Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου μιλά στο DailyPharmaNews με αφορμή την ψήφιση του Νόμου (σ.σ. δείτε ΕΔΩ) που επιτέλους, ύστερα από 95 χρόνια, ήρθε να εκσυγχρονίσει τον τρόπο διοίκησης και λειτουργίας τόσο του Πανελλήνιου όσο και των τοπικών Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας. Αναφέρεται στις προοπτικές ανάπτυξης που φέρνει η ψήφιση αυτού του νόμου για όλους τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και απαντά στις αντιδράσεις συγκεκριμένων συνδικαλιστών
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Απόστολος Βάλτας κλήθηκε πριν απ’ όλα να σχολιάσει το γεγονός της ψήφισης του νομοθετήματος για τους φαρμακευτικούς συλλόγους που είναι ιστορικής σημασίας για τον κλάδο -μάλιστα ο Αντιπρόεδρος του ΠΦΣ κ. Σεραφείμ Ζήκας σημείωσε στη σελίδα του στο fb ότι είναι «η πιο ιστορική ημέρα στη σύγχρονη ιστορία του φαρμακευτικού επαγγέλματος!»- αφού ήρθε να αντικαταστήσει έναν νόμο που είχε ψηφιστεί το 1928- και να απαντήσει στις επιφυλάξεις συγκεκριμένων συνδικαλιστικών κύκλων.
«Ήταν μια τεράστια προσπάθεια στην οποία ανέλαβε ο νομικός σύμβουλος του ΠΦΣ κ. Δημητρέλλος με το νομικό τμήμα του Υπ. Υγείας να γίνει πράξη ένα νομοθέτημα το οποίο πλέον είναι ολοκληρωμένο, σύγχρονο σε σχέση με τα αντίστοιχα άλλων επιστημονικών συλλόγων και το οποίο για να μην υπάρχει καμιά αμφισβήτηση, εγκρίθηκε από την ΓΣ του ΠΦΣ της 3-4 /11/2018 όπως και από το ΔΣ της 14/4/2021, πριν αποσταλούν οι προτάσεις στο Υπ. Υγείας, όπου το επεξεργάσθηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή άρθρο προς άρθρο και παράγραφο – παράγραφο.
Πραγματικά υπάρχει ενθουσιασμός στον ΠΦΣ αλλά και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους και ειδικά σε αυτούς που δεν διαθέτουν διανεμητικό λογαριασμό.
Με το νέο νόμο οι ΦΣ σε συνεργασία με τον ΠΦΣ θα μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα ΕΣΠΑ κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα για την μηχανογράφηση των Συλλόγων για την online σύνδεση με τον ΠΦΣ, για τις εκπαιδεύσεις των μελών των ΦΣ σε εντελώς διαφορετική βάση, σε ενέργειες που έχουν σχέση με την αποκομιδή αποβλήτων όπως και ληγμένων φαρμάκων, στη συμμετοχή των ΦΣ στην άυλη εκτέλεση των συνταγών και γενικώς θα δώσει την δυνατότητα ενός νέου πλαισίου μέσω της συνεργασίας του ΠΦΣ με τους ΦΣ για τον εκσυγχρονισμό και την προοπτική του φαρμακευτικού επαγγέλματος.
Ακόμη με το νέο νόμο διευρύνονται οι σκοποί των ΦΣ που δεν αρκούνται πλέον στην προαγωγή της Φαρμακευτικής επιστήμης, στη μέριμνα για την τήρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας και της δημόσιας υγείας αλλά και στην δια βίου συνεχιζόμενη φαρμακευτική εκπαίδευση, στην προβολή θέσεων και απόψεων επί ζητημάτων που αφορούν τη Δημόσια υγεία το περιβάλλον, τη συμμετοχή σε δράσεις προαγωγής της υγείας και πρόληψης με την ιδιότητα του φορέα Π.Φ.Υ., την παροχή κοινωνικού έργου, τη διεξαγωγή ημερίδων, σεμιναρίων, διαλέξεων, τη μελέτη υγειονομικών θεμάτων, την οργάνωση επιστημονικών συνεδρίων όπως επίσης την υποβολή επιστημονικών προτάσεων και πολλά άλλα.
Η πλειοψηφία των ΦΣ δεν έχουν διανεμητικούς λογαριασμούς. Αυτοί οι σύλλογοι ως ΝΠΔΔ ήταν μέχρι σήμερα εγκλωβισμένοι να ακολουθούν τις διατάξεις του Δημοσίου Λογιστικού πράγμα που δεν τους έδινε τη δυνατότητα να προβούν σε έξοδα για εκπαιδευτικά σεμινάρια και το κυριότερο από όλα να προσλάβουν υπάλληλους μόνο με σύμβαση έργου που δυσκολεύει τις προσλήψεις υπαλλήλων συνεργατών.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας φαρμακευτικών Συλλόγων που δεν μπόρεσαν να διαθέτουν υπαλλήλους, πράγμα αναγκαίο επί της ουσίας τώρα που οι ΦΣ θα πρέπει να παίξουν ένα πολύ μεγάλο ρόλο στη διαδικασία του τακτικού ελέγχου που αφορά την αποστολή του φυσικού αρχείου των τιμολογίων μέσω των Συλλόγων της χώρας και έχει μεγάλη σημασία για την πληρωμή των φαρμακοποιών.
Φανταστείτε ότι τις ενέργειες αυτές τις έκαναν ή οι πρόεδροι ή τα μέλη του ΔΣ
Πραγματικά μας δίνει τη δυνατότητα πλέον να ιδρύσουμε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία “Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών” που σαν σκοπό θα έχει τη μελέτη επιστημονικών θέματών που αφορούν ζητήματα υγείας και φαρμάκων, τη συνεχιζόμενη δια βίου πιστοποιημένη εκπαίδευση των φαρμακοποιών και των βοηθών τους, τη φαρμακευτική δεοντολογία και πολλά άλλα που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατόν να γίνουν και θα οδηγήσουν στην αναβάθμιση του φαρμακευτικού επαγγέλματος, του ρόλου του φαρμακοποιού και του φαρμακείου ως χώρους Π.Φ.Υ.»
Σε ό,τι αφορά το θέμα των αντιδράσεων που υπήρξαν ο κ. Βαλτάς ανέφερε τα εξής:
«Στη Βουλή πέραν της τοποθετήσεως μου, τοποθετήθηκαν και οι πρόεδροι των ΦΣ Αττικής Πειραιά και Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμφώνησαν ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση το νομοσχέδιο αλλά εξέφρασαν επιφυλάξεις σε θέματα που ορισμένα από αυτά είχαν ήδη επιλυθεί στη διάρκεια της διαβούλευσης και πριν κατατεθεί στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων. Υπήρχε αναφορά από ορισμένους προέδρους για θέματα που άπτονται εκλογικών διαδικασιών όπως και άποψη του προέδρου του ΦΣΑ που ζήτησε αύξησή του αριθμού των εκλεκτόρων ανάλογα με τον αριθμό των μελών πράγμα όμως για το οποίο διαφωνώ ριζικά, γιατί δεν συμβαίνει σε κανένα σύλλογο ούτε στον ιατρικό, στον οδοντιατρικό και στον δικηγορικό γιατί έτσι αδυνατίζει την εκπροσώπηση των τοπικών περιφερειακών φαρμακευτικών συλλογών.
Υπήρξε επίσης η αναφορά του προέδρου του ΦΣ Θεσσαλονίκης που επεσήμανε την αναγκαιότητα συμμετοχής στο Ανώτατο Φαρμακευτικό Πειθαρχικό Συμβούλιο μέλους του ΦΣ Θεσσαλονίκης.
Θα ήθελα εδώ πάντως να τονίσω ότι υπήρχε δεσμευτική απόφαση της Γ.Σ. να μην γίνει καμιά διόρθωση άρθρων που αφορούν τις εκλογικές διαδικασίες τόσο των ΦΣ όσο και του ΠΦΣ
Όσο για το θέμα της αναφοράς εκ μέρους της βουλευτού Κιλκίς και φαρμακοποιού κ. Ελένης Αγαθοπούλου περί αφαίρεσης του άρθρου που έλεγε ότι η σταθερή λιανική τιμή των φαρμακευτικών προϊόντων προστατεύεται, θα ήθελα να αναφέρω το εξής: όπως ανέφερε και ο Αντιπρόεδρος κ. Σεραφείμ Ζήκας, ο Κώδικας Φαρμακευτικής Δεοντολογίας στο Προεδρικό Διάταγμα 340/93 άρθρο 24 παράγραφος α’ αναφέρει ότι απαγορεύεται κάθε πώληση φαρμάκου σε τιμή κατώτερη από την οριζόμενη λιανική με τα δελτία τιμών του Υπουργείου Εμπορίου».
Επιπλέον σύμφωνα με το Άρθρο 4 του εν λόγω Σχεδίου Νόμου που ψηφίστηκε αναφερόταν ρητά ότι μεταξύ των σκοπών του Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι –όπως λέει η τρίτη παράγραφος- η μέριμνα για την τήρηση της κείμενης φαρμακευτικής νομοθεσίας. Επομένως, από τη στιγμή λοιπόν που οι φαρμακευτικοί σύλλογοι είναι υποχρεωμένοι και από το νόμο που ερχόταν να ψηφιστεί να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένα πρόβλημα.
Όπως ενημερώθηκα η νομοπαρασκευαστική επιτροπή το είχε αφαιρέσει γιατί ήταν πλεονάζον και όταν ερωτήθην και από την κ Αγαθοπουλου και από τον κ. Υπουργό έκρινα ότι για να μην υπάρχει ίχνος αμφισβήτησης επί του γεγονότος ότι η σταθερή τιμή θα πρέπει να προστατεύεται και να ελέγχεται από τους ΦΣ, ζήτησα να επανέλθει η συγκεκριμένη αναφορά.
Επομένως οι διαμαρτυρίες ορισμένων συνδικαλιστών που προσπάθησαν να αναδείξουν σαν μείζον θέμα ΕΝΑ συγκεκριμένο άρθρο την ώρα που έχουν ψηφισθεί άλλα 80 και το οποίο άρθρο τελικά συμπληρώθηκε, είναι μέσα στην πολιτική των συγκεκριμένων ατόμων, οποιαδήποτε επιτυχία του Φαρμακευτικού κλάδου να την αμφισβητούν γιατί μόνο έτσι μπορούν να σταθούν και να υπάρχουν».
πηγή: dailypharmanews
farmakopoioi