2023-03-16 12:49:46
Ιάπωνες ερευνητές διεξήγαγαν μελέτη σχετικά με την παρασκευή και την διατροφική αξία του ψωμιού σόγιας. Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό foods του Mdpi στο ειδικό τεύχος "Λειτουργικά τρόφιμα που εφαρμόζονται στην προστασία της ανθρώπινης υγείας" εξετάστηκε η διατροφική και γευστική συνάφεια του ψωμιού που παρασκευάστηκε με αλεύρι σόγιας με επίκεντρο στην πρόληψη της σαρκοπενίας και στην καταστολή της απώλειας μυικής μάζας. Το ψωμί από αλεύρι σόγιας συγκρίθηκε με ψωμί από αλεύρι σίτου.
Η επιστημονική έρευνα επιδίωξε να αξιολογήσει σκευάσματα για την παραγωγή ψωμιού πλούσιου σε πρωτεΐνες που μπορούν να βοηθήσουν στην αποτελεσματική πρωτεϊνοσύνθεση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να αποτρέψει την απώλεια της σκελετικής μυϊκής μάζας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η πρωτεΐνη σόγιας αυξάνει τον όγκο και τη δύναμη των σκελετικών μυών σε ανθρώπους με χαμηλή σωματική δραστηριότητα ή σε άτομα που είναι κλινήρης.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να παράγουν ποιοτικό ψωμί σόγιας ως επιλογή πρωινού γεύματος για ηλικιωμένους, λαμβάνοντας υπόψη την παροχή αμινοξέων την κατάλληλη στιγμή έτσι ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματική μυϊκή πρωτεϊνική σύνθεση. Εξέτασαν επίσης και τη γεύση του ψωμιού και απέφυγαν προβλήματα δυσανεξίας στη γλουτένη χρησιμοποιώντας ρυζάλευρο για την ανάλυση της ποιότητας του ψωμιού. Διατροφικά, μια φέτα 70 g ψωμί σόγιας παρείχε περίπου το 19% των συνολικών BCAA (λευκίνη, ένα αμινοξύ διακλαδισμένης αλυσίδας ) και ημερήσιων αναγκών σε λευκίνη (60 kg σωματικού βάρους).
Όσον αφορά την ποιότητα ψησίματος, η σόγια μείωσε σημαντικά τον ειδικό όγκο του ψωμιού, ωστόσο, ο χαμένος όγκος ανακτήθηκε χρησιμοποιώντας προεπεξεργασμένο ρυζάλευρο και η γεύση βελτιώθηκε χρησιμοποιώντας άμυλο αραβοσίτου.
Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ψωμί σόγιας έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα αποτελεσματικό αντίμετρο κατά της κάμψης των σκελετικών μυών. Με βάση τα ευρήματα, το ψωμί σόγιας είναι μια πιθανή πηγή πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή. Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη βελτίωση των διατροφικών πτυχών, της ποιότητας ψησίματος και του κόστους του ψωμιού σόγιας, διασφαλίζοντας παράλληλα τη βέλτιστη γεύση.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.
themaygeias
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έναρξη νέου κύκλου εκπομπών στην ΕΡΤ2
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ