2023-03-27 17:31:54
Φωτογραφία για Οι 5 νέες υπηρεσίες που έρχονται  στα ελληνικά φαρμακεία



Όπως αποκαλύπτει ο Απ. Βαλτάς στο f.daily θα έχουν ολοκληρωθεί την επόμενη 3ετία  

Πέντε νέες υπηρεσίες -οι οποίες θα αλλάξουν τη φαρμακευτική πρακτική όπως τουλάχιστον τη γνωρίσουμε έως σήμερα και θα φέρουν την Ελλάδα πιο κοντά σε ρόλους που έχουν ήδη υιοθετηθεί από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά φαρμακεία και σίγουρα θα αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες- συζητά η ηγεσία του ΠΦΣ με την κυβέρνηση και τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς. Οι προτάσεις αυτές αποτελούν προσωπικό στοίχημα του προέδρου του Συλλόγου Απόστολου Βαλτά ο οποίος αποκάλυψε στο f.daily ότι στόχος είναι να υλοποιηθούν μέσα στην επόμενη τριετία.

«Ήδη έχουν κατατεθεί οι σχετικές μελέτες στο υπ. Υγείας και πρόκειται για πιστοποιημένες υπηρεσίες για τις οποίες οι φαρμακοποιοί θα αποζημιώνονται όπως ακριβώς συμβαίνει και σε άλλα 32 κράτη της Ευρώπης. Έχουν μελετηθεί για την αξία του προληπτικού τους χαρακτήρα και συνάδουν με τις διεθνείς πρακτικές», τονίζει ο Απ. Βαλτάς. Οι υπηρεσίες αυτές αφορούν:

 

 


Διαχείριση φαρμακοθεραπείας και συμμόρφωση των ασθενών με την ορθή λήψη φαρμάκων:

Ο φαρμακοποιός θα ενημερώνει τον ασθενή για την ορθή λήψη του σκευάσματος, των συγχορηγούμενων φαρμάκων, για τις απαιτούμενες δόσεις και τη χρονική τους διάρκεια, την επίδειξη των συσκευών και των αναλωσίμων. Ο φαρμακοποιός θα είναι ο άνθρωπος «κλειδί» για τη διαχείριση της φαρμακοθεραπείας, ενώ θα ενημερώνει το ιατρό για τυχόν μη βελτίωση της πορείας των ασθενών ή των δυσκολιών που αντιμετωπίζει, ώστε να υπάρχουν τροποποιήσεις. Η διαχείριση θα έχει έντονα επιστημονικό και ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα.

Παρακολούθηση αντιυπερτασικής αγωγής: 

Ο φαρμακοποιός θα διαδραματίσει κομβικό ρόλο καθώς θα αναλάβει να μετρήσει την πίεση ενός μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού, να καταγράψει και να ενημερώσει τις καρτέλες των ασθενών αν πρόκειται για υπερτασικούς. Με απλά λόγια το φαρμακείο θα γίνει κέντρο αναφοράς για την καταγραφή και τον έλεγχο της υπέρτασης, μιας πάθησης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακού κινδύνου.

Εκπαίδευση χρήσης αναπνευστικών συσκευών:  

Σήμερα στη φαρμακευτική αγορά υπάρχουν δεκάδες αναπνευστικές συσκευές, με δικό της μηχανισμό χρήσης η καθεμία. Εδώ η παρέμβαση του φαρμακοποιού θα είναι κατά την έναρξη της θεραπείας αλλά και κατά τη διάρκειά της, ώστε να παρακολουθεί εάν γίνεται σωστή χρήση της συσκευής και εάν είναι αποτελεσματική, και να συνομιλεί με τον ιατρό σε περιπτώσεις αδυναμίας χρήσης της.

Πρόληψη καρκίνου μέσω διακοπής καπνίσματος: 

Ανάλογο πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Ισπανία είχε θεαματικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. Στόχος είναι ο φαρμακοποιός να υποστηρίζει όσους καπνιστές δεν μπορούν να διακόψουν το κάπνισμα με συμβατικά μέσα και να τους κατευθύνει με συμβουλευτική αλλά και να παραπέμπει σε ραντεβού με κέντρο διακοπής καπνίσματος.

Διενέργεια και καταγραφή εμβολιασμών ενηλίκων: 

Η συζήτηση είναι ακόμη ανοικτή για το ποια εμβόλια μπορούν να γίνονται στα φαρμακεία, όμως είναι έκδηλο το ενδιαφέρον των συναρμόδιων φορέων για την πραγματοποίηση όσων ασθενειών έχουν υψηλή μεταδοτικότητα.

Σύμφωνα με τον Απ. Βαλτά αυτές οι κρίσιμες για την υγεία του ελληνικού πληθυσμού υπηρεσίες θα εφαρμοστούν τα προσεχή τρία χρόνια στα φαρμακεία, αφού θα έχουν μέχρι τότε υπογραφεί οι ανάλογες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. 

«Αν δεν το κάνουμε, θα έχουμε χάσει το τρένο της πρόληψης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 πηγή: f.daily

 

 

 

farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ