2023-02-05 08:52:14
Φωτογραφία για ΟΔΗΓΟΣ για Κατασκευές με Υγρό Γυαλί
"Υγρό γυαλί" είναι ο εμπορικός όρος που έχει καθιερωθεί για την εποξική ρητίνη δύο συστατικών (ρητίνη + καταλύτης-σκληρυντής)  η οποία μετά την στερεοποίησή της αποκτά γυαλιστερή, διαυγή και εντελώς στιλπνή όψη-υφή,  ίδια με αυτή του γυαλιού, πάνω σε όποια επιφάνεια εφαρμοστεί.

Και τα δύο συστατικά είναι διαφανή σε υγρή μορφή και αναμειγνύονται στις ακριβείς αναλογίες που συνιστούν οι οδηγίες του κάθε προϊόντος, αφού υπάρχουν αρκετές διαφοροποιήσεις ανά προϊόν από τα πολλά που κυκλοφορούν στην αγορά με την ένδειξη "υγρό γυαλί".

Οι επιμέρους εφαρμογές του υγρού γυαλιού για κατασκευές αντικειμένων - διαμόρφωση - προστασία επιφανειών ή  καλλιτεχνικές δημιουργίες είναι πάρα πολλές και μπορούν να υλοποιηθούν με δύο γενικούς τρόπους:

1. Με χύτευση σε καλούπια, μέσα στα οποία μπορούν ταυτόχρονα να εγκλωβιστούν και κάθε είδους διακοσμητικά στοιχεία-αντικείμενα-υλικά. 


2. Με επίστρωση πάνω σε αντικείμενα-επιφάνειες από κάθε είδους υλικό π.χ  ξύλο, μέταλλο, πηλό, γύψο, πορσελάνη, γυαλί, χαρτί, φωτογραφίες, ύφασμα, καμβάδες κλπ.  

Οι εφαρμογές επίστρωσης καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κατασκευών, ανάλογα με το πάχος του στρώματος υγρού γυαλιού που θα εφαρμοστεί σε μια επιφάνεια. Έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σαν απλό βερνίκι για να δώσετε πχ τέλεια όψη σε μια κατασκευή από χαρτί, decoupage, κατασκευές από πηλό, για το "γυάλωμα" φωτογραφιών, έργων τέχνης που θέλετε να διατηρηθούν αναλλοίωτα στον χρόνο κλπ, όσο και για κατασκευές που βασίζονται στο "γέμισμα" - πλήρη ή μερική επικάλυψη αντικειμένων με υγρό γυαλί, πχ κατασκευή κοσμημάτων σε καστόνια, τραπέζια με επιφάνεια από υγρό γυαλί, δίσκοι, πιάτα κλπ.  Και σε εφαρμογές επίστρωσης επίσης μπορούν να εγκλωβιστούν μέσα στο υγρό γυαλί διακοσμητικά στοιχεία-αντικείμενα.   

Ιδιότητες του υγρού γυαλιού - Βασική Διαδικασία

Πρόκειται για χημικό μη υδατοδιαλυτό προϊόν γι΄αυτό και συνιστάται να φοράτε γάντια κατά την διάρκεια των κατασκευών. Από επιφάνειες που ίσως λερωθούν όσο το υλικό είναι υγρό θα το καθαρίσετε με ασετόν ή οινόπνευμα, αν όμως στερεοποιηθεί θα χρειαστεί διαλυτικό ή τρίψιμο με γυαλόχαρτο.  

Κάποια προϊόντα υγρού γυαλιού, κυρίως συσκευασίες μεγάλου μεγέθους που προορίζονται για καλλιτεχνικές κατασκευές, έχουν μια ιδιαίτερα έντονη οσμή και κατά την διάρκεια εφαρμογών με τους συγκεκριμένους τύπους ρητίνης είναι απαραίτητη εκτός από γάντια και η μάσκα προσώπου. 

Για μικρές - μεσαίου μεγέθους κατασκευές τα συστατικά αναμειγνύονται σε σκεύη μιας χρήσης ή πλαστικά μπωλ-δοσομετρητές με ξύλινη ή πλαστική μικρή σπάτουλα, η οποία επίσης χρησιμοποιείται και για το "στρώσιμο" του υλικού στην διάρκεια των κατασκευών. Χρήση πινέλου μπορεί να γίνει σε εφαρμογές επίστρωσης πολύ μικρού πάχους, αρκεί φυσικά να είναι καλής ποιότητας και να μην αφήνει τρίχες. 

Για την μέτρηση της απαιτούμενης ποσότητας από κάθε συστατικό ο πρακτικότερος και ακριβέστερος τρόπος, για μικρές-μεσαίου μεγέθους κατασκευές, είναι δύο σύριγγες με ένδειξη ml. Παίρνετε με αυτές όση ποσότητα απαιτείται από κάθε συσκευασία, αδειάζετε το περιεχόμενό τους σε ένα ποτηράκι μιας χρήσης και αναμειγνύετε για περίπου 2-3 λεπτά με όχι ιδιαίτερα έντονες κινήσεις. Κατά την ανάμειξη θα πρέπει αρκετές φορές να "ξυστούν" με την σπάτουλα τόσο το κάτω μέρος του δοχείου όσο και τα πλαϊνά μέρη, ώστε να μην μείνει η παραμικρή ποσότητα υλικού που δεν θα ομογενοποιηθεί στο μείγμα.

Η καλή ποιότητα του υγρού γυαλιού που θα χρησιμοποιήσετε, το ακριβές μέτρημα των συστατικών ανάλογα με τις προδιαγραφές του προϊόντος όσο και η σωστή ανάμειξη τους είναι οι καθοριστικότεροι παράγοντες στην επιτυχία των κατασκευών με υγρό γυαλί, ανεξάρτητα από το είδος-μέγεθός τους. 

Αν η ποσότητα βάσης ρητίνης που θα χρησιμοποιήσετε είναι μεγαλύτερη από την ενδεδειγμένη το αντικείμενό σας δεν θα στερεοποιηθεί-σκληρύνει πλήρως, αντίθετα αν η ποσότητα καταλύτη-σκληρυντή είναι αυξημένη έναντι της κανονικής δοσολογίας η διαδικασία ωρίμανσης-στερεοποίησης θα επιταχυνθεί αφύσικα, με αποτέλεσμα η τελική όψη του γυαλιού να είναι θαμπή ή και κιτρινωπή.   

Σε συσκευασίες μεγάλου μεγέθους, για χρήση σε αντίστοιχα μεγάλες κατασκευές π.χ έπιπλα, καλλιτεχνικές δημιουργίες κλπ. συχνά οι συνιστώμενες δοσολογίες ανά συστατικό αναφέρονται σε όγκο και όχι βάρος. 

Κάποιες εταιρίες επίσης διαθέτουν διαφορετικά προϊόντα ανάλογα με την χρήση και συγκεκριμένα υγρό γυαλί λεπτόρευστο (πιο αραιό) για εφαρμογές χύτευσης σε καλούπια και πιο παχύρευστο για χρήση σε επιστρώσεις. Η διαφορά αυτή σαφώς διευκολύνει την όλη διαδικασία ειδικά σε εφαρμογές επίστρωσης αφού το πιο παχύρευστο υλικό θα "στρώσει" στις άκρες πολύ πιο εύκολα χωρίς να "τρέξει". Εδώ μπορείτε να δείτε τα αντίστοιχα προϊόντα και πληροφορίες-οδηγίες για την ενδεδειγμένη χρήση του καθενός. 

Τόσο στο αρχικό στάδιο ανάμειξης των δύο συστατικών όσο και κατά την τοποθέτηση σε καλούπια ή επίστρωση επιφανειών είναι πολύ πιθανό να εμφανιστούν φυσαλίδες, αποτέλεσμα του εγκλωβισμού αέρα στο υλικό κατά την διάρκεια της ανάδευσης.

Για να τις απαλείψετε χρησιμοποιείστε ένα θερμαντικό μέσο πχ περάστε, χωρίς να την ακουμπήσετε,  την φλόγα ενός αναπτήρα πάνω από την επιφάνειά του υγρού γυαλιού ή για μεγαλύτερες κατασκευές κάντε το ίδιο με ένα φλόγιστρο. Η θερμότητα θα εξαφανίσει άμεσα τις φυσαλίδες, από τη στιγμή που αυτές θα ανέβουν στην επιφάνεια της κατασκευής σας, κάτι που συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά από την στιγμή που θα ολοκληρώσετε την επίστρωση μιας επιφάνειας ή το γέμισμα καλουπιού.  

Το υγρό γυαλί χρωματίζεται με προσθήκη ελάχιστης ποσότητας χρωστικής σε υγρή μορφή  ή σε σκόνη. 

Υπάρχουν ασφαλώς ειδικά χρώματα για υγρό γυαλί όμως η ποσότητα που απαιτείται για να χρωματιστεί είναι τόσο μικρή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε τύπου χρωστική. Σε απλές κατασκευές και ειδικά στο στάδιο αρχικής εξάσκησης σε κατασκευές με υγρό γυαλί χρησιμοποιήσετε ένα καλής ποιότητας υγρό χρώμα, αν έχει και την ένδειξη "διαφανές" ακόμη καλύτερα. Ιδανικά για την συγκεκριμένη χρήση είναι και όλα τα χρώματα για κανονικό γυαλί. 

Ρίχνετε στο έτοιμο μείγμα υγρού γυαλιού σταγόνες χρώματος ή αντίστοιχη ποσότητα σκόνης και αναμειγνύετε πολύ καλά έως να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα.    

Μια συχνή παρανόηση από αρχάριους είναι ότι βλέποντας αντικείμενα-επιφάνειες από υγρό γυαλί με πολλά χρώματα σε ακαθόριστα σχέδια, όψης marble κλπ. θεωρούν πως αυτές έχουν δημιουργηθεί με την μη πλήρη ομογενοποίηση-ανάμειξη του χρώματος στο μείγμα υγρού γυαλιού, με την δημιουργία δηλαδή σχεδίων με αδιάλυτο χρώμα μέσα στο υλικό και την εφαρμογή του με αυτή την μορφή πάνω σε επιφάνειες-αντικείμενα. Δεν είναι βεβαίως έτσι. Σε κατασκευές τέτοιας όψης έχει προηγηθεί ανάμειξη κάθε χρώματος σε διαφορετικό δοχείο με υγρό γυαλί και στην συνέχεια τα χρωματιστά μείγματα εκχύονται-εφαρμόζονται διαδοχικά. 

Τότε και όσο το υγρό γυαλί είναι ακόμη ρευστό μπορείτε να παρέμβετε με σπάτουλα, οδοντογλυφίδα κλπ, ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου, για να δημιουργήσετε σχέδια με τα χρωματιστά μείγματα. 

Τα ιδιαίτερα εφέ, λεπτές γραμμώσεις, "φούσκες"  κλπ. πέρα από το σχέδιο που μπορείτε εσείς να δώσετε σε marble πολύχρωμες κατασκευές, όσο το μείγμα υγρού γυαλιού είναι ακόμη ρευστό, δημιουργούνται με διοχέτευση ζεστού αέρα. Γίνεται κυρίως με πιστολάκι μαλλιών, αλλά φυσικά από μια σχετική απόσταση ...ασφαλείας και σε χαμηλή ένταση γιατί διαφορετικά επιστρατεύστε ασετόν, οινόπνευμα, διαλυτικά για να καθαρίσετε τον ...χαμό, αν το μείγμα πεταχτεί τριγύρω :)  

Εξαίρεση αποτελούν τα χρώματα οινοπνεύματος (αλκοολούχα μελάνια) που μπορούν εκτός από την ανάμειξή τους με υγρό γυαλί να χρησιμοποιηθούν και αυτούσια δημιουργώντας εντυπωσιακούς σχηματισμούς καθώς οι σταγόνες απλώνουν πάνω στο υγρό γυαλί. Η τεχνική αυτή έχει εντυπωσιακότερο αποτέλεσμα εφαρμοσμένη σε κατασκευές με στρώσεις γυαλιού, όπου η μία απλώνεται μετά την άλλη με το που το γυαλί θα στερεοποιηθεί ελαφρά και θα μπορεί να αντέξει το βάρος της επόμενης στρώσης. Σταγόνες χρώματος θα ρίξετε σε κάθε στρώση υγρού γυαλιού έτσι ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αποκτήσει έντονο χρωματικό "βάθος". 

Το υγρό γυαλί μπορεί, γενικά, να εφαρμοστεί και σε διαδοχικές στρώσεις, είτε για να εγκλωβιστούν μέσα σε μία μόνο κάποια στοιχεία-αντικείμενα, είτε για να δημιουργηθούν αντικείμενα με διαφορετικές αποχρώσεις γυαλιού ανά στρώση κλπ. Η εφαρμογή της κάθε επόμενης στρώσης θα πρέπει να γίνεται όσο η προηγούμενη δεν έχει πλήρως στερεοποιηθεί, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να έχει ενιαία ομοιόμορφη και διαυγή όψη και να μην διακρίνονται θαμπές διαχωριστικές γραμμές. 

Όσο περισσότερο έντονα χρωματίζεται το υγρό γυαλί είναι φυσικό να μειώνεται η διαφάνεια του. Ασφαλώς και σε πολλών τύπων κατασκευές αυτό είναι το επιθυμητό αποτέλεσμα, σε άλλες συνδυάζονται πάνω στο ίδιο αντικείμενο περιοχές με έντονο χρώμα, άλλες με πιο απαλό χρωματισμό ή και κάποιες εντελώς διαφανείς, πάντως η τελική χρωματική όψη που αποκτά ένα αντικείμενο δεν εξαρτάται απαραίτητα από το αν θα χρησιμοποιηθεί χρωματισμένο ή άχρωμο υγρό γυαλί. 

Και εντελώς διάφανο-αχρωμάτιστο μείγμα αν τοποθετήσετε σε ένα καλούπι-επιφάνεια έντονης απόχρωσης, πάνω σε ένα χρωματιστό χαρτί, αν βάψετε ένα καστόνι πριν το χρησιμοποιήσετε κλπ  ή εγκλωβίσετε μέσα στο μείγμα χρωματιστά στοιχεία, το αποτέλεσμα θα είναι ιδιαίτερα έντονο σε αποχρώσεις το δε υγρό γυαλί θα διατηρήσει το 100% της διαφάνειάς του.  

Εκτός των αναλογιών ανάμειξης των δύο συστατικών και ο χρόνος σκλήρυνσης επίσης διαφέρει από προϊόν σε προϊόν αλλά και ανάλογα με το μέγεθος του αντικειμένου/όγκο υλικού που θα χρησιμοποιηθεί και  μπορεί να ποικίλει από μερικές ώρες, ημέρες έως και εβδομάδες για πολύ μεγάλες κατασκευές. Ο μέσος όρος πάντως για την στερεοποίηση μικρών-μεσαίων απλών κατασκευών κυμαίνεται από 1-2 έως 48 ώρες.

Στο διάστημα αυτό και τουλάχιστον για τις πρώτες ώρες που πάνω στο υγρό γυαλί μπορεί να επικαθήσουν σωματίδια σκόνης, τρίχες από κατοικίδια κλπ. που πιθανώς αιωρούνται στον αέρα και θα χαλάσουν την τελική του όψη οι κατασκευές θα πρέπει να καλύπτονται-προστατεύονται. Για μικρές κατασκευές,  χρησιμοποιείστε ένα οποιοδήποτε πλαστικό σκεύος ή κουτί για να τις "καπακώσετε", μεγαλύτερα αντικείμενα προστατέψτε τα με νάϋλον-μουσαμά, που ασφαλώς δεν θα πρέπει να ακουμπά στην κατασκευή.

Μια λεπτομέρεια που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε ...δυσάρεστες εκπλήξεις είναι ότι η επιφάνεια που θα τοποθετήσετε κατασκευές για να στερεοποιηθούν θα πρέπει να είναι εντελώς επίπεδη και ίσια διαφορετικά την ίδια κλίση με αυτή θα πάρει και ...το υγρό γυαλί στις κατασκευές σας. :)

Ένας παράγοντας που επηρεάζει πολύ το τελικό αποτέλεσμα σε κατασκευές με πολυμερή υλικά, όπως το υγρό γυαλί, είναι οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας του χώρου, τόσο κατά το στάδιο δημιουργίας τους όσο και έως το υλικό να στερεοποιηθεί πλήρως.

Έντονα χαμηλές θερμοκρασίες κάτω από 15 βαθμούς ή ψηλότερες από 30, όπως και αυξημένα ποσοστά υγρασίας, επιταχύνουν ή επιβραδύνουν αντίστοιχα την ωρίμανση-στερεοποίηση του υγρού γυαλιού, πέρα από τους φυσιολογικούς χρόνους, επηρεάζοντας την τελική του όψη και αντοχή. Γι΄αυτό και ειδικά για μεσαίου ή μεγαλύτερου μεγέθους κατασκευές φροντίστε να δουλεύετε σε χώρο που δεν υπάρχει έντονη υγρασία και η θερμοκρασία κυμαίνεται σε κανονικά επίπεδα 20-25 βαθμούς.

Ο χρόνος που μπορεί να δουλευτεί το έτοιμο μείγμα υγρού γυαλιού πριν ξεκινήσει η διαδικασία σκλήρυνσης, σε συνθήκες κανονικής θερμοκρασίας, είναι περίπου 30-60 λεπτά. Γι΄αυτό και κάθε φορά θα πρέπει να φτιάχνετε ποσότητα μείγματος τόση ώστε να προλαβαίνετε να την χρησιμοποιήσετε - μορφοποιήσετε στο διάστημα αυτό.

Η παρατεταμένη έκθεση αντικειμένων από υγρό γυαλί στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα το κιτρίνισμά του, γι΄αυτό και η πλειοψηφία προϊόντων υγρού γυαλιού που κυκλοφορούν στην αγορά, όπως εξάλλου αναφέρουν και στις προδιαγραφές τους, δεν ενδείκνυνται για κατασκευές εξωτερικών χώρων και φυσικά και το στάδιο κατασκευής τους θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε εσωτερικό χώρο. 

Κατασκευές με Καλούπια

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε είδους καλούπι-φόρμα σιλικόνης, αντίστοιχα με αυτά για κατασκευές με κερί, πηλό κλπ

Βεβαίως υπάρχουν και ειδικά καλούπια για υγρό γυαλί σε απλούς ή ιδιαίτερους σχηματισμούς, αλλά τόσο για να εξοικειωθείτε αρχικά με το υλικό όσο και για απλές κατασκευές χρησιμοποιείστε καλούπια σιλικόνης γενικής χρήσης, ακόμη και αυτά για χρήση στην ζαχαροπλαστική.

Η επάλειψη με ελάχιστη ποσότητα βαζελίνης (όχι λαδιού) ή του ειδικού αποκολλητικού σπρέί σιλικόνης για καλούπια θα διευκολύνει την διαδικασία ξεκαλουπώματος. Αν χρησιμοποιήσετε βαζελίνη κάντε το 30-60 λεπτά πριν τοποθετήσετε το υγρό γυαλί στο καλούπι.

Πολύ ελαφρά στοιχεία - αντικείμενα που θέλετε να εγκλωβίσετε σε μια κατασκευή πχ αποξηραμένα λουλούδια, χαρτί κλπ. ίσως χρειαστεί με ένα καλαμάκι-οδοντογλυφίδα ή λαβίδα να τα "βοηθήσετε" αρχικά να σταθεροποιηθούν στην θέση που θέλετε για να μην επιπλέουν και στέκονται στην επιφάνεια. 

Κάθε είδους υλικό-αντικείμενο που πρόκειται να εγκλωβιστεί σε κατασκευές με υγρό γυαλί π.χ λουλούδια, άμμος, κοχύλια, χαρτί, φωτογραφίες, μεταλλικά-ξύλινα στοιχεία, γκλίτερ, χάντρες κλπ. θα πρέπει να είναι απολύτως στεγνό χωρίς το παραμικρό ίχνος υγρασίας αλλά και σκόνης. Η διαύγεια του υλικού είναι τέτοια, ειδικά όταν δεν έχει χρωματιστεί, που πραγματικά οτιδήποτε στο εσωτερικό του ακόμη και κόκκοι σκόνης, χνούδια κλπ. διακρίνονται.

Ειδικά για κατασκευή κοσμημάτων καλούπια για υγρό γυαλί υπάρχουν σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων-μεγεθών και σχεδιασμένα με τρόπο που προβλέπουν την κάθε λεπτομέρεια ανάλογα με τον τύπο κοσμήματος, πχ τρύπες για πέρασμα αλυσίδας στα μενταγιόν κλπ. Το υγρό γυαλί λειτουργεί και σαν κόλλα, έτσι πρόσθετα μεταλλικά στοιχεία, κουμπώματα κλπ μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας κατά την διαδικασία κατασκευής στο καλούπι και να στερεοποιηθούν-ενσωματωθούν στην επιφάνεια του κοσμήματος ταυτόχρονα με την σκλήρυνση του υγρού γυαλιού χωρίς να χρειαστεί η εκ των υστέρων κόλλησή τους.  

Με μια εποξική ρευστή κόλλα μπορείτε βεβαίως και μετά την ολοκλήρωση μιας κατασκευής να προσθέσετε-κολλήσετε πάνω στο στερεοποιημένο υγρό γυαλί στοιχεία από ξύλο ή μέταλλο 

Εφαρμογές Επίστρωσης 

Εξαιρουμένων των κατασκευών κοσμημάτων σε καλούπια, οι πιο διαδεδομένες και ταυτόχρονα πιο εντυπωσιακές χρήσεις του υγρού γυαλιού είναι εφαρμογές επίστρωσης.

Η επικάλυψη επιφανειών-αντικειμένων με υγρό γυαλί σας δίνει την δυνατότητα να δημιουργήσετε χρηστικά - διακοσμητικά αντικείμενα με εξαιρετική όψη που μπορεί να μοιάζουν με γυάλινα ή να δίνουν την εντύπωση ότι έχει χρησιμοποιηθεί σμάλτο πάνω σε γυαλί. 

Ο βαθμός δυσκολίας των κατασκευών με επίστρωση υγρού γυαλιού διαφέρει κυρίως ανάλογα με το αν η επιφάνεια-αντικείμενο προσφέρεται για να χρησιμοποιηθεί περίπου ως "καλούπι" από το οποίο όμως δεν θα χρειαστεί να ξεκαλουπωθεί το υλικό. Για παράδειγμα ένας ξύλινος ή μεταλλικός δίσκος σερβιρίσματος, ένα πιάτο ή ένα κοχύλι και γενικά αντικείμενα που διαθέτουν έστω ένα μικρό βάθος, που αυτό θα γεμίσει με υγρό γυαλί, είναι ευκολότερο να τα επεξεργαστείτε σε αντίθεση πχ με την επιφάνεια ενός τραπεζιού ή ενός επίπεδου σουβέρ που το γυαλί θα πρέπει να "στρωθεί" σωστά στις άκρες ώστε συνολικά να έχει άψογη εμφάνιση.  

Η ποιότητα του υλικού που θα χρησιμοποιήσετε βοηθά κυρίως σε αυτού του τύπου κατασκευές. Ένα καλής ποιότητας υγρό γυαλί και αν φυσικά τα συστατικά του έχουν αναμειχθεί σωστά, "κυλά" προς τις άκρες του αντικειμένου πιο ομαλά και "αγκαλιάζει" το σχήμα του σε όλα τα σημεία πιο εύκολα.  

Σε τέτοιου τύπου εφαρμογές επίστρωσης το υλικό εκχύεται στην επιφάνεια-αντικείμενο τμηματικά, ξεκινώντας από το κέντρο και βοηθώντας αν χρειάζεται με σπάτουλα-οδοντογλυφίδα το γυαλί να "κυλήσει" και να καλύψει το σύνολο της επιφάνειας με μια στρώση ίδιου πάχους σε όλα τα σημεία.  

Στο στάδιο σκλήρυνσης του υλικού και πριν αυτό στερεοποιηθεί πλήρως το υγρό γυαλί μπορεί να κοπεί με ψαλίδι. 

Αυτή είναι μια τεχνική που σας βοηθά τόσο να διορθώσετε πιθανές ατέλειες στις άκρες σε λεπτές κατασκευές επίστρωσης όσο και να δημιουργήσετε πολύ λεπτά κομμάτια υγρού γυαλιού, σε όποιο σχήμα-μέγεθος-χρώμα-θέλετε, για χρήση στη συνέχεια σε διαφόρων τύπων κατασκευές. 

Για να το κάνετε απλώστε μια λεπτή στρώση γυαλιού πάνω σε επιφάνεια σιλικόνης, σαν αυτή που χρησιμοποιούμε στην ζαχαροπλαστική, για ψήσιμο κλπ. Αφήστε λίγη ώρα, ανάλογα με τις οδηγίες-προδιαγραφές του προϊόντος που θα χρησιμοποιήσετε και στην συνέχεια τραβήξτε προσεκτικά από τις άκρες το γυαλί για να ξεκολλήσει από την σιλικόνη. Τώρα μπορείτε να το κόψετε σε μικρότερα κομμάτια. Αν αντί για απλό χρησιμοποιήσετε έναν δίσκο σιλικόνης με σχέδια αυτά θα αποτυπωθούν και πάνω στο υγρό γυαλί.

Τέτοια πολύ μικρού πάχους κομμάτια υγρού γυαλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ψηφίδες για δημιουργία πολύ εντυπωσιακών ψηφιδωτών κατασκευών, για κατασκευή κοσμημάτων που τα λεπτά κομμάτια υγρού γυαλιού "δένονται" με μεταλλικά στοιχεία κλπ.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και μεγαλύτερου πάχους στρώση υγρού γυαλιού μπορούν να δημιουργηθούν κατασκευές σε όποιο σχηματισμό θέλετε αρκεί να "οριοθετήσετε" το περίγραμμά τους. Δημιουργώντας δηλαδή υποτυπώδη πρόχειρα καλούπια που απλώς θα εμποδίσουν το υλικό να τρέξει έξω από τα περιθώριά τους. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιλικόνη σε σωληνάριο για σχηματίσετε ένα "καλούπι" που θα γεμίσετε με υγρό γυαλί, ξύλινα ή μεταλλικά πλαίσια κάθε είδους, ακόμη και κουπ-πατ ζαχαροπλαστικής. Γεμίστε απλώς με γυαλί το εσωτερικό μέρος των ...αυτοσχέδιων αυτών καλουπιών που θα τα απομακρύνετε όταν το γυαλί στερεοποιηθεί. 

Ένα τρυκ που χρησιμοποιούν ακόμη και επαγγελματίες για να δώσουν τελικά άψογη εμφάνιση και περιμετρικά σε αντικείμενα που έχουν δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο, στα σημεία δηλαδή που ακουμπούσε κατά την κατασκευή η σιλικόνη, το ξύλο, το κουπ πατ ή οποιοδήποτε δοχείο-αντικείμενο μπορεί να χρησιμοποιήθηκε σαν αυτοσχέδιο καλούπι για μια κατασκευή, είναι η κάλυψή του όταν η κατασκευή στερεοποιηθεί με χρύσωμα ή γκλίτερ.

Ο συγκεκριμένος τρόπος είναι ο πιο πρακτικός και για να δημιουργήσετε σουβέρ ή και επίπεδες πιατέλες μεγάλου μεγέθους με ακανόνιστο τελείωμα στις άκρες και χρησιμοποιώντας μείγματα υγρού γυαλιού διαφορετικών αποχρώσεων. Αν δεν καλύψετε την "ανώμαλη" υφή περιμετρικά  με χρύσωμα, γκλίτερ κλπ.  θα έχουν την όψη κομμένου πετρώματος. 

Σαν καλούπι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σκεύη από σιλικόνη πχ μπωλ για να δημιουργηθούν αντίστοιχα σε σχήμα και μέγεθος από υγρό γυαλί. 

Τοποθετείτε σε ένα μπωλ σιλικόνης, διαδοχικά, μείγματα υγρού γυαλιού διαφορετικών αποχρώσεων δημιουργώντας τα σχέδια-συνδυασμούς που θέλετε. Δεν γεμίζετε το μπωλ, τοποθετείτε υγρό γυαλί μόνο στο κάτω, βαθύ μέρος του.

Μέσα στο μπωλ με το μείγμα υγρού γυαλιού τοποθετείτε ένα πανομοιότυπο μπωλ σιλικόνης στο οποίο προσθέτετε νερό ώστε να αποκτήσει το απαιτούμενο βάρος που θα κρατήσει τα δύο μπωλ "κολλημένα" μεταξύ τους και έτσι το υγρό γυαλί που παρεμβάλλεται θα πάρει το ίδιο σχήμα.   

Όταν το γυαλί στερεοποιηθεί αλλά πριν σκληρύνει πλήρως  απομακρύνετε το πάνω μπωλ και ξεκαλουπώνετε την κατασκευή από το κάτω.

Αν χρειάζεται κόβετε ή τρίβετε με γυαλόχαρτο κάποια ακανόνιστα σημεία στο χείλος της κατασκευής ώστε να αποκτήσει ίσιο τελείωμα και καλύπτετε το χείλος με χρύσωμα ή γκλίτερ σε όποια απόχρωση ταιριάζει. 

Γενικά τα κομμάτια υγρού γυαλιού με μικρό πάχος μπορούν να σχηματοποιηθούν με πάρα πολλούς τρόπους ακόμη και χωρίς κανονικό καλούπι, αρκεί να διαθέτει κάποιος την εμπειρία σε ποιο στάδιο σκλήρυνσης ακριβώς θα πρέπει να κοπεί, ώστε να μην χαλάσει η όψη του και φυσικά αρκετή ...φαντασία τόσο για τα σχήματα όσο και πως μπορούν αυτά να αξιοποιηθούν. 

Μετά την στερεοποίησή του το υγρό γυαλί μπορεί να τριφτεί με ψιλό γυαλόχαρτο, χοντρή λίμα ή μαλακό τριβείο και, αντίθετα με ό,τι θα πίστευε κανείς πριν ασχοληθεί με το συγκεκριμένο υλικό, όσο πιο πολύ τρίβεται τόσο περισσότερο γυαλίζει.  Bεβαίως ο πιο απλός τρόπος για να γίνονται ακόμη πιο ...λαμπερά αντικείμενα-επιφάνειες και να αποκτούν όψη κανονικού γυαλιού είναι τα ειδικά γυαλιστικά βερνίκια για ρητίνες που φυσικά και χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες σε κάθε τύπου κατασκευές. Το καλύτερο προϊόν της αγοράς για την συγκεκριμένη χρήση είναι αυτό, αλλά θα το βρείτε μόνο σε eshops του εξωτερικού. 

Μια σημαντική λεπτομέρεια που μπορεί να επηρεάσει την τελική όψη κάποιων εφαρμογών είναι η συμπεριφορά του υγρού γυαλιού πάνω σε απορροφητικά υλικά και μη εντελώς λείες-στιλπνές επιφάνειες πχ εντελώς ακατέργαστο ξύλο, άβαφτο τσιμέντο-πηλό κλπ. Το υγρό γυαλί εισχωρεί στους πόρους των επιφανειών αυτών, έτσι η τελική του όψη δεν είναι απόλυτα διαυγής. Γι΄αυτό και σε όποια χρήση-κατασκευή με υγρό γυαλί σε συνδυασμό με τέτοια υλικά-επιφάνειες, ακόμη και αν τα χρησιμοποιήσετε ως αυτοσχέδια καλούπια, θα πρέπει αυτές πρώτα να "κλείσουν" εντελώς με αστάρι.

Καλλιτεχνικές εφαρμογές 

Πρόκειται ασφαλώς για ένα υλικό με τεράστιες δυνατότητες και απίστευτο τελικό αποτέλεσμα σε μικρές αλλά κυρίως σε μεγάλου μεγέθους καλλιτεχνικές φαρμογές.  

Σε κατασκευές  επίπλων, σε συνδυασμό με ξύλο, μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά έργα τέχνης ή να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με ξύλινα, μεταλλικά ή και πέτρινα στοιχεία για δημιουργία γυάλινων "γλυπτών", προθήκες εκθεμάτων σε μουσειακούς χώρους κλπ. 

Οι κατασκευές αυτές ασφαλώς και απευθύνονται σε επαγγελματίες και εκτός από ταλέντο απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις - εργαλεία.  

Κάποιες τέτοιες δημιουργίες επίπλων και ειδικά τραπεζιών δεν είναι βεβαίως απαγορευτικές με την έννοια του ακατόρθωτου για κάποιον που ασχολείται με ξύλινες κατασκευές, διαθέτει επαγγελματικά εργαλεία επεξεργασίας του ξύλου κλπ. ή αν κάποιος επαγγελματίας σας φέρει ένα κομμάτι ξύλου στην μορφή που θα έχει "σκαφτεί" στην επιφάνειά του το σχήμα που θέλετε, ώστε εσείς απλώς να το γεμίσετε με υγρό γυαλί. 

Εδώ μπορείτε να δείτε πολλές τέτοιες εξαιρετικές κατασκευές, τόσο σαν τελικό αποτέλεσμα όσο και σαν διαδικασία. Όσοι ενδιαφέρεστε για κάτι ανάλογο προτιμήστε videos μεγάλης διάρκειας στα οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά την διαδικασία, πραγματικά αξίζει τον κόπο ο χρόνος που θα αφιερώσετε. 

Οι κατασκευές αυτές για έναν ερασιτέχνη μπορούν να λειτουργήσουν κυρίως σαν ...έμπνευση αφού κάθε ιδέα μπορεί να υλοποιηθεί και σε ...σμίκρυνση. :)

Για παράδειγμα ένα τεράστιο γλυπτό που ένας καλλιτέχνης-επαγγελματίας δημιουργεί με υγρό γυαλί και ξύλο εσείς μπορείτε να το φτιάξετε σε ...κόσμημα ή ένα διακοσμητικό αντικείμενο. 

Γενικά, ο συνδυασμός χρωματισμένου υγρού γυαλιού με ξύλο, δημιουργεί ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό τελικό αποτέλεσμα όχι μόνο σε μεγάλες-καλλιτεχνικές κατασκευές με πιο διαδεδόμενες τα τραπέζια αυτής της όψης, αλλά και σε πιο μικρά αντικείμενα, κοσμήματα κλπ. που μπορούν να δημιουργηθούν με δύο τρόπους. Ή σκαλίζοντας-σκάβοντας το ξύλο ώστε να δημιουργηθούν εσοχές που στην συνέχεια θα γεμίσουν με υγρό γυαλί ή σε καλούπι μέσα στο οποίο  πριν το γέμισμα με υγρό γυαλί τοποθετούνται κομμάτια ξύλου. 

Πως να ξεκινήσετε

Είναι γεγονός ότι η εγχώρια ιντερνετική ...βιβλιογραφία είναι σχετικά φτωχή. Στα Ελληνικά θα βρείτε πολύ λίγες πληροφορίες-videos σχετικά με κατασκευές από υγρό γυαλί, σε σχέση με το αντίστοιχο πολυάριθμο ξενόγλωσσο ενημερωτικό υλικό. Ακόμη και η εγχώρια DIY ...βιομηχανία είναι στοιχειωδώς επαρκής σε υλικά, καλούπια κλπ. Στα μεγάλα καταστήματα - eshops με είδη για χόμπυ-κατασκευές, δείτε ενδεικτικά εδώ θα βρείτε βεβαίως εκτός από το βασικό υλικό και καλούπια, χρώματα κλπ. αλλά σε καμιά περίπτωση την ποικιλία που διαθέτουν τα αντίστοιχα του εξωτερικού, ειδικά για κατασκευές κοσμημάτων.

Όμως για να ξεκινήσετε την ...γνωριμία σας με το υγρό γυαλί δεν χρειάζεστε κάτι ιδιαίτερα εξειδικευμένο και για την ακρίβεια το πρώτο που χρειάζεται δεν πουλιέται πουθενά και είναι απλώς και μόνο ...να μην βιαστείτε. :)

Όσο και αν σας άρεσε ένας πολύχρωμος δίσκος που είδατε ή ένα κόσμημα δημιουργημένο με καλούπι, όσο απλά και αν σας φαίνονται στην ...θεωρία και θέλετε και εσείς να τα φτιάξετε, μην ξεκινήσετε από εκεί. 

Προμηθευτείτε μια μικρή συσκευασία υγρού γυαλιού, μερικά καστόνια κοσμημάτων και φόρμες σιλικόνης διαφόρων σχημάτων σε μικρό μέγεθος.

Ξεκινείστε κατ΄αρχήν να δημιουργείτε διαφανείς-άχρωμες κατασκευές μέσα στις φόρμες, ανακατεύοντας πότε λιγότερο πότε περισσότερο το υλικό για να δείτε στην πράξη τις διαφορές στο τελικό αποτέλεσμα, τον χρόνο στερεοποίησης και τα "λάθη" που μπορούν να γίνουν σε μια κατασκευή. 

Στην συνέχεια προσθέστε χρώμα στο γυαλί και "παίξτε" λίγο με το πως αυτό συμπεριφέρεται επίσης σε κατασκευές σε καλούπια σιλικόνης. Δημιουργείστε με τα καστόνια απλά κοσμήματα προσθέτοντας και χαρτί, άμμο, κοχύλια, αποξηραμένα λουλούδια κλπ. για να εξοικειωθείτε και με την διαδικασία εγκλωβισμού αντικειμένων.  

Αφού αποκτήσετε την στοιχειώδη "επαφή" με το υλικό χρησιμοποιείστε αντικείμενα που διαθέτουν εσοχή μικρού βάθους πχ απλές γυάλινες βάσεις για κεριά για να τις γεμίσετε με υγρό γυαλί, τοποθετώντας αν θέλετε και κάποια διακοσμητικά στοιχεία για να φτιάξετε τα πρώτα σας ...σουβέρ.

Έτσι σταδιακά αυξήστε τόσο το μέγεθος των αντικειμένων όσο και τον βαθμό δυσκολίας δημιουργώντας για παράδειγμα στην συνέχεια σουβέρ από υγρό γυαλί επικαλύπτοντας εντελώς επίπεδα έτοιμα σουβέρ, αφήστε επίτηδες το γυαλί να τρέξει στις άκρες και κόψτε το στη συνέχεια με ψαλίδι κλπ. 

Γενικά, οι κατασκευές πάνω σε "οριοθετημένες" επιφάνειες αντικείμενα είναι περισσότερο απλές, για παράδειγμα αν εφαρμόσετε decoupage σε έναν δίσκο και στην συνέχεια γεμίσετε με υγρό γυαλί έχετε ήδη φτιάξει μια απλή μεν αλλά ιδιαίτερα εντυπωσιακή κατασκευή. Εν συνεχεία αποπειραθείτε το ίδιο αλλά χωρίς χαρτί και με χρωματιστά μείγματα γυαλιού που θα τους δώσετε τους σχηματισμούς που θέλετε και κάπως έτσι, αν φυσικά σας αρέσει μπορείτε να φτάσετε σε ακόμη μεγαλύτερα αντικείμενα και πιο σύνθετες εφαρμογές. 

Αν σας ενδιαφέρει αποκλειστικά η κατασκευή κοσμημάτων, προμηθευτείτε καλούπια διαφόρων τύπων για να κάνετε τις δοκιμές σας, ξεκινώντας και εδώ από απλές κατασκευές και αυξάνοντας σταδιακά τον βαθμό δυσκολίας και συνδυασμού υλικών και τεχνικών. 

Μια επίσης ιδιαίτερη και χρηστική εφαρμογή υγρού γυαλιού, κατάλληλη  για να εξασκηθείτε στις κατασκευές με το συγκεκριμένο υλικό, είναι τα πόμολα που μπορείτε να φτιάξετε με καλούπια σε όποιο σχήμα θέλετε και να διακοσμήσετε με πρόσθετα στοιχεία πχ χαρτί, μεταλλικά διακοσμητικά κλπ.

Με σχετικά απλό τρόπο μπορείτε να δώσετε πραγματικά νέα όψη σε πόρτες, συρταριέρες, ντουλάπια κλπ.

Τοποθετείστε στο καλούπι μείγμα υγρού γυαλιού μαζί με όποιο πρόσθετο διακοσμητικό στοιχείο θέλετε και την βίδα, ώστε αυτή να συγκολληθεί ταυτόχρονα με την σκλήρυνση του γυαλιού. 

Μετά το αρχικό στάδιο πρακτικής εξάσκησης και την βασική εξοικείωση με το υλικό και τις δυνατότητές του όλα τα υπόλοιπα είναι, όπως και σε κάθε τύπου δημιουργίες-κατασκευές, απλώς θέμα ...φαντασίας. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

pinterest.com/soulouposeto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ