Καθώς το 2022 βαδίζει προς την ημερολογιακή του δύση, σταχυολογώντας κανείς τις ελπιδοφόρες ειδήσεις της χρονιάς, σχετικά με τις αναπτυξιακές προοπτικές του Ν. Αιτωλοακαρνανίας οφείλει να σταθεί με ιδιαίτερη προσοχή στις κοινές δράσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας - μέσω προγραμματικής σύμβασης με τους Δήμους Αγρινίου, Καρπενησίου, Αμφιλοχίας και Αγράφων - με διακηρυγμένο στόχο την ανάδειξη της Λίμνης Κρεμαστών.
Πρόκειται για μία κίνηση, που υπηρετεί με ουσιαστικό τρόπο την καταστατική αναγκαιότητα για ανάκτηση της εξωστρέφειας της ευρύτερης περιοχής και την (επιτέλους) ένταξή της στον τουριστικό χάρτη της χώρας. Με δεδομένο δε, τον εκ των πραγμάτων ήπιο και βιώσιμο χαρακτήρα, που αναμένεται και πρέπει να προσλάβει η όποια συνεπακόλουθη εκμετάλλευση, αυτού του μοναδικού και ποικιλοτρόπως ευαίσθητου υδάτινου οικοσυστήματος, υπεισέρχεται εν τη γενέσει του εγχειρήματος, το θεμελιώδες ερώτημα: ποιες πρακτικές και ποιες ατραποί θα οδηγήσουν στα βέλτιστα αποτελέσματα επ’ ωφελεία της περιοχής και των πολιτών της;
Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο το άρτιο πόνημα, που δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2021 το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/ Περιφερειακό Τμήμα Ν. Αιτωλοακαρνανίας. Πρόκειται επί της ουσίας για το πόρισμα Ομάδας Εργασίας μηχανικών-μελών του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, που εστίασαν στους τρόπους ανάδειξης χαρακτηριστικών τοποσήμων της ευρύτερης περιοχής με στόχο την ανάδειξή τους και την περαιτέρω αξιοποίηση τους.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το γεγονός, πως η όλη η περιοχή αποτελεί ένα πολυσχιδές φυσιολατρικό αλλά και πολιτιστικό παλίμψηστο, που αναμένει τις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να απελευθερώσει την αναπτυξιακή του δυναμική στο διηνεκές. Με μικρές και έξυπνες παρεμβάσεις μπορεί να δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή ένα ανοικτό, πολιτιστικό πάρκο, μοναδικό στο είδος του. Μπορεί μία τέτοια τουριστική προσέγγιση να μοιάζει κοινότυπη, θα πρέπει όμως κανείς να γνωρίζει πως ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ισχυροποιείται διαρκώς η τάση αναζήτησης μιας ολοκληρωμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας, που προφανώς κινείται στον αντίποδα του πεπερασμένου και υπερκορεσμένου πια μοντέλου «ήλιος – θάλασσα».
Μία έτερη συγκυριακή μεν, αλλά άκρως ουσιαστική παράμετρος, που καθιστά απαραίτητη τη συμπερίληψη των προτάσεων του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας είναι η εκκίνηση σε πανελλαδικό επίπεδο των τοπικών και ειδικών πολεοδομικών σχεδίων (Τ.Π.Σ., Ε.Π.Σ.). Αυτό πρακτικά σημαίνει, πως μπορούν να συνδιαμορφωθούν με αυστηρώς επιστημονικά κριτήρια όλες εκείνες οι απαραίτητες προϋποθέσεις οργάνωσης του ευρύτερου χώρου στην περιοχή, προκειμένου να αποτελέσουν χωροταξική κοιτίδα αειφόρου ανάπτυξης, όπως για παράδειγμα η Λίμνη Τριχωνίδα.
Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αναμένεται να διαδραματίσει επιτυχώς το ρόλο του επιστημονικού θεματοφύλακα προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να διασφαλίσει το διττό χαρακτήρα της επιτυχημένης χωροταξικής οργάνωσης, που πρέπει να διέπεται τόσο από τις αειφόρες όσο και τις αναπτυξιακές της συνιστώσες.
Στυλιανός Μπλέτσας
Πρόεδρος ΔΕ ΠΤ ΤΕΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ
ximeronews