2012-06-30 05:47:04
Φωτογραφία για Γιατί αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι μεγαλύτερο σε διάρκεια;
Είστε έτοιμοι για ένα μεγάλο Σαββατοκύριακο, που θα διαρκέσει περισσότερο απ’ ό,τι έχετε συνηθίσει; Καλά, μη χαίρεστε και ιδιαίτερα, καθώς αυτό το «περισσότερο» θα είναι μόλις… ένα δευτερόλεπτο.

Το λεγόμενο «leap second» (εμβόλιμο δευτερόλεπτο) θα προστεθεί στα ατομικά ρολόγια ακριβείας ανά τον πλανήτη για ακόμη μία φορά, ως συνέπεια  μίας σπάνιας προσαρμογής που πραγματοποιείται ανά διαστήματα, ώστε να κρατήσει την ώρα σε αρμονία με την επιβράδυνση της περιστροφής της γης.

Τα -εξαιρετικά ακριβή- ατομικά ρολόγια αποτελούν το απόλυτο σημείο αναφοράς, με βάση το οποίο ο κόσμος ρυθμίζει τα ρολόγια χειρός του. Αλλά η ακριβής κανονικότητά τους, -η οποία φαίνεται ότι είναι πολύ πιο σταθερή από τη μετατόπιση της κίνησης της γης γύρω από τον ήλιο και η οποία χαρακτηρίζει τις μέρες και τις νύχτες μας- φέρνει μικροπροβλήματα. Έτσι, αν δε πραγματοποιούνται αυτές οι μικρές διορθωτικές ρυθμίσεις, τα ρολόγια σταδιακά θα μετακινούνται μπροστά (σε σχέση με την ανατολή και δύση του ήλιου σε μία μέρα) και κάπως έτσι -μετά από πολλά-πολλά χρόνια βέβαια- ο ήλιος θα μπορούσε να ανατέλλει στη… μέση της ημέρας.


Τα τελευταία χρόνια, ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο προστίθεται κάθε λίγα χρόνια, ελαφρώς πιο σπάνια απ’ ό,τι στη δεκαετία του 1970 (όταν ξεκίνησε να γίνεται αυτό) και παρά τη μακροχρόνια επιβράδυνση της περιστροφής της γης που προκαλείται από παλίρροιες, σεισμούς και μία σειρά από άλλα φυσικά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο αυτής της προσαρμογής, το βράδυ του Σαββάτου, τα ατομικά ρολόγια θα δείξουν 23 ώρες 59 λεπτά και… 60 δευτερόλεπτα πριν τη μετάβαση στα μεσάνυχτα της ώρας του Greenwich.

Τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα εκτελούν μία παρόμοια λειτουργία με την επιπλέον μέρα σε κάθε δίσεκτο έτος, η οποία κρατάει το ημερολόγιο σε συγχρονισμό με τις εποχές. Υπεύθυνη για την παρακολούθηση του χάσματος μεταξύ του ατομικού και του πλανητικού χρόνου και την έκδοση διεθνών διαταγμάτων σχετικά με την προσθήκη «leap seconds» είναι η Υπηρεσία Διεθνούς Περιστροφής της Γης και Συστημάτων Αναφοράς (IErS) με έδρα το Παρίσι.

Έχουν υπάρξει εκκλήσεις να εγκαταλειφθεί το εμβόλιμο δευτερόλεπτο, αλλά η συνάντηση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), μίας υπηρεσίας του ΟΗΕ, υπεύθυνης για τα διεθνή πρότυπα επικοινωνίας, απέτυχε να καταλήξει σε σχετική συναίνεση τον Ιανουάριο. Ακόμη μία προσπάθεια θα γίνει, πάντως, το 2015.

Όσοι δε συμφωνούν με την προσθήκη εμβόλιμων δευτερολέπτων επιζητούν ένα απλούστερο σύστημα που να αποφεύγει το κόστος και τα περιθώρια λάθους στο να κάνει κάποιος χειροκίνητα αλλαγές σε χιλιάδες δίκτυα υπολογιστών. Οι υποστηρικτέςτους πάλι υποστηρίζουν ότι πρέπει να παραμείνουν, ώστε να διατηρηθεί η ακρίβεια των συστημάτων σε τομείς όπως η ναυσιπλοΐα.

πηγή:digitallife.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ