2012-06-30 08:40:50
Οι ηγέτες των χωρών της ευρωζώνης αποφάσισαν την τροποποίηση του καθεστώτος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο πλαίσιο της στήριξης των ισπανικών τραπεζών, ένα μέτρο που αναμένεται να ικανοποιήσει τις αγορές.
Η βοήθεια της ευρωζώνης θα διοχετευθεί αρχικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι την αντικατάστασή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της ευρωζώνης.
Όμως, το καθεστώς που θα διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα τροποποιηθεί ώστε να μην αποθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές. "Η βοήθεια θα μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να συνοδεύεται από προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής (seniority status), αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.
Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας απολάμβανε αυτό το προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής, που σήμαινε ότι οι τίτλοι κρατικού χρέους που βρίσκονταν στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών θα περνούσαν σε δεύτερο πλάνο σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, με κίνδυνο οι τράπεζες να στερούνται κινήτρου για την αγορά κρατικών ομολόγων.
Η επιλογή ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών προκαλούσε εδώ και πολλές εβδομάδες αναταραχή στις αγορές.
Οι αγορές είχαν μία προτίμηση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξαιτίας του ότι το καθεστώς που το διέπει δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στους επενδυτές κατόχους κρατικών τίτλων χρέους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Αντίθετα, τα κράτη προτιμούσαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Πρόκειται για μία σημαντική υποχώρηση της Γερμανίας που είχε επιμείνει να περιληφθεί το προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής στο καθεστώς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
"Η διαδικασία ήταν σκληρή, το αποτέλεσμα ήταν καλό", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία δεν σκοπεύει "αυτή τη στιγμή" να ζητήσει έκτακτη βοήθεια. Οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα. Όμως δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας "τρόικας" διεθνών δανειστών, στην οποία υποβλήθηκαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δήλωσε ο Μόντι.
Η Ισπανία και η Ιταλία είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν σ' ένα αναπτυξιακό πακέτο κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους, που απειλούν να αναγκάσουν τις δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να βγουν από τις αγορές κεφαλαίων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο "φαύλος κύκλος" της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις. "Ανοίγουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας", δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 05:30 (ώρα Ελλάδας). "Ο στόχος είναι φυσικά να κάνουμε το ευρώ ένα σχέδιο που δεν μπορεί να ανατραπεί", πρόσθεσε.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ένωσή τους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ο Ρόμπαϊ είχε δώσει στη δημοσιότητα την Τρίτη μια έκθεση στην οποία πρότεινε μια "αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση" σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμφωνήσουμε όχι στην ίδια τη σχέση, αλλά σε ένα σαφές όραμα γι' αυτό που πρέπει να γίνει" και να "εργαστούμε πάνω στους τέσσερις πυλώνες, με στόχο να κάνουμε το ευρώ ένα σχέδιο μη αντιστρέψιμο", πρόσθεσε ο Βαν Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Ένα από τα κύρια μέτρα που προτείνονται, έγκειται στην εγκαθίδρυση μιας κεντρικής επίβλεψης των εθνικών προϋπολογισμών στην ευρωζώνη. Ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος επεξεργάστηκε την αναφορά που παρουσιάσθηκε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αυτόν του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αυτόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως η επεξεργασία ενός ακριβέστερου οδικού χάρτη θα γίνει μέσα στους προσεχείς μήνες. "Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη και θα συμβουλευθούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξήγησε ο Βαν Ρομπάι. Ο ίδιος διευκρίνισε πως μια πρώτη έκθεση για το θέμα θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ στο τέλος της συνόδου κορυφής. "Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους", δήλωσε ο Γιούνκερ στο τέλος της συνόδου. Οι δύο χώρες έκαναν ένα μπρα-ντε-φερ με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να τις βοήσουν γρήγορα, επιφυλασσόμενες να συμφωνήσουν στο σύμφωνο αυτό.
Ο Μόντι και ο ισπανός ομόλογός του, ο Μαριάνο Ραχόι, αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα πακέτο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκ. ευρώ έως ότου η Γερμανία εγκρίνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους. Η σύγκρουση προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στις βόρειες χώρες πιστωτές και τις βαριά χρεωμένες νότιες χώρες σχετικά με τη μελλοντική μορφή της 17μελούς ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται τώρα στον τρίτο χρόνο της κρίσης του κρατικού χρέους.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι παραμένει "πιστή" στις αρχές της αποδεχόμενη τις συμβιβαστικές προτάσεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. "Πιστεύω ότι επιτύχαμε κάτι σημαντικό, αλλά παραμείναμε πιστοί στη φιλοσοφία μας: καμία παροχή χωρίς αντάλλαγμα", δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. "Παραμένουμε απολύτως στο προηγούμενο σχήμα: παροχή, αντάλλαγμα, όροι και έλεγχος", υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα "ευχάριστα αποτελέσματα" που είχαν τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν χθες τη νύχτα και σήμερα το πρωί, ενώ στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι θα υποβάλλει «σύντομα» στο γαλλικό κοινοβούλιο για επικύρωση «όλες τις αποφάσεις» που υιοθετήθηκαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντική άνοδο μετά τη συμφωνία έκπληξη που πέτυχαν οι ηγέτες της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, όπως ζητούσαν η Ιταλία και η Ισπανία. Όπως ήλπιζαν η Μαδρίτη και η Ρώμη, τα επιτόκια δανεισμού τους μειώθηκαν το πρωί: η απόδοση των ισπανικών ομολόγων μειώθηκε στο 6,466% έναντι 6,896% και των ιταλικών διαμορφώθηκε στο 5,865% έναντι 6,182%.
Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν την έκθεση με τίτλο «Προς μια ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση» την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνεργασία με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η οποία προβλέπει τέσσερα συστατικά στοιχεία για το μέλλον της ΟΝΕ: ένα ενοποιημένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, ένα ενοποιημένο δημοσιονομικό πλαίσιο, ένα ενοποιημένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας και της λογοδοσίας.
Οι αναφορές τόσο της απόφασης της ευρωζώνης όσο και του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θεωρούνται θετικές για την Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι έγινε ένα ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με στόχο την έξοδο από την κρίση δημόσιου χρέους. Τις αποφάσεις της Συνόδου χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί, άμεσα και πιο αποφασιστικά, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε την Παρασκευή «καλό αποτέλεσμα» την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να δοθεί η δυνατότητα για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. "Είναι η Ευρώπη αυτή που κέρδισε", δήλωσε από τη μεριά του ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για τα μέτρα που θα χαλαρώσουν τις πιέσεις των αγορών στην Ιταλία και την Ισπανία.
Η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης να επιτρέψουν στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης να συμμετέχουν απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί σημαντική μεταβολή των κανόνων του παιγνιδιού για την Ιρλανδία και θα της ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης. "Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των λεπτομερειών στο διάστημα ανάμεσα στον Ιούλιο και το τέλος του έτους, θα υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα επί του επιπέδου του δημοσίου χρέους μας και θα βελτιωθεί πολύ η ικανότητά μας να επιστρέψουμε στις αγορές χωρίς να χρειασθούμε ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης", δήλωσε ο Ιμον Γκίλμορ στο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE.
Πάντως το ύψους 120 δισ. ευρώ πακέτο για την ανάπτυξη, παραμένει ελαφρύ μπροστά στις ανάγκες, εκτιμούν αναλυτές. "Δεν είναι πολύ ουσιαστικό, πολύ περισσότερο που δεν αποτελείται αληθινά από νέες δημόσιες δαπάνες", εκτιμά η Φρεντερίκ Σεριζιέ της BNP Paribas. Σύμφωνα με την ίδια, "αυτό δεν θα αντισταθμίσει τις συνέπειες των σημερινών πολιτικών λιτότητας" και η τράπεζά της δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις οικονομικές προοπτικές της έπειτα απ' αυτά τα νέα μέτρα.
Ο Πολ ντε Γκράουβε, καθηγητής στο London School of Economics, δηλώνει "τελείως υπέρ ενός τέτοιου προγράμματος", όμως θεωρεί κι αυτός ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν "παραμένουν αρκετά περιορισμένα". Εξάλλου, υπογραμμίζει, "θα πάρει χρόνο να υλοποιηθούν τόσα προγράμματα", πράγμα που μειώνει την άμεση επίδραση του πακέτου στην ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε την Πέμπτη ο διορισμός του νέου προέδρου του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, και αναμένεται να αποφασιστεί στις αρχές Ιουλίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν θα υπηρετήσει άλλη μια πλήρη θητεία δυόμισι ετών, αν διοριστεί εκ νέου επικεφαλής του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο ίδιος. "Αυτό θα αποφασισθεί (αργότερα) την Παρασκευή", δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών σε επίπεδο κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης που άρχισαν την Πέμπτη και συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας. "Σίγουρα όμως δεν θα υπηρετήσω μια πλήρη θητεία", πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η βοήθεια της ευρωζώνης θα διοχετευθεί αρχικά από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας μέχρι την αντικατάστασή του από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ηγέτες της ευρωζώνης.
Όμως, το καθεστώς που θα διέπει τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα τροποποιηθεί ώστε να μην αποθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές. "Η βοήθεια θα μεταφερθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, χωρίς να συνοδεύεται από προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής (seniority status), αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση.
Μέχρι σήμερα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας απολάμβανε αυτό το προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής, που σήμαινε ότι οι τίτλοι κρατικού χρέους που βρίσκονταν στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών θα περνούσαν σε δεύτερο πλάνο σε περίπτωση αναδιάρθρωσης του χρέους, με κίνδυνο οι τράπεζες να στερούνται κινήτρου για την αγορά κρατικών ομολόγων.
Η επιλογή ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών προκαλούσε εδώ και πολλές εβδομάδες αναταραχή στις αγορές.
Οι αγορές είχαν μία προτίμηση για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εξαιτίας του ότι το καθεστώς που το διέπει δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στους επενδυτές κατόχους κρατικών τίτλων χρέους σε περίπτωση αναδιάρθρωσης. Αντίθετα, τα κράτη προτιμούσαν τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Πρόκειται για μία σημαντική υποχώρηση της Γερμανίας που είχε επιμείνει να περιληφθεί το προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής στο καθεστώς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
"Η διαδικασία ήταν σκληρή, το αποτέλεσμα ήταν καλό", δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, προσθέτοντας ότι η Ιταλία δεν σκοπεύει "αυτή τη στιγμή" να ζητήσει έκτακτη βοήθεια. Οι χώρες που ζητούν στήριξη για τα ομόλογά τους από το ταμείο διάσωσης θα πρέπει να υπογράφουν ένα μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο θα αναφέρονται οι υφιστάμενες πολιτικές δεσμεύσεις τους και θα συμφωνείται ένα χρονοδιάγραμμα. Όμως δεν θα αντιμετωπίζουν την επεμβατική επιτήρηση μιας "τρόικας" διεθνών δανειστών, στην οποία υποβλήθηκαν η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, δήλωσε ο Μόντι.
Η Ισπανία και η Ιταλία είχαν νωρίτερα επιφυλαχθεί να συμφωνήσουν σ' ένα αναπτυξιακό πακέτο κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ζητώντας πριν το κάνουν να αναληφθεί έκτακτη δράση για να μειωθούν τα αυξανόμενα κόστη δανεισμού τους, που απειλούν να αναγκάσουν τις δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης να βγουν από τις αγορές κεφαλαίων.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι δήλωσε πως ο στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας εποπτικός μηχανισμός για τις τράπεζες της ευρωζώνης με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ώστε να σπάσει ο "φαύλος κύκλος" της εξάρτησης ανάμεσα σε τράπεζες και κυβερνήσεις. "Ανοίγουμε τη δυνατότητα σε χώρες που συμπεριφέρονται καλά να χρησιμοποιούν εργαλεία χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να καθησυχάσουν τις αγορές και για να αποκτήσουμε και πάλι κάποια σταθερότητα γύρω από μερικά από τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών μας", δήλωσε ο Βαν Ρόμπαϊ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 05:30 (ώρα Ελλάδας). "Ο στόχος είναι φυσικά να κάνουμε το ευρώ ένα σχέδιο που δεν μπορεί να ανατραπεί", πρόσθεσε.
Οι ηγέτες της ευρωζώνης αποφάσισαν να ενισχύσουν την οικονομική και νομισματική ένωσή τους, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι. Ο Ρόμπαϊ είχε δώσει στη δημοσιότητα την Τρίτη μια έκθεση στην οποία πρότεινε μια "αληθινή οικονομική και νομισματική ένωση" σε ορίζοντα 10 ετών, η οποία θα βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες: τραπεζική ένωση, δημοσιονομική ένωση, οικονομική ένωση και πολιτική ένωση. "Είναι εξαιρετικά σημαντικό να συμφωνήσουμε όχι στην ίδια τη σχέση, αλλά σε ένα σαφές όραμα γι' αυτό που πρέπει να γίνει" και να "εργαστούμε πάνω στους τέσσερις πυλώνες, με στόχο να κάνουμε το ευρώ ένα σχέδιο μη αντιστρέψιμο", πρόσθεσε ο Βαν Ρομπάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου των ηγετών της ευρωζώνης στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.
Ένα από τα κύρια μέτρα που προτείνονται, έγκειται στην εγκαθίδρυση μιας κεντρικής επίβλεψης των εθνικών προϋπολογισμών στην ευρωζώνη. Ο Βαν Ρομπάι, ο οποίος επεξεργάστηκε την αναφορά που παρουσιάσθηκε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αυτόν του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και αυτόν της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε πως η επεξεργασία ενός ακριβέστερου οδικού χάρτη θα γίνει μέσα στους προσεχείς μήνες. "Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας θα εργαστούμε σε στενή συνεργασία με τα κράτη και θα συμβουλευθούμε επίσης τους ευρωπαϊκούς θεσμούς", ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξήγησε ο Βαν Ρομπάι. Ο ίδιος διευκρίνισε πως μια πρώτη έκθεση για το θέμα θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο.
Από την πλευρά του ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τελικά τις επιφυλάξεις τους και συμφώνησαν στο σύμφωνο ανάπτυξης ύψους 120 δισ. ευρώ στο τέλος της συνόδου κορυφής. "Η Ισπανία και η Ιταλία ήραν τις επιφυλάξεις τους", δήλωσε ο Γιούνκερ στο τέλος της συνόδου. Οι δύο χώρες έκαναν ένα μπρα-ντε-φερ με τους ευρωπαίους εταίρους τους για να τις βοήσουν γρήγορα, επιφυλασσόμενες να συμφωνήσουν στο σύμφωνο αυτό.
Ο Μόντι και ο ισπανός ομόλογός του, ο Μαριάνο Ραχόι, αρνήθηκαν να υπογράψουν ένα πακέτο για την ανάπτυξη ύψους 120 δισεκ. ευρώ έως ότου η Γερμανία εγκρίνει βραχυπρόθεσμα μέτρα για να μειωθεί το κόστος δανεισμού τους. Η σύγκρουση προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στις βόρειες χώρες πιστωτές και τις βαριά χρεωμένες νότιες χώρες σχετικά με τη μελλοντική μορφή της 17μελούς ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται τώρα στον τρίτο χρόνο της κρίσης του κρατικού χρέους.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι παραμένει "πιστή" στις αρχές της αποδεχόμενη τις συμβιβαστικές προτάσεις που στόχο έχουν να βοηθήσουν τις χώρες της ευρωζώνης οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα πρώτα αποτελέσματα της συμφωνίας που επετεύχθη στις Βρυξέλλες. "Πιστεύω ότι επιτύχαμε κάτι σημαντικό, αλλά παραμείναμε πιστοί στη φιλοσοφία μας: καμία παροχή χωρίς αντάλλαγμα", δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος κατά την δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες. "Παραμένουμε απολύτως στο προηγούμενο σχήμα: παροχή, αντάλλαγμα, όροι και έλεγχος", υπογράμμισε.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα "ευχάριστα αποτελέσματα" που είχαν τα μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν χθες τη νύχτα και σήμερα το πρωί, ενώ στη συνέχεια ο Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι θα υποβάλλει «σύντομα» στο γαλλικό κοινοβούλιο για επικύρωση «όλες τις αποφάσεις» που υιοθετήθηκαν στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν με σημαντική άνοδο μετά τη συμφωνία έκπληξη που πέτυχαν οι ηγέτες της ευρωζώνης για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών στήριξης, όπως ζητούσαν η Ιταλία και η Ισπανία. Όπως ήλπιζαν η Μαδρίτη και η Ρώμη, τα επιτόκια δανεισμού τους μειώθηκαν το πρωί: η απόδοση των ισπανικών ομολόγων μειώθηκε στο 6,466% έναντι 6,896% και των ιταλικών διαμορφώθηκε στο 5,865% έναντι 6,182%.
Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν την έκθεση με τίτλο «Προς μια ουσιαστική Οικονομική και Νομισματική Ένωση» την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, σε συνεργασία με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, η οποία προβλέπει τέσσερα συστατικά στοιχεία για το μέλλον της ΟΝΕ: ένα ενοποιημένο χρηματοοικονομικό πλαίσιο, ένα ενοποιημένο δημοσιονομικό πλαίσιο, ένα ενοποιημένο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και ενίσχυση της δημοκρατικής νομιμότητας και της λογοδοσίας.
Οι αναφορές τόσο της απόφασης της ευρωζώνης όσο και του κειμένου των τελικών συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ θεωρούνται θετικές για την Ελλάδα, καθώς εκτιμάται ότι έγινε ένα ουσιαστικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση με στόχο την έξοδο από την κρίση δημόσιου χρέους. Τις αποφάσεις της Συνόδου χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας την ανάγκη να στηριχθεί, άμεσα και πιο αποφασιστικά, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μάριο Ντράγκι, χαρακτήρισε την Παρασκευή «καλό αποτέλεσμα» την απόφαση των ευρωπαίων ηγετών να δοθεί η δυνατότητα για άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. "Είναι η Ευρώπη αυτή που κέρδισε", δήλωσε από τη μεριά του ο ευρωπαίος επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Μισέλ Μπαρνιέ, αναφερόμενος στη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες για τα μέτρα που θα χαλαρώσουν τις πιέσεις των αγορών στην Ιταλία και την Ισπανία.
Η απόφαση των ηγετών της ευρωζώνης να επιτρέψουν στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης να συμμετέχουν απευθείας στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί σημαντική μεταβολή των κανόνων του παιγνιδιού για την Ιρλανδία και θα της ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψει στις αγορές, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ιρλανδικής κυβέρνησης. "Όταν ολοκληρωθεί η επεξεργασία των λεπτομερειών στο διάστημα ανάμεσα στον Ιούλιο και το τέλος του έτους, θα υπάρξει πραγματικό αποτέλεσμα επί του επιπέδου του δημοσίου χρέους μας και θα βελτιωθεί πολύ η ικανότητά μας να επιστρέψουμε στις αγορές χωρίς να χρειασθούμε ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης", δήλωσε ο Ιμον Γκίλμορ στο ιρλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE.
Πάντως το ύψους 120 δισ. ευρώ πακέτο για την ανάπτυξη, παραμένει ελαφρύ μπροστά στις ανάγκες, εκτιμούν αναλυτές. "Δεν είναι πολύ ουσιαστικό, πολύ περισσότερο που δεν αποτελείται αληθινά από νέες δημόσιες δαπάνες", εκτιμά η Φρεντερίκ Σεριζιέ της BNP Paribas. Σύμφωνα με την ίδια, "αυτό δεν θα αντισταθμίσει τις συνέπειες των σημερινών πολιτικών λιτότητας" και η τράπεζά της δεν πρόκειται να αναθεωρήσει τις οικονομικές προοπτικές της έπειτα απ' αυτά τα νέα μέτρα.
Ο Πολ ντε Γκράουβε, καθηγητής στο London School of Economics, δηλώνει "τελείως υπέρ ενός τέτοιου προγράμματος", όμως θεωρεί κι αυτός ότι τα ποσά που αναφέρθηκαν "παραμένουν αρκετά περιορισμένα". Εξάλλου, υπογραμμίζει, "θα πάρει χρόνο να υλοποιηθούν τόσα προγράμματα", πράγμα που μειώνει την άμεση επίδραση του πακέτου στην ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, αναβλήθηκε την Πέμπτη ο διορισμός του νέου προέδρου του Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, και αναμένεται να αποφασιστεί στις αρχές Ιουλίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν βαν Ρομπάι μετά τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δεν θα υπηρετήσει άλλη μια πλήρη θητεία δυόμισι ετών, αν διοριστεί εκ νέου επικεφαλής του Eurogroup, στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο ίδιος. "Αυτό θα αποφασισθεί (αργότερα) την Παρασκευή", δήλωσε μετά το πέρας των συνομιλιών σε επίπεδο κορυφής της ΕΕ και της ευρωζώνης που άρχισαν την Πέμπτη και συνεχίσθηκαν στη διάρκεια της νύκτας. "Σίγουρα όμως δεν θα υπηρετήσω μια πλήρη θητεία", πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Στον τελικό Πουγιόλ και Βίγια
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Και η Μέρκελ θέλει τελικά τον… Ιταλό της
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ