Έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας διαπίστωσε ότι το 38% των ανθρώπων ένιωσαν τα επίπεδα άγχους τους να αυξάνονται κατά την περίοδο των γιορτών.
Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο ασθένειας, κατάχρησης ουσιών και υψηλότερα ποσοστά άγχους και κατάθλιψης.
Αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν υπήρχαν τόσες πολλές ερωτήσεις σχετικά με το πώς να παραμείνει ο κόσμος ασφαλής στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και τις οικογενειακές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια της COVID-19.
Γιατί αυξάνονται τα ποσοστά κατάθλιψης στις γιορτές;
Τα μοτίβα αυξημένων ποσοστών κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των γιορτών έχουν τεκμηριωθεί από γιατρούς και επαγγελματίες ψυχικής υγείας εδώ και χρόνια.
Η Εθνική Συμμαχία για την Ψυχική Ασθένεια (NAMI) διαπίστωσε ότι το 64% των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική ασθένεια, ανέφεραν ότι η κατάστασή τους επιδεινώθηκε κατά τη διάρκεια των γιορτών.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Όταν πλησιάζουν οι διακοπές, φέρνουν ποικίλα γεγονότα, κοινωνικές αλληλεπιδράσεις και προκλήσεις.
Μερικές φορές το άγχος που προκύπτει έχει να κάνει με την πίεση του πόσες ευθύνες έχει κάποιος.
Σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να συνδεθεί με περίπλοκες αναμνήσεις του παρελθόντος ή με άγχος για οικογενειακές συγκεντρώσεις.
Αλλά εκτός από τις διακοπές, πολλοί άνθρωποι βιώνουν κάτι που ονομάζεται Μείζονα Καταθλιπτική Διαταραχή (MDD) με εποχιακό μοτίβο (επίσης γνωστό ως εποχιακή συναισθηματική διαταραχή).
Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή είναι η κλινική κατάθλιψη που τείνει να εμφανίζεται στα τέλη του φθινοπώρου και μπορεί να διαρκέσει μέχρι τις αρχές της άνοιξης.
Είναι γνωστό ότι συνδέεται με αλλαγές στο φως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, επομένως είναι πιο κοινό στα βόρεια κλίματα.
Η περιορισμένη έκθεση στο φυσικό φως μπορεί να επηρεάσει τους ρυθμούς και τη νευροχημική ισορροπία του σώματος.
Μπορεί να αλλάξει την προοπτική σας όταν οι μέρες φαίνονται μικρότερες, το σκοτάδι διαρκεί περισσότερο και ο κρύος καιρός σας κρατά κλειστούς σε εσωτερικούς χώρους.
Η έρευνα δείχνει ότι η κλινική κατάθλιψη με εποχιακό πρότυπο επηρεάζει έως και το 6% του πληθυσμού.
Και είναι επίσης σύνηθες για άτομα που συνήθως δεν παλεύουν με την κατάθλιψη να την βιώνουν προσωρινά κατά τους χειμερινούς μήνες.
Τα συμπτώματα της εποχικής καταθλιπτικής διαταραχής και της θλίψης των γιορτών
Τα συμπτώματα της εποχικής κατάθλιψης είναι παρόμοια με τα συμπτώματα της κατάθλιψης που εμφανίζεται οποιαδήποτε εποχή του χρόνου:
Κούραση ή έλλειψη ενέργειαςΔεν απολαμβάνετε πλέον δραστηριότητες που σας άρεσαν στο παρελθόνΕπίμονα αισθήματα ενοχής, αναξιότητας ή απελπισίαςΑλλαγή στις προσωπικές σχέσειςΑλλαγή στα πρότυπα ύπνουΑλλαγή στην όρεξη ή απώλεια ή αύξηση βάρουςΔυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεωνΔυσκολία εργασίαςΓενική ευερεθιστότηταΑυτοτραυματισμός
Μπορεί κάποιος που συνήθως δεν πάσχει από κατάθλιψη να έχει κατάθλιψη τις γιορτές;
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως κάτι τέτοιο είναι πιθανό, καθώς η περίοδος των διακοπών έρχεται με τους δικούς της στρεσογόνους παράγοντες και προσδοκίες, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.
Η συναισθηματική εξάντληση από αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες που εμφανίζονται στις διακοπές μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα κατάθλιψης.
Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα αυτά συνήθως είναι παροδικά και δεν χρήζουν άμεσης ιατρικής παρακολούθησης.
Tips για να ξεπεράσετε την κατάθλιψη των Χριστουγέννων
Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να φροντίσετε την ψυχική σας ευεξία στις γιορτές. Μερικές από αυτές τις στρατηγικές μπορεί να λειτουργήσουν καλύτερα για εσάς από άλλες. Αλλά φροντίστε να δοκιμάσετε μερικά για να βρείτε αυτό που λειτουργεί καλύτερα και κάνει τη διαφορά στο πώς αισθάνεστε.
1. Βεβαιωθείτε ότι οι προσδοκίες σας είναι ρεαλιστικές.
Ρωτήστε τον εαυτό σας αν περιμένετε πάρα πολλά από τον εαυτό σας. Ή ίσως αν περιμένετε πάρα πολλά από κάποιον άλλο. Στη συνέχεια, δείτε πώς σας κάνουν να νιώθετε αυτές οι προσδοκίες. Είναι βοηθητικές ή αγχωτικές;
2. Εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι».
Είστε ένα άτομο και υπάρχουν τόσα πολλά που μπορείτε να κάνετε σε μια δεδομένη ημέρα ή μια δεδομένη αργία. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι είναι εντάξει να πείτε όχι σε φιλικές συγκεντρώσεις που σας προκαλούν άγχος ή σε οικογενειακά τραπέζια που σας φέρνουν σε άβολη θέση .
3. Περιορίστε την χρήση κινητού στις γιορτές.
Ίσως κάνετε ένα διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αν το να βλέπετε τις φωτογραφίες των διακοπών άλλων ανθρώπων σας κάνει να συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτούς. Βρείτε χειμερινές δραστηριότητες για να απολαύσετε (είτε μόνοι είτε με άλλους), που δεν σχετίζονται με τις διακοπές – όπως για παράδειγμα το σκι.
4. Μην περιορίζετε τις δραστηριότητες που σας «αποφορτίζουν».
Αν παραδείγματος χάρη, το να πάτε για γιόγκα σας βοηθά να αντιμετωπίσετε το άγχος, συνεχίστε να το κάνετε. Εάν βοηθάει το να περνάτε χρόνο με φίλους ή οικογένεια, επικοινωνήστε μαζί τους συχνά.
Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και να είστε ανοιχτοί στον πειραματισμό με διαφορετικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες.
5. Μοιραστείτε τις σκέψεις σας με στενούς φίλους ή έμπιστα μέλη της οικογένειας.
Δεδομένου ότι το άγχος κατά τη διάρκεια των διακοπών είναι τόσο συνηθισμένο, μπορεί και οι γύρω σας να αισθάνονται το ίδιο.
Το να γνωρίζετε ότι κάποιος άλλος μπορεί να βιώνει το ίδιο και είναι εκεί για υποστήριξη, μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα. Μπορείτε επίσης να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Μαζί, θα είστε σε θέση να μιλήσετε για όσα βιώνετε, να βρείτε τρόπους να μειώσετε το άγχος σας και να επιστρέψετε στο να νιώθετε ξανά σαν τον εαυτό σας – αυτές τις γιορτές και όχι μόνο.
6. Επικοινωνήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Η θεραπεία ομιλίας μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε το άγχος και τα συμπτώματα του άγχους και της κατάθλιψης.
Και αν αντιμετωπίζετε άγχος που σχετίζεται με τις διακοπές ή συναισθηματική διαταραχή της εποχής, ο θεραπευτής σας μπορεί επίσης να σας συστήσει θεραπεία με ελαφρύ κουτί, φαρμακευτική αγωγή ή χρήσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση ορισμένων από τα συμπτώματά σας.
πηγή