Το περίφημο Δικαίωμα στην Επισκευή (Right to Repair) παίρνει και επίσημο χαρακτήρα πλέον στην ΕΕ, καθώς εγκρίθηκε το σχετικό νομοσχέδιο που θα θέσει νέα πρότυπα για τον σχεδιασμό, την παραγωγή και την διαχείριση των μπαταριών των ηλεκτρονικών συσκευών που πωλούνται στα κράτη - μέλη.
Μετά την υποχρεωτική χρήση της υποδοχής USB-C στα νέα smartphones (και στα iPhone φυσικά), η ΕΕ επιθυμεί να δει και πάλι τις αποσπώμενες μπαταρίες στις συσκευές ή έστω νέους σχεδιασμούς που θα επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη αντικατάσταση τους από τον ίδιο τον χρήστη.
Η ΕΕ έθεσε και νέους στόχους για την μείωση και την ανακύκλωση των ηλεκτρονικών αποβλήτων, καθώς μέσα στο 2023 φιλοδοξεί να συλλέξει το 45% των μπαταριών από τις φορητές συσκευές (smartphones, tablets κλπ.), ποσοστό που θα φτάσει στο 63% το 2027 και στο 73% το 2030
Από την συλλογή αυτών των μπαταριών υπάρχει σχέδιο εκμετάλλευσης των υλικών τους και συγκεκριμένα για το λίθιο η ΕΕ θέλει να συλλέξει το 50% από τις ανακυκλωμένες μπαταρίες μέχρι το 2027 (θα φτάσει το 80% το 2031), ενώ για τα κοβάλτιο, νικέλιο, μόλυβδο και χαλκό ο στόχος έχει τεθεί πολύ υψηλότερα (90% έως το 2027 και 95% έως το 2031).
Τέλος, το νομοσχέδιο υποχρεώνει τις κατασκευάστριες εταιρείες να τοποθετούν ετικέτες που θα ενημερώνουν τον χρήστη για το ενεργειακό αποτύπωμα των μπαταριών που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα, αλλά και στη βιομηχανία.
Για την ιστορία να αναφέρουμε πως το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 587 ψήφους υπέρ, έναντι 20 αποχών και 9 αρνητικών. Για να τεθεί σε εφαρμογή απομένει η επίσημη έγκριση του κειμένου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr