2023-04-11 08:16:05
Φωτογραφία για ΤΕΕ: 100 εκατ. ευρώ για τον έλεγχο 250 σιδηροδρομικών γεφυρών μέσω του RRF
Τον διαγωνισμό για τις «έξυπνες» γέφυρες, προκηρύσσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μέσω του οποίου θα εγκατασταθούν προηγμένα συστήματα παρακολούθησης σε 250 σιδηροδρομικές γέφυρες, τα οποία θα καταγράφουν σε κανονικές συνθήκες την συμπεριφορά τους.

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ

Ο σχετικός διαγωνισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και καθίσταται πιο επίκαιρος από ποτέ μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και τα μέτρα ασφαλείας που απαιτούνται για την μεγαλύτερη θωράκιση του ελληνικού σιδηροδρόμου.

Την προκήρυξη του έργου εντός των ημερών επιβεβαίωσε χθες σε ενημερωτική συνάντηση ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γιώργος Στασινός, λέγοντας ότι το έργο αφορά την εκπόνηση μελετών για την κατάσταση κάθε γέφυρας αλλά και την λειτουργία εξοπλισμού με αισθητήρες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Ένα παρόμοιο έργο σε πολύ μικρότερη κλίμακα προσπαθεί να ολοκληρώσει την τελευταία τετραετία και η ΕΡΓΟΣΕ. Η εταιρεία έχει αναθέσει στην γαλλική Osmos η οποία εξειδικεύεται σε αντίστοιχα συστήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό την προμήθεια, εγκατάσταση και την λειτουργία ενός συστήματος ενόργανης και «ζωντανής» παρακολούθησης (Real Time Structural Monitoring System ή RTSMS).


To έργο, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα αφορά 14 μεγάλες Σιδηροδρομικές Γέφυρες, που κατασκευάστηκαν στην Νέα Διπλή Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων στο τμήμα Λειανοκλάδι – Δομοκός.

Και οδικές γέφυρες

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να υλοποιηθεί μια αντίστοιχη σύμβαση και για τις οδικές γέφυρες, δήλωσε χθες ο κ. Στασινός, σχέδιο που θα χρειαστεί να αναζητήσει νέους και μεγαλύτερους πόρους από τα γεφύρια του σιδηροδρόμου.

Για το έργο θα πρέπει να συνδράμει η κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, ώστε να κρίνει ποια στοιχεία του οδικού δικτύου είναι περισσότερο επικίνδυνα και συνεπώς πρέπει να υπάρξει παρέμβαση και παρακολούθηση.

Προς υπογραφή είναι και η μεγάλη σύμβαση για την ψηφιοποίηση εκατομμυρίων σελίδων των οικοδομικών αδειών με ανάδοχο την κοινοπραξία Intrasoft – Vodafone – Nova. Ηδη, προχωρά ένα πιλοτικό έργο στο Μαρούσι ενώ θα ακολουθήσει ο δήμος Αθηναίων.

Το ΤΕΕ υλοποιεί παράλληλα και ένα από τα μεγαλύτερα ψηφιακά έργα που προκηρύχθηκαν τα τελευταία χρόνια που είναι ο Ψηφιακός Χάρτης και το Εθνικό Μητρώο Υποδομών. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δήλωσε χθες ότι έχει δημιουργηθεί η πλατφόρμα καταχώρησης των στοιχείων των έργων υποδομής. Στα νέο ψηφιακό οπλοστάσιο του Επιμελητηρίου θα ενταχθούν επίσης η Ψηφιακή Τράπεζα Γης, οι ψηφιακές οριοθετήσεις ρεμάτων, το σύστημα ψηφιακής καταγραφής των ρύπων, κ.α.

Ο κ. Στασινός έδωσε στοιχεία και για την πορεία 250 διαγωνισμών για τη σύνταξη Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Όπως είπε, έχουν προκηρυχθεί 113 διαγωνισμοί και μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχουν προκηρυχθεί όλοι ενώ θα έχει υπογραφεί το 80% – 90% των συμβάσεων καθώς πιέζουν τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης. Μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί 4 – 5 συμβάσεις αλλά περίπου 80 – 90 πήγαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς έχουν προσωρινούς αναδόχους.

Η κάθε μελέτη είναι προϋπολογισμού από 300.000 έως 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Στους νέους διαγωνισμούς του ΤΕΕ περιλαμβάνονται και το μεγάλο έργο (ύψους 100 εκατ. ευρώ) για την καταγραφή των οδών στην ελληνική επικράτεια, εκτός από τα νησιά (έχει ήδη προκηρυχθεί ξεχωριστός διαγωνισμός).

Ο προσεισμικός έλεγχος

Μέχρι τέλος του χρόνου, το ΤΕΕ θα έχει ολοκληρώσει όπως δήλωσε χθες ο κ. Στασινός τον πρωτοβάθμιο έλεγχο περίπου 18.000 σχολείων, 2.500 κτιρίων νοσοκομείων, κτιρίων πυροσβεστικής, αστυνομίας και πανεπιστήμια. Ο κ. Στασινός είπε πως ολοκληρώνεται σχέδιο υπουργικής απόφασης που θα πάει στους αρμόδιους υπουργούς και προβλέπει τη διαδικασία.

Παράλληλα θα εκδοθεί τεχνικό δελτίο για ένταξη του έργου (με 30 – 40 εκατ. ευρώ) στο Ταμείο Ανάκαμψης. Προβλέπεται πως δύο μηχανικοί θα πραγματοποιούν έλεγχο σε κάθε κτίριο και θα υπάρχει ηλεκτρονική εφαρμογή που θα περνούν στοιχεία. Τα στοιχεία θα ενημερώνουν αυτόματα τη βάση του ΟΑΣΠ (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) και ταυτόχρονα θα βγαίνει ένα αποτέλεσμα που θα δείχνει αν αυτό το κτίριο χρειάζεται δευτεροβάθμιο (πιο αναλυτικό) έλεγχο. Για κάθε κτίριο που θα χρειαστεί παρεμβάσεις, θα απαιτηθούν σημαντικά κονδύλια ανέφερε χθες ο κ. Στασινός.

newmoney.gr

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ