνεται κατάχρηση και αρκετοί χρησιμοποιούν τον κοτσαδόρο ως μέτρο… επιβολής στην κυκλοφορία και ειδικά στο παρκάρισμα. Η νομοθεσία σχετικά με την ύπαρξη κοτσαδόρου σε ένα ιδιωτικής χρήσης επιβατικό όχημα στην Ελλάδα υπήρξε ασαφής για ένα αδικαιολόγητα μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά σχετικά πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία, που επιβάλλουν και υποχρεωτικό τεχνικό έλεγχο του κοτσαδόρου ενός οχήματος από τα ΚΤΕΟ, βάζουν τέλος σε αυτό το θολό τοπίο.
Ειδικότερα, η ύπαρξη σταθερά τοποθετημένου (ή μόνιμου) κοτσαδόρου σε ένα αυτοκίνητο ιδιωτικής χρήσης θεωρείται πλέον παράνομη, με το νόμο να έχει επιβάλλει πλέον την αντικατάσταση του με αποσπώμενο ή αναδιπλούμενο στα αυτοκίνητα που έφεραν ήδη.
Το σκεπτικό πίσω από την υποχρεωτική αντικατάσταση του σταθερού κοτσαδόρου από αποσπώμενη ή αναδιπλούμενη μονάδα είναι η μείωση της ζημιάς (ή και του τραυματισμού) που μπορεί να προκαλέσει σε ένα άλλο όχημα ή χρήστη του δρόμου, καθώς ο σταθερός προεξέχει και δημιουργεί κινδύνους.
Από πέρυσι τον Οκτώβριο η αλλαγή, σε ισχύ από το καλοκαίρι
Στον δρόμο ο κοτσαδόρος θα επιτρέπεται μόνο όταν ο οδηγός τον χρησιμοποιεί για τον σκοπό που έχει σχεδιαστεί. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται από το νόμο η αφαίρεση ή η αναδίπλωση του, ανάλογα σε ποια κατηγορία από τις δύο ανήκει, ώστε να μην προεξέχει από το αμάξωμα, δηλαδή σε σταματά η Τροχαία και σου ζητά είτε να τον βγάλεις, είτε να τον αναδιπλώσεις.
Πρέπει να έχει εγκατασταθεί στο αυτοκίνητο από τον ίδιο τον κατασκευαστή, κάτι που σημαίνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις και έχει πάρει και τη σχετική έγκριση τύπου. Αν έχει τοποθετηθεί στο αυτοκίνητο μετά την αγορά του θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές που έχουν οριστεί γι’ αυτόν και να έχει τοποθετηθεί από ειδικό εγκαταστάτη. Και πριν την αλλαγή του νόμου, βάσει του άρθρου 82&4 του Κ.Ο.Κ., απαγορευόταν να προεξέχει ο κοτσαδόρος του αμαξώματος.
Τώρα όμως τα ΚΤΕΟ δεν θα περνούν πια το αυτοκίνητο, αν έχει σταθερό κοτσαδόρο! Πρόκειται για μια αλλαγή που καλό είναι να το ξέρουν ειδικά οι αγρότες και οι επαγγελματίες της περιοχής, διότι υπάρχει πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων. Πηγές από την Τροχαία κάνουν λόγο για ένα διάστημα 9 μηνών προσαρμογής που δόθηκε μετά τον περασμένο Οκτώβριο και με εφαρμογή από το καλοκαίρι. Να σημειωθεί επίσης ότι όπως και πριν την αλλαγή της νομοθεσίας, έτσι και τώρα, ένα αυτοκίνητο που φέρει κοτσαδόρο θα πρέπει να συνοδεύεται από άδεια ρυμούλκησης, η οποία εκδίδεται από την υπηρεσία Μεταφορών.
Τέλος καλό είναι να δηλώσουμε στην ασφαλιστική μας την ύπαρξη κοτσαδόρου στο αυτοκίνητο μας. Σε αντίθετη περίπτωση, αν υπάρξει ατύχημα, υπάρχει το ενδεχόμενο να μην μας καλύψει, ενώ η ασφαλιστική θα πρέπει να έχει λάβει ενημέρωση και για την ύπαρξη της άδειας ρυμούλκησης.
Πολυνομία
Στην Ελλάδα οι άδειες που δίνονται είναι μόνο για μεταφορά λέμβου, μεταφορά οικιακών αποσκευών και τροχόσπιτου. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν επιτρέπονται σχάρες ποδηλάτου, σκυλόσπιτα κ.τ.λ. κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν, ασφαλώς.
Βάσει του Άρθρου 54 του Κ.Ο.Κ. και του νόμου 16823/78 ΑΥΣ. δεν επιτρέπεται η έλξη ρυμουλκούμενου σκάφους-τρέιλερ-τροχόσπιτου, από ΙΧΕ, δίχως το ανάλογο έγγραφο του υπουργείου συγκοινωνιών.
Όσοι έχουν μπάρες και άλλα παρόμοια πρόσθετα στα οχήματά τους, λόγω του ότι οι διαστάσεις του οχήματος είναι μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, αφού μεταβάλλονται από την προσθήκη κοτσαδόρων και από τις μπάρες (για τα τζιπ κυρίως), ο νόμος με το άρθρο 53&6 του Κ.Ο.Κ. προβλέπει αφαίρεση διπλώματος για 1 μήνα και ακινητοποίηση του οχήματος και διοικητικό πρόστιμο 334 ευρώ!
Γιάννης Συμψηρής – Εφημερίδα “Συνείδηση”
ximeronews