2023-07-28 08:34:57
Φωτογραφία για FREEGR TIPS: Πως να καθαρίσετε την Cache μνήμη στα Windows

 



Γενικότερα, η cache μνήμη ή κρυφή μνήμη ή προσωρινή μνήμη  σε ένα υπολογιστή παρέχει γρήγορη πρόσβαση στα δεδομένα του υπολογιστή που χρησιμοποιούνται συχνά, με αποτέλεσμα να επιταχύνεται η απόκριση του συστήματος.

Υπάρχουν διάφορες προσωρινές μνήμες στα Windows που κάθε μία έχει να κάνει με διαφορετική λειτουργία, όπως η ARP Cache, η DNS cache ή η μνήμη μικρογραφιών κλπ

Ας ρίξουμε στην γενική Cache μνήμη, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα αυτής και πως να την καθαρίσετε.



Contents  hide 

Τι είναι η Cache μνήμη

Πώς λειτουργεί μια κρυφή μνήμη RAM

Είναι η εκκαθάριση της Cache RAM το ίδιο πράγμα με την εκκαθάριση της μνήμης RAM;

Τα πλεονεκτήματα της εκκαθάρισης της Cache μνήμης

Τα μειονεκτήματα της εκκαθάρισης της Cache μνήμης

Πώς να καθαρίσετε την cache μνήμη

Τι είναι η Cache μνήμη

Η κρυφή μνήμη (Cache μνήμη) αναφέρεται σε ένα τμήμα της μνήμης τυχαίας πρόσβασης (Random Access Memory = RAM) ενός υπολογιστή που χρησιμοποιείται για την αποθήκευση δεδομένων με συχνή πρόσβαση.

Λειτουργεί ως buffer μεταξύ του επεξεργαστή και των πιο αργών συσκευών αποθήκευσης, όπως οι σκληροί δίσκοι ή οι μονάδες SSD.

Ο κύριος σκοπός της είναι να επιταχύνει την ανάκτηση δεδομένων και να βελτιώσει τη συνολική απόδοση του συστήματος.

Η κρυφή μνήμη RAM είναι στην πραγματικότητα τα αποθηκευμένα αρχεία που δημιουργούνται από τις εφαρμογές και τα προγράμματα στο σύστημά σας και τα οποία φορτώνονται στη μνήμη για να αποδοθούν στον επεξεργαστή πιο γρήγορα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κρυφή μνήμη RAM είναι μια “πτητική μνήμη”, που σημαίνει ότι τα περιεχόμενά της χάνονται όταν κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας. Σε αυτήν την περίπτωση, τα δεδομένα πρέπει να ληφθούν από μια συσκευή αποθήκευσης και να αποθηκευτούν στη μνήμη RAM ξανά κατά την επανεκκίνηση. Τα καλά νέα όμως είναι ότι η όλη διαδικασία είναι συνήθως γρήγορη!

 

Πώς λειτουργεί μια κρυφή μνήμη RAM

Έχουμε τρεις διαδικασίες για την λειτουργία της cache memory στα Windows.

Ανάκτηση δεδομένων : Όταν ο υπολογιστής σας έχει πρόσβαση σε δεδομένα από μια συσκευή αποθήκευσης, τα δεδομένα αρχικά φορτώνονται στην κρυφή μνήμη RAM μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται προσωρινή αποθήκευση. Τα αποθηκευμένα δεδομένα στη συνέχεια καθίστανται άμεσα διαθέσιμα για γρήγορη πρόσβαση από τον επεξεργαστή. Αυτό εξαλείφει την ανάγκη λήψης των δεδομένων απευθείας από την πιο αργή συσκευή αποθήκευσης κάθε φορά που ζητείται.

Αλγόριθμοι προσωρινής μνήμης : Η κρυφή μνήμη RAM χρησιμοποιεί διάφορους αλγόριθμους για να προσδιορίσει ποια δεδομένα πρέπει να αποθηκευτούν στην κρυφή μνήμη και πόσο καιρό θα πρέπει να παραμείνουν εκεί. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι αλγόριθμοι δίνουν προτεραιότητα σε δεδομένα με συχνή ή πρόσφατη πρόσβαση.

Διαχείριση προσωρινής μνήμης : Η διαχείριση της κρυφής μνήμης RAM γίνεται συνήθως από το λειτουργικό σύστημα ή το λογισμικό της προσωρινής αποθήκευσης. Το σύστημα παρακολουθεί τα μοτίβα χρήσης δεδομένων και προσαρμόζει δυναμικά τα περιεχόμενα της κρυφής μνήμης με βάση τη ζήτηση. Για παράδειγμα, το σύστημα μπορεί περιστασιακά να αφαιρεί δεδομένα που χρησιμοποιούνται λιγότερο από τη μνήμη cache για να δημιουργήσει χώρο για νέα δεδομένα.

Είναι η εκκαθάριση της Cache RAM το ίδιο πράγμα με την εκκαθάριση της μνήμης RAM;

Η εκκαθάριση της κρυφής μνήμης RAM διαφέρει από την εκκαθάριση της μνήμης RAM. Ενώ και οι δύο ενέργειες περιλαμβάνουν τη διαχείριση της μνήμης, στοχεύουν σε διαφορετικές πτυχές.

Η εκκαθάριση της κρυφής μνήμης RAM αναφέρεται στο άδειασμα της κρυφής μνήμης που αποθηκεύει δεδομένα με συχνή πρόσβαση στη μνήμη RAM του υπολογιστή σας. Ωστόσο, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης RAM δεν στοχεύει άμεσα ούτε απελευθερώνει τη μνήμη που καταλαμβάνεται από ενεργές διεργασίες ή δεδομένα.

Από την άλλη, η απελευθέρωση της μνήμης RAM αναφέρεται στην απελευθέρωση της μνήμης που καταλαμβάνεται από ανενεργές ή αχρησιμοποίητες διεργασίες και δεδομένα. Αυτό επιτρέπει στο σύστημα να έχει περισσότερη διαθέσιμη μνήμη για την εκτέλεση νέων εργασιών.

Λοιπόν, τι γίνεται αν τα δεδομένα προσωρινής αποθήκευσης καταλαμβάνουν πολύ χώρο στη μνήμη RAM σας; Δεν θα ελευθερωθεί η μνήμη RAM σας;

Γενικά, ο χώρος που καταλαμβάνεται από τα αποθηκευμένα δεδομένα στη μνήμη RAM είναι συνήθως μικρός. Θυμηθείτε, ο σκοπός της κρυφής μνήμης RAM είναι να αποθηκεύει δεδομένα με συχνή πρόσβαση για γρήγορη ανάκτηση. Και η αλήθεια είναι ότι αυτού του είδους τα δεδομένα δεν απαιτούν σημαντικό μέρος της διαθέσιμης μνήμης.

Τα πλεονεκτήματα της εκκαθάρισης της Cache μνήμης

Δείτε ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης RAM:

Επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με τη μνήμη : Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα υπερβολικά ή κατεστραμμένα δεδομένα της cache μνήμης μπορεί να οδηγήσουν σε ζητήματα που σχετίζονται με τη μνήμη, όπως σφάλματα συστήματος. Έτσι, η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην επίλυση τέτοιων ζητημάτων.

Απλό βήμα αντιμετώπισης προβλημάτων : Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης RAM μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα απλό βήμα αντιμετώπισης προβλημάτων όταν αντιμετωπίζετε προβλήματα απόδοσης της εφαρμογής. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι αντιμετωπίζετε σφάλματα εφαρμογής. Το πρώτο πράγμα που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να καθαρίσετε την κρυφή μνήμη RAM και να δείτε αν αυτό βοηθά. Από εκεί, μπορείτε να ξεκινήσετε την εξερεύνηση άλλων περίπλοκων λύσεων.

Τα μειονεκτήματα της εκκαθάρισης της Cache μνήμης

Τώρα, ας δούμε μερικά μειονεκτήματα που πρέπει να γνωρίζετε κατά την εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης RAM

Προσωρινά ζητήματα απόδοσης συστήματος : Η εκκαθάριση της προσωρινής μνήμης RAM σημαίνει προφανώς ότι θα χάσετε όλα τα αποθηκευμένα δεδομένα RAM στη συσκευή σας. Όταν συμβεί αυτό, ο υπολογιστής σας θα χάσει το πλεονέκτημα της συχνής πρόσβασης σε δεδομένα άμεσα διαθέσιμα στη μνήμη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινά ζητήματα απόδοσης μέχρι να ξαναδημιουργηθεί η προσωρινή μνήμη.

Αυξημένος χρόνος ανάκτησης δεδομένων : Όταν διαγράφετε την κρυφή μνήμη RAM, το σύστημα θα πρέπει να ανακτά δεδομένα από συσκευές αποθήκευσης πιο συχνά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερους χρόνους ανάκτησης δεδομένων.

Τώρα, ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε πώς μπορείτε να διαγράψετε την προσωρινή μνήμη RAM στον υπολογιστή σας.

Πώς να καθαρίσετε την cache μνήμη

Ακολουθούν οι μέθοδοι εκκαθάρισης της προσωρινής μνήμης RAM στη συσκευή σας.

Επανεκκινήστε τη Windows συσκευή σας. Όταν κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή σας, το λειτουργικό σύστημα τερματίζει όλες τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που χρησιμοποιούν την προσωρινή μνήμη RAM. Ως αποτέλεσμα, τα περιεχόμενα της κρυφής μνήμης απορρίπτονται και η μνήμη RAM διαγράφεται αποτελεσματικά.

Διαγράψτε τα προσωρινά αρχεία. Διαγράφοντας προσωρινά αρχεία, αφαιρείτε τα περιττά αρχεία που συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Αυτό περιλαμβάνει δεδομένα που ενδέχεται να είναι αποθηκευμένα στην κρυφή μνήμη RAM.

Αν δεν θέλετε να κάνετε επανεκκίνηση, η απλή διαγραφή της cache μνήμης είναι η καλύτερη απάντηση. Για να το κάνετε ακολουθήστε τα εξής βήματα:

Πατήστε Win + R για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου εντολή Εκτέλεση.

Πληκτρολογήστε %temp% και πατήστε Enter για να ανοίξετε το φάκελο “Προσωρινά αρχεία”. Θα ανοίξει ο φάκελος C:\Users\όνομα_χρήστη\AppData\Local\Temp

Πατήστε Ctrl + A για να επιλέξετε όλα τα αρχεία και τους φακέλους στο φάκελο “Προσωρινά αρχεία”.

Στη συνέχεια, πατήστε το πλήκτρο Διαγραφή ή κάντε δεξί κλικ στα επιλεγμένα στοιχεία και επιλέξτε Διαγραφή από το μενού περιβάλλοντος.

Μετά πατήστε ξανά Win + R για να ανοίξετε το παράθυρο διαλόγου εντολή Εκτέλεση.

Πληκτρολογήστε temp και πατήστε Enter για να ανοίξετε έναν άλλο φάκελο “Προσωρινά αρχεία”. Θα ανοίξει ο φάκελος C:\Windows\Temp

Διαγράψτε όλα τα αρχεία και σε αυτόν τον φάκελο.

Στη συνέχεια, αδειάστε τον Κάδο Ανακύκλωσης για να διαγράψετε οριστικά τα προσωρινά αρχεία.

Εναλλακτικά σας προτείνουμε το πρόγραμμα RAMMap της Microsoft.

Τα Windows διαθέτουν μια ξεχωριστή εφαρμογή που ονομάζεται RAMMap για παρακολουθήστε όλες τις λεπτομέρειες της φυσικής μνήμης. Εκτός από την παρακολούθηση της χρήσης RAM, της προσωρινής μνήμης και άλλων πληροφοριών, μπορείτε επίσης να διαγράψετε τα αποθηκευμένα δεδομένα από τη μνήμη RAM.

Κάντε λήψη RAMMap από τη Microsoft και εξαγωγή του συμπιεσμένου αρχείου. Εκτελέστε την εφαρμογή RAMMap. Κάντε κλικ στο μενού Empty (Άδειο) και επιλέξτε Empty Standby List (Κενή λίστα αναμονής). Αυτό θα διαγράψει όλη την κρυφή μνήμη στα μπλοκ της μονάδας μνήμης.

Cache μνήμη: Μια αξιοσημείωτη δυνατότητα υπολογιστή των Windows

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η cache κρυφή μνήμη είναι ένα εκπληκτικό χαρακτηριστικό. Χωρίς αυτό, ο υπολογιστής θα ήταν πιο αργός.

Όμως μερικές φορές με την πάροδο του χρόνου λειτουργίας δημιουργεί προβλήματα. Η επανεκκίνηση θα λύσει σχεδόν τα πάντα αλλά αν θέλετε μία δεύτερη μέθοδο ακολουθείστε τις παραπάνω οδηγίες.igutu.gr



Freegr network blog- News about pc, technology.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ