Συνεργασία όλων των φορέων, ελέγχους παντού, αύξηση στοκ και ποσοτήτων διάθεσης σε φαρμακεία κι αποθήκες, νέο barcode ανίχνευσης στα φάρμακα για να παρακολουθείται η πορεία τους, συνέχιση και αύξηση σε κωδικούς της απαγόρευσης εξαγωγών, ΦΥΚ στα φαρμακεία και εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα, ήταν τα θέματα που έθιξε ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση κοπής πίτας του ΣΦΕΕ.
Δείτε το άρθρο αναλυτικά:
Στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στον έλεγχο, την διακίνηση και τη διάθεση των φαρμάκων, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Απόστολος Βαλτάς, κατά τον χαιρετισμό του στην πρόσφατη εκδήλωση (τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου) για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ.
Ο κ. Βαλτάς τόνισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθημερινότητας του φαρμακείου και ένα μείζον ζήτημα για τη Δημόσια Υγεία είναι οι ελλείψεις φαρμάκων και αναφερόμενος στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας τους κάλεσε να αυξήσουν την ποσότητα των φαρμάκων που διανέμουν στην ελληνική αγορά είτε απευθείας, είτε μέσω των φαρμακαποθηκών καθώς και τα αποθέματα τα οποία διατηρούν, ειδικά τώρα που είναι σε ισχύ μόνιμη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών.
Παράλληλα απευθυνόμενος στον ΕΟΦ, ζήτησε την αύξηση του καταλόγου των σκευασμάτων για τα οποία απαγορεύεται η εξαγωγή, γιατί αρχίζουν πλέον και παρουσιάζονται ελλείψεις και σε άλλα φάρμακα. Τέλος, ζήτησε να ενταθεί και να γίνεται σε συνεχή βάση ο έλεγχος σε ολόκληρη την αλυσίδα του φαρμάκου, εταιρείες, φαρμακαποθήκες και φαρμακεία.
Ο Πρόεδρος του ΠΦΣ επεσήμανε πως πρέπει να γίνει πράξη, η από τριετίας περίπου, εξαγγελία του πρωθυπουργού, για τη διάθεση μέχρις ενός ορισμένου ποσού των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους ή σοβαρών ασθενειών από τα ιδιωτικά φαρμακεία. Οι «ουρές της ντροπής» όπως έχουν χαρακτηριστεί, πρέπει όπως ανέφερε να εκλείψουν. Ο πολίτης θα σταματήσει να ταλαιπωρείται διανύοντας μεγάλες αποστάσεις για να προμηθευτεί το φάρμακό του από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και να υφίσταται πολύωρες καθυστερήσεις. Οι δε φαρμακευτικές εταιρείες δεν θα επιβαρυνθούν και θα είναι διασφαλισμένες διότι μέσω των φαρμακείων τα σκευάσματα μπορούν πλήρως να ιχνηλατηθούν και είναι αδύνατον να εξαχθούν.
Ο κ. Βαλτάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο Εθνικό Σύστημα Αυθεντικοποίησης των Φαρμάκων (Η.Ν.V.O.) και τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας για να συσταθεί, να οργανωθεί και να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα υπάρχουν, εφόσον ο στόχος είναι κοινός και τα φαρμακεία έχουν κομβικό ρόλο στην υλοποίηση της διαδικασίας.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε τέλος στην ανάγκη εισαγωγής στην αγορά νέων καινοτόμων φαρμάκων τα οποία θα διακινούνται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και στην εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων που θα συντελέσουν καθοριστικά στην εκλογίκευση των δαπανών και στην εξοικονόμηση πόρων του συστήματος της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων το οποίο για τη διοίκηση του ΠΦΣ είναι στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων που έχει θέσει στο τραπέζι επιδιώκοντας να βρεθούν λύσεις, στις αρχές του χρόνου έφτασε, λόγω της έντασής του, να έχει γίνει κεντρικό θέμα στα ΜΜΕ με το Υπουργείο Υγείας να ανακοινώνει σειρά μέτρων και την αντιπολίτευση να υποστηρίζει ότι ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση.
Πάντως ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο Action 24 ανέφερε ότι «το θέμα της έλλειψης φαρμάκων που συνδεόταν με τις λοιμώξεις έχει ομαλοποιηθεί στο 100%, δεν υπάρχει πρόβλημα και ότι παραμένει ένα πρόβλημα σε φάρμακα τα οποία ήταν ήδη σε έλλειψη για αρκετό καιρό, λόγω παραγωγής, οπότε σε αυτά τα φάρμακα υπάρχει μία δυσκολία. Αλλά τα φάρμακα που συνδέονταν με τις λοιμώξεις και ήταν λόγω της μεγάλης έξαρσης και λόγω των απαγορεύσεων που βάζουμε αλλά και των μέτρων, έχει ομαλοποιηθεί».
Από την πλευρά του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε νέα λίστα φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη αυτό τον μήνα, στην οποία πλέον περιλαμβάνονται 135 σκευάσματα (δες εδώ), αριθμός μειωμένος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα όταν τα φάρμακα που βρίσκονταν σε έλλειψη ανέρχονταν σε 156.
πηγή: dailypharmanews
farmakopoioi