Οι Επτανήσιοι εκπαιδευτικοί Χρήστος Ροντογιάννης και Ελένη Φέτση του Δημοτικού Σχολείου Αρχοντοχωρίου. Το πέτρινο σχολείο του Αρχοντοχωρίου οικοδομήθηκε σε κεντρική θέση, το 1955/56, επί προεδρίας Αν. Ευστ. Λιοπύρη. Το νέο διδακτήριο χτίστηκε με δαπάνες του κράτους, αλλά και την προσωπική εργασία πολλών κατοίκων, καθώς και με έσοδα από δημοπρατούμενα εκκλησιαστικά και κοινοτικά αγροτεμάχια. Η παράδοση λέει πως το δωρηθέν στη Σχολική Εφορεία οικόπεδο του Αγίου Σπυρίδωνα, ήταν ευγενή δωρεά του ευεργέτη Αναστ. Χάντρα. Παραχωρήθηκε δε στην εκκλησία περί το 1925. Κατά την αφηγηματική μνήμη του Σταύρου Γ. Παπαναστάση, «το σχολείο κατασκευάστηκε από ντόπιες πέτρες, αυτές δε ήταν βγαλμένες στην περιοχή Σπηλιές και Γύρτσα, και μεταφερόμενες με τα ζώα. Οι τοίχοι του σχολείου κατασκευάστηκαν με μεγάλο πάχος για να προστατεύεται από τους σεισμούς, τους βοριάδες, αλλά και να διατηρεί τον εσωτερικό χώρο δροσερό. Η τοιχοποιία έγινε από Ηπειρώτες κτιστάδες, και η σκεπή από ντόπιους οικοδόμους»….
ΜΥΤΙΚΑΣ PRESS: Ευχαριστούμε πολύ τον συμπατριώτη μας από το Αρχοντοχώρι, συνταξιούχο Δάσκαλο Σπύρο Μήτση, για την παραχώρηση προς δημοσίευση της πολύ ενδιαφέρουσας εργασίας του, ώστε να μάθουμε όλοι μας άγνωστα πράγματα της τοπικής εκπαιδευτικής μας ιστορίας, μια πραγματική και ανειδιοτελής συνεισφορά στη συλλογική μνήμη του τόπου μας, παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.
Του Σπύρου Θεοδ. Μήτση.
Η παρούσα εργασία έχει τίτλο: «ΟΙ ΕΠΤΑΝΗΣΙΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗΣ (ΤΣΟΥΚΑΛΑΔΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ) ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΦΕΤΣΗ (ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΗΤΑΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ)» και αποτελεί το 9ο Κεφάλαιο της εργασίας - Ενότητα Η΄ - που φέρει τον τίτλο: «Η Εκπαίδευση στο Δημοτικό Σχολείο Αρχοντοχωρίου Αιτ/νίας κατά τη δεκαετία 1950-1960 και οι Επτανήσιοι Εκπαιδευτικοί».
Στο 9ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική μελέτη του υπό ανέγερση νέου 3/ταξίου διδακτηρίου και το ιστορικό της μετεγκατάστασης του 2/θεσίου Δημοτικού Σχολείου. Επίσης, παρουσιάζεται η δράση του ζεύγους των εκπαιδευτικών Χρήστου Γ. Ροντογιάννη και Ελένης Φέτση, κατά το σχολικό έτος 1956-1957.
Τέλος, παρουσιάζονται μαθητικές καταστάσεις και αξιολογικοί πίνακες του σχολικού έτους 1956/57, καθώς και αφηγηματικές μαρτυρίες μαθητών εκείνης της περιόδου.
Δείτε εδώ την εργασία.
mytikaspress
ximeronews