Οδυσσέας Δροπολίτης
Η απογραφή του πληθυσμού αναπροσάρμοσε και τον εκλογικό χάρτη, καθώς -μεταξύ άλλων- αύξησε τις μονοεδρικές περιφέρειες. Έτσι στο «κλαμπ» των επτά (μονοεδρικών περιφερειών) που περιλαμβάνονταν Φωκίδα, Σάμος, Ευρυτανία, Γρεβενά, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα, προστέθηκαν δύο ακόμα: Η Θεσπρωτία και η Καστοριά.......
Το μεγάλο ερώτημα ενόψει των προσεχών εκλογών της 21η Μαΐου είναι αναπόφευκτο: Μπορούν οι 9 μονοεδρικές να κρίνουν την έκβαση της κάλπης; Ποιος έχει την πρωτοκαθεδρία σε αυτές τις περιφέρειες; Δημιουργούνται προϋποθέσεις ανατροπής; Ποια περιφέρεια έχει ξεχωριστή σημασία και «προμηνύει» νικητή;
Σαρωτικά «γαλάζιες»
Στις εκλογές του 2019 και οι 9 (πλέον) μονοεδρικές βάφτηκαν «γαλάζιες», με τη Νέα Δημοκρατία να πετυχαίνει 9/9. Σε κάποιες μάλιστα, η κεντροδεξιά είχε φαραωνικά ποσοστά, αφήνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ… πολύ πίσω.
Πιο συγκεκριμένα, η ΝΔ σάρωσε τον ΣΥΡΙΖΑ σε Καστοριά, Ευρυτανία, Φωκίδα, Γρεβενά, Λευκάδα, Θεσπρωτία και Ζάκυνθο. Σε κάποιες περιφέρεις, η κεντροδεξιά είχε κοντά ή παραπάνω από 50% (Καστοριά και Ευρυτανία).
Αντιθέτως, οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων ήταν πολύ μικρότερες σε Σάμο και Κεφαλονιά. Η μικρή διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις δύο εκλογικές περιφέρειες ίσως εξηγεί και τις ενέργειες του Μαξίμου προς αυτές.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε δύο φορές (2020,2021) τη Σάμο προκειμένου να δείξει το ειδικό του ενδιαφέρον για το νησί. Ωστόσο, η δεύτερη επίσκεψή του επισκιάστηκε από την διεξαγωγή τραπεζιού και παράνομης συνάθροισης στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ, Χριστόδουλου Στεφανάδη, εν μέσω lockdown… για τους υπόλοιπους πολίτες. Στο τραπέζι, φυσικά, μετείχε και ο πρωθυπουργός, πραγματοποιώντας ένα επικό φάουλ.
Όσον αφορά στην Κεφαλονιά, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει υποψήφιο τον δραστήριο και δημοφιλή καθηγητή πανεπιστημίου Νίκο Φαραντούρη, η ΝΔ έχει επιστρατεύσει τον επίσης καθηγητή και κεντρώων καταβολών, Ναπολέων Μαραβέγια.
Το περασμένο καλοκαίρι ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κεφαλονιά. Όταν, στην περιοδεία του είχε δίπλα του τον κ. Μαραβέγια, πολλοί είχαν απορρίσσει. Τελικά, συν τω χρόνω όλοι κατάλαβαν γιατί και πώς.
H έδρα που προμηνύει νικητή
Η Θεσπρωτία, η μια εκ των δύο περιφερειών που πέρασε στη ζώνη των μονοεδρικών έχει μια ιδιαιτερότητα, καθώς «προμηνύει» ποιος θα κερδίσει στις εκλογές.
Γιατί; Διότι από τη μεταπολίτευση και μετά «αλλάζει χέρια» αναλόγως με το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα πανελλαδικά. Μοναδική εξαίρεση ήταν ο Ιανουάριος του 2015, που παρότι όλη η Ελλάδα είχε «βαφτεί» στα χρώματα του ΣΥΡΙΖΑ, η Θεσπρωτία παρέμεινε ΝΔ.
Σημειώνεται ότι στην Θεσπρωτία εκλέγεται βουλευτής της ΝΔ ο γιατρός Βασίλης Γιόγιακας. Ο θεσπρωτός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μάριος Κάτσης, θα κληθεί να δώσει έναν πολύ δύσκολο αγώνα προκειμένου να ξανακάνει «ροζ» τον νομό, όπως ήταν τον Σεπτέμβριο του 2015.
Αισιοδοξία και… ουσία
Στην Πειραιώς υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι η ΝΔ θα επικρατήσει εκ νέου και στις 9 περιφέρειες. Ωστόσο, όπως υπογράμμιζαν έμπειροι εκλογικοί αναλυτές, η τελική κατανομή των εδρών δεν επηρεάζεται από το αν και πόσες μονοεδρικές κερδίζει κάθε κόμμα.
Όπως και να έχει, η μάχη των μονεδρικών με φόντο και την απλή αναλογική στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, αναμένεται σκληρή.
aftodioikisi
ximeronews