Πορτρέτα παρόμοιας «τεχνοτροπίας» έκαναν την εμφάνισή τους τις περασμένες ημέρες στα προφίλ ουκ ολίγων χρηστών στα social media.
Συνολικά εκατομμύρια χρήστες βρέθηκαν αυτήν την εβδομάδα να κοιτούν στην οθόνη των κινητών τους τηλεφώνων πορτρέτα τα οποία είχε σχεδιάσει για αυτούς όχι κάποιος έμψυχος εν ζωή καλλιτέχνης αλλά ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (artificial intelligence – AI).
Πόσο αλλάζουν την τέχνη τα «πινέλα» της τεχνητής νοημοσύνης;
Το θέαμα, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε συζητήσεις και προβληματισμούς πάνω σε μια σειρά από θέματα: αναφορικά με την ποιότητα των ιδίων των προσωπογραφιών, τα όρια της τεχνητής νοημοσύνης, το μέλλον της καλλιτεχνικής δημιουργίας, την ιδιωτικότητα στην εποχή των social media κ.ά.
«Τα social media γιορτάζουν. Οι καλλιτέχνες διαμαρτύρονται. Ποιο είναι το πραγματικό κόστος ενός πορτρέτου που δημιουργείται από AI;», διερωτάται η Τάτουμ Χάντερ μέσα από τον ιστοχώρο της Washington Post.
Αφορμή για το άρθρο της στάθηκαν τα AI-generated πορτρέτα που άρχισαν να αναρτούν πολλοί στα προφίλ τους τις περασμένες ημέρες, κάνοντας χρήση μιας εφαρμογής ονόματι Lensa.
Η Lensa είναι μια εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών και βίντεο (photo – video editing app) που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Prisma Labs. Η εν λόγω εφαρμογή κυκλοφορεί μεν από το 2018, ωστόσο απέκτησε δημοσιότητα τελευταία λόγω της λειτουργίας “magic avatars” που λάνσαρε στα τέλη Νοεμβρίου.
Αλγόριθμε, κάνε ένα εξώφυλλο για το «Κ»
Προκειμένου να μπορέσει να αποκτήσει την εν λόγω εφαρμογή, ο χρήστης πρέπει να πληρώσει μια ετήσια συνδρομή ολίγων δεκάδων δολαρίων και εν συνεχεία να «ανεβάσει» στη Lensa οχτώ με δέκα δικές του φωτογραφίες προσώπου, κατά προτίμηση σε στυλ πορτρέτου ή selfie. Με βάση αυτές τις φωτογραφίες, ο αλγόριθμος της Prisma Labs έρχεται να δημιουργήσει μια σειρά από «καλλιτεχνικά» πορτρέτα σε διαφορετικά στυλ.
Πίσω από την Prisma Labs, προϊόν της οποίας είναι η εφαρμογή Lensa, βρίσκονται άτομα που προέρχονται από τη Ρωσία, πρώην εργαζόμενοι στον ρωσικό κολοσσό Yandex. Ανταγωνιστική προς τη Lensa θεωρείται μια selfie photo editing app που ονομάζεται Facetune.
Η εφαρμογή Lensa απευθύνεται σε χρήστες ηλικίας 13 ετών και άνω. Η Τάτουμ Χάντερ της Washington Post υπογραμμίζει, ωστόσο, ως στοιχείο ανησυχίας το ότι χρήστες μπορούν να ανεβάζουν στην εν λόγω εφαρμογή φωτογραφίες όχι μόνο δικές τους αλλά και άλλων, ενδεχομένως χωρίς την έγκρισή τους. Όσοι θέλουν να τσεκάρουν εάν έχουν χρησιμοποιηθεί δικές τους φωτογραφίες, εν αγνοία τους, για την «εκπαίδευση» προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να κάνουν μια σχετική αναζήτηση στον ιστοχώρο «Have I Been Trained?», όπως αναφέρει η Washington Post.
Με πληροφορίες από Washington Post
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr