2023-01-22 23:57:33
Φωτογραφία για Τανκς Leopard 2: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και γιατί τα θέλει η Ουκρανία;
Το Leopard 2 είναι ένα άρμα μάχης γερμανικής κατασκευής με βεληνεκές περίπου 500 χιλιομέτρων. 

Τέθηκε σε λειτουργία για πρώτη φορά το 1979 έχει μήκος 9,67 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 68 χλμ./ώρα.

 Διαθέτει ένα όπλο λείας οπής 120 χιλιοστών ως κύριο οπλισμό του και δύο ομοαξονικά ελαφριά πολυβόλα.

Εκτός από το ότι χρησιμοποιείται από τον γερμανικό στρατό, περισσότερες από δώδεκα χώρες στην Ευρώπη χρησιμοποιούν το τανκ. Μεταξύ άλλων, τα τανκς έχουν αναπτυχθεί στο Κόσοβο, τη Βοσνία, το Αφγανιστάν και τη Συρία (από την Τουρκία).

Η Ουκρανία έχει δηλώσει ότι έχει επείγουσα ανάγκη για βαρύτερα τεθωρακισμένα στον πόλεμο της κατά της ρωσικής εισβολής. Το Κίεβο έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα σε τανκς, τα περισσότερα από τη σοβιετική ή μετασοβιετική εποχή.

Ενώ η Ουκρανία έχει κερδίσει σημαντικές νίκες –στη μάχη για το Κίεβο στην αρχή του πολέμου, καθώς και στην περιφέρεια του Χάρκοβο και γύρω από τη Χερσώνα στο νότο – η έλλειψη τανκς την εμποδίζει να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις της.


Η ευρεία διαθεσιμότητα των Leopards –όπως στη γειτονική Πολωνία, η οποία θέλει να προμηθεύσει την Ουκρανία με αυτά– τα καθιστά κατάλληλα για το Κίεβο.

Η Ουκρανία υποστηρίζει ότι χρειάζεται 300 άρματα μάχης, ενώ δυτικοί αναλυτές απαντούν ότι 100 θα μπορούσαν πιθανώς να αλλάξουν την ισορροπία του πολέμου.

Άρα, ποιο είναι το πρόβλημα;

Επειδή τα τανκς δόθηκαν σε χώρες με άδειες εξαγωγής, η Γερμανία μπορεί να ασκήσει βέτο στην επανεξαγωγή, αν και η Πολωνία είπε την Πέμπτη ότι θα μπορούσε απλώς να αγνοήσει τη Γερμανία και να εξάγει τα Leopard της ανεξάρτητα.

Από την πλευρά της η Γερμανία προτιμά μια πολυμερή προσέγγιση στο θέμα της προμήθειας όπλων στην Ουκρανία, αντί να θεωρηθεί ότι κινείται μονομερώς.

Αν και έχει προμηθεύσει την Ουκρανία με μεγάλη ποσότητα εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων τεθωρακισμένων αυτοκινήτων, παλεύει επίσης με την αντιμιλιταριστική παράδοση της μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Επίσης μια τέτοια προμήθεια είχε θεωρηθεί ως προβληματική λόγω των πολύ πιο προφανώς επιθετικών δυνατοτήτων αυτών των τανκς.

Η Γερμανία είχε προσπαθήσει να συνδέσει την προμήθεια των Leopards με έναν ευρύτερο συνασπισμό που θα προμήθευε άλλα άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών Abrams -ένα τανκ που θεωρείται από τους ειδικούς ως λιγότερο κατάλληλο για τον πόλεμο στην Ουκρανία λόγω της μεγάλης κατανάλωσης καυσίμων.

Ποιο είναι το επιχείρημα κατά της προμήθειας των Leopard 2;

Όσοι είναι αντίθετοι με την ιδέα πιστεύουν ότι τα τανκς αυτά θα οδηγούσαν σε μια κλιμάκωση της εμπλοκής των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο, αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου.

Η Ουκρανία έχει πει ότι θα χρησιμοποιούσε τα τανκς μόνο εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, ενώ οι υποστηρικτές της λένε ότι είναι η Μόσχα που συνέχισε να κλιμακώνει τη σύγκρουση, κινητοποιώντας όλο και περισσότερα στρατεύματα, στοχεύοντας μη στρατιωτικές υποδομές και εκτοξεύοντας καμουφλαρισμένες απειλές για πυρηνικά χτυπήματα.

Πηγή: Guardian
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ