Κινήσεις ώστε οι εργαζόμενοι να είναι ντόπιοι και από την γύρω περιοχή- Μπορεί το έργο να καθυστέρησε, λόγω των γνωστών ζητημάτων που ανακύπτουν κάθε φορά σε ανάλογες περιπτώσεις, όμως πλέον η αντλησιοταμίευση στον Βάλτο..... ως συνολικό project από την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή-Αντλησιοταμίευση Ι Μ.Α.Ε.» απέδειξε ότι έχει στρατηγική και μάλιστα ευρωπαϊκή σημασία, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν οι προπαρασκευαστικές εργασίες τον Οκτώβριο του 2022.
Με την πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ δόθηκε η τελική έγκριση του προϋπολογισμού ύψους 646.303.779,99 ευρώ και του χρονοδιαγράμματος κατασκευής, που υπέβαλε ο ανάδοχος και αναφέρεται σαφώς ότι δεν μπορεί η περάτωση του έργου να εκτείνεται πέραν της 31η Δεκεμβρίου 2025 και η έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας εκκινεί την 1η Ιανουαρίου 2026, δηλαδή μέσα στο 2026 πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι η χώρα θα παίρνει ενέργεια και από το συγκεκριμένο έργο στον Βάλτο (δήμος Αμφιλοχίας).
Σύμφωνα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας θα δημιουργηθούν συνθήκες κυκλικής οικονομίας. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» από τις 900 νέες θέσεις απασχόλησης κατά την κατασκευή του έργου και τις 60 θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία του σε εξειδικευμένο και βοηθητικό προσωπικό, ήδη γίνεται προσπάθεια να υπάρξει πλήρωση με προσωπικό από τον Βάλτο, γενικότερα την Αμφιλοχία αλλά και μέρη της Άρτας που συνορεύουν με την περιοχή.
Style & Fashion
Share
00:35
00:00
Play
(Space)
Unmute
(m)
Settings
Fullscreen
(f)
«Μέσα σε όλα πρέπει να υπολογιστεί και τι δεν θα κάνει το έργο αυτό, δηλαδή το ότι δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον, καθώς έχουν μετρηθεί μόνο μικρές αλλαγές ως προς τη υγρασία ή αύξηση κάποιων συγκεκριμένων ζωικών ειδών. Συχνά τέτοια έργα διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στην αύξηση της βιοποικιλότητας και του πληθυσμού των ειδών άγριας ζωής, που επωφελούνται από την ύπαρξη λιμνών τοπικά», εξηγεί ο Λάμπρος Δημητρογιάννης, Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι παράλληλο όφελος υπήρξε ήδη με την αύξηση της αξίας της γης στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που δεν αναμένεται να σταματήσει με την αποπεράτωση του έργου.
Πρέπει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το έργο αξιοποιεί και εγχώριους πόρους και συμβάλλει στη βελτίωση τοπικών υποδομών, όπως η αναβάθμιση του οδικού δικτύου, διευκολύνοντας την πρόσβαση στην περιοχή και τις παράπλευρες δραστηριότητες σε αυτήν (μελισσοκομία, γεωργία, κτηνοτροφία, δασική διαχείριση, δασοπροστασία, εναλλακτικές μορφές τουρισμού), ωφελώντας πολλαπλά την τοπική κοινωνία όπως οι κοινότητες Αλευράδας και Πετρώνας.
Χαρακτηριστικά
Η τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης έχει πλέον καθιερωθεί για το μικρό οικολογικό αποτύπωμα αλλά και για την μεγάλη ενεργειακή αξία που διαθέτει. Κάπως έτσι το συγκεκριμένο project ήταν ήδη από το 2013 Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος (PCI) και το 2014 Επένδυση Στρατηγικής Σημασίας.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, τη μέθοδο αντλησιοταμίευσης υποστηρίζει μεγάλη συμμαχία φορέων και κρατών υπό τη Διεθνή Ένωση Υδροηλεκτρικής Ενέργειας. Σε αυτή συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Αυστρίας, του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Εσθονίας, της Ινδίας, της Βραζιλίας, της Ινδονησίας, της Κολομβίας, της Σρι Λάνκα και του Μαρόκου, διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και οι αναπτυξιακές τράπεζες Ασίας, Αφρικής και Αμερικανικής Ηπείρου, και πάνω από 70 συνολικά οργανισμοί, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται κορυφαίες στον κόσμο εταιρείες ενέργειας και ΜΚΟ.
Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW (παραγωγή) και 730 MW (άντληση), περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες (Άγιο Γεώργιο και Πύργο με όγκους περίπου 5 εκατ. κυβικά μέτρα και 2 εκατ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα) ενώ ως κάτω ταμιευτήρα χρησιμοποιεί την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Η ετήσια παραγωγή καθαρής ενέργειας υπολογίζεται σε 816 GWh. Τον Σεπτέμβριο του 2022 υπήρξε εντολή εκταμίευσης 100 εκατ. ευρώ, από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, ως προκαταβολή της ενίσχυσης που έλαβε το έργο ύψους 250 εκατ. ευρώ. Εκτός από το έργο στην Αμφιλοχία, ο όμιλος της ΤΕΝΕΡΓ προωθεί το υβριδικό project στο Αμάρι της Κρήτης, ενώ δρομολογεί αντίστοιχα έργα στη Βέροια και την Πελοπόννησο, έχοντας εξασφαλίσει άδειες για εγκατεστημένη ισχύ συνολικά 1,5 GW.
Γιάννης Συμψηρής
sinidisi.gr