2012-06-30 11:08:49
Φωτογραφία για Η ένταση παραμονεύει στο νέο λιμάνι Πατρών
Επέστρεψε η ένταση στην περιοχή των Ιτεών της Πάτρας, ένα μήνα μετά τον φόνο του 30χρονου Θανάση Λαζανά από τρεις Αφγανούς και τα επεισόδια που ακολούθησαν. Οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών, τόσο έξω από το νέο λιμάνι όσο και κοντά στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου της Πειραϊκής - Πατραϊκής, δείχνουν ότι όσο δεν δρομολογούνται λύσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα τόσο μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να επαναληφθούν βίαια επεισόδια.

Η χαλάρωση των μέτρων αστυνόμευσης στην περιοχή έδωσε την ευκαιρία σε μικρές ομάδες μεταναστών να επιστρέψουν στην περιοχή και να συνεχίσουν την «πολιορκία» των φορτηγών, που έχουν ως προορισμό λιμάνια της Ιταλίας.

Καταδίκη επιθέσεων

Ετσι πριν από λίγες ημέρες μία μικρή ομάδα πολιτών καταδίωξε πέντε μετανάστες, που επιχειρούσαν να κρυφτούν σε κάποια νταλίκα έξω από το λιμάνι. Οι μετανάστες φοβούμενοι για τη σωματική τους ακεραιότητα έτρεξαν προς το γειτονικό αστυνομικό τμήμα, όπου βρήκαν καταφύγιο, ενώ μετά την επέμβαση των αστυνομικών αποχώρησαν οι πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το τμήμα. Ομως λίγες ώρες αργότερα τρία άτομα, ένα εκ των οποίων συνελήφθη, επιτέθηκαν σε Τυνήσιο μετανάστη, τον οποίο ξυλοκόπησαν προκαλώντας του θλαστικά τραύματα.


Από τη πλευρά τους οι κάτοικοι καταδικάζουν τις επιθέσεις που σημειώθηκαν, διότι όπως τονίζουν τέτοιου είδους γεγονότα αμαυρώνουν τον αγώνα που κάνουν εδώ και περίπου ένα χρόνο για να δοθεί ουσιαστική λύση στο μεταναστευτικό που προκαλεί προβλήματα την περιοχή των Ιτεών. Μάλιστα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή αγώνα κατοίκων Ιτεών, «ο αγώνας μας στρέφεται ενάντια στο κράτος και τις αρχές και όχι ενάντια στους εξαθλιωμένους μετανάστες». Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου των Ιτεών κ. Κώστας Δημητριάδης «καταδικάζουμε και τις δύο επιθέσεις τόσο σε βάρος των μεταναστών όσο και σε βάρος του 34χρονου Τυνήσιου», αλλά όπως προσθέτει «το πρόβλημα δυστυχώς έχει επανέλθει».

«Οι μετανάστες δειλά - δειλά επιστρέφουν στην περιοχή, το γνωρίζαμε ότι θα γίνει» επισημαίνει ο κ. Δημητριάδης. Πάντως, όπως σημειώνει δεν έχουν βρει προσωρινή στέγη στην περιοχή των Ιτεών, διότι προφανώς έρχονται από άλλες περιοχές της Πάτρας.

Xαλάρωση μέτρων

Σχετικά με την αστυνομία, περιγράφει, μετά τα επεισόδια του Μαΐου ήταν πολύ έντονη η παρουσία της. «Βλέπαμε κλούβες των ΜΑΤ, αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ και περιπολικά».

Ομως με την πάροδο των ημερών τα μέτρα χαλάρωσαν λέει ο κ. Δημητριάδης και έτσι οι μετανάστες άρχισαν να επιστρέφουν.

Ομως, όπως προσθέτει, μετά τα τελευταία γεγονότα άρχισε και πάλι να γίνεται πιο έντονη η παρουσία των αστυνομικών. Σύμφωνα με όσα λέει στην «Κ» πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση στο μεταναστευτικό.

Δεν θέλουν κέντρο

«Δεν είναι δυνατόν να κυνηγάμε τους αλλοδαπούς, δεν μας φταίνε αυτοί οι άνθρωποι που ζουν σε συνθήκες εξαθλίωσης» καταλήγει. Πάντως οι κάτοικοι είναι κατηγορηματικά αντίθετοι στη λειτουργία κέντρου φιλοξενίας στην περιοχή τους, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα προβλέπει η νομοθεσία.

Αλλωστε, όπως συμπληρώνει, ο ίδιος «η περιοχή είναι εδώ και χρόνια υποβαθμισμένη και η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας θα την υποβάθμιζε κι άλλο».

Οσον αφορά τη στάση των φορέων δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για εξεύρεση λύσης. Οπως είχε ειπωθεί από την πλευρά του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολου Κατσιφάρα, στις αρχές Ιουνίου, κατά τη διάρκεια σύσκεψης για το μεταναστευτικό «θα περιμένουμε τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και αμέσως μετά θα θέσουμε το συγκεκριμένο και σαφές πλαίσιο των προτάσεών μας για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Προς ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας

Κάθε άλλο παρά έχουν περιοριστεί τα προβλήματα με τους μετανάστες που επιχειρούν να τρυπώσουν σε φορτηγά στο λιμάνι της Πάτρας. Σύμφωνα με όσα σημείωσε στην «Κ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού Λιμένος Πατρών κ. Κώστας Πλατυκώστας, τoν τελευταίο καιρό καταγράφεται έξαρση της παρουσίας των μεταναστών έξω από το λιμάνι, έτσι λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια του λιμανιού και της λιμενικής βιομηχανίας.

Οπως αναφέρει ο ίδιος, τον τελευταίο καιρό τα κυκλώματα παράνομης διακίνησης μεταναστών επιχειρούν να εφαρμόσουν παλιές μεθόδους. Επειδή δεν μπορούν να περνούν εύκολα μετανάστες με τη χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, επανέρχονται στη μέθοδο της δημιουργίας κρύπτης μέσα σε φορτηγά, ελπίζοντας ότι δεν θα γίνει αντιληπτή κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

Πάντως, στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι, αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ το έργο της περίφραξης, ώστε να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες που υπάρχουν σήμερα. Παράλληλα μέχρι να αξιοποιηθούν οι παλιές εγκαταστάσεις της Πειραϊκής - Πατραϊκής ο ΟΛΠΑ αναλαμβάνει μέσω ιδιωτικής εταιρείας τη φύλαξη του χώρου. Πάντως, ο οργανισμός εξακολουθεί να λαμβάνει μέτρα, ώστε να αποτρέπει πιθανή επιστροφή μεταναστών στο παλιό εργοστάσιο, κλείνοντας όσες εισόδους μπορεί.

(Hλίας Κάνιστρας - Καθημερινή)
online-pressblog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ