2023-08-17 14:39:32
Φωτογραφία για Θα ταξιδέψεις σχεδόν ένα τρισεκατομμύριο μίλια στη ζωή σου, ακόμα κι αν ποτέ δεν βγει από το σπίτι σου. Να γιατί.

Ας ξεκινήσουμε με την απόσταση που διανύει ένας άνθρωπος καθώς μετακινείται στην επιφάνεια της Γης για την δουλειά του, τα ταξίδια αναψυχής του κλπ. Προσεγγιστικά, αυτή η απόσταση εκτιμάται στα 50.000 έως 80.000 χιλιόμετρα κατά τη διάρκεια της ζωής ενός μέσου ανθρώπου. Αυτή είναι μια εντυπωσιακά μεγάλη απόσταση – ισοδύναμη με τον περίπλου της υδρογείου πάνω από μία φορά.

Αλλά όσο μεγάλη κι αν είναι αυτή η απόσταση ωχριά σε σύγκριση με την κίνηση που κάνουμε αν θεωρήσουμε τη Γη ως όχημά μας. Ο πλανήτης μας περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του και ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή σε 24 ώρες.



Όσοι βρίσκονται στον ισημερινό έχουν μια τεράστια γραμμική ταχύτητα εξαιτίας αυτής της περιστροφής – περίπου 1.680 km/h. Βέβαια, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ζουν στον ισημερινό, και μπορούμε να πούμε χοντρικά, ότι ο μέσος άνθρωπος κινείται συνεχώς με περίπου 1.500 km/h. Θεωρώντας μια διάρκεια ζωής περίπου 80 ετών, κάθε άτομο ταξιδεύει περίπου 1 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα στη διάρκεια της ζωής του εξαιτίας της περιστροφής της Γης! Μπροστά σ’ αυτή την απόσταση η απόσταση που διανύουμε πάνω στην επιφάνεια της Γης είναι ελάχιστη.



Όμως, εκτός από την ιδιοπεριστροφή της, η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο. Κατά μέσο όρο, η τροχιακή ταχύτητα της Γης είναι περίπου 30 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο. Έτσι, κατά τη διάρκεια μιας ανθρώπινης ζωής 80 ετών, ο καθένας από εμάς διανύει περίπου 80 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα – μια απόσταση που «εξανεμίζει» την απόσταση που διανύουμε μόνο λόγω της περιστροφής του πλανήτη μας.

Αλλά, και ο Ήλιος κινείται με ταχύτητα περίπου 220 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, συμπαρασύροντας και την Γη σε μια τροχιά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας. Μία τέτοια πλήρης περιφορά, δηλαδή ένα «γαλαξιακό έτος», χρειάζεται περίπου 230 εκατομμύρια γήινα χρόνια για να ολοκληρωθεί.



H ζωή εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Γη πριν από περίπου 17 γαλαξιακά χρόνια, και σε μόλις 25 ακόμη γαλαξιακά χρόνια, ο Ήλιος θα πεθάνει. Σε σύγκριση με αυτές τις τεράστιες γαλαξιακές κλίμακες, μια ανθρώπινη ζωή φαίνεται μηδαμινής διάρκειας. Αλλά στην ανθρώπινη κλίμακα, η απόσταση που διανύει ο καθένας από εμάς στην διάρκεια της ζωής του, εξαιτίας της περιφοράς του Ήλιου γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας, είναι περίπου 600 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα.

Υπάρχει και συνέχεια που υπερκαλύπτει αυτή την απόσταση. Ολόκληρος ο γαλαξίας μας κινείται επίσης. Όλοι οι γαλαξίες, κατά μέσο όρο, απομακρύνονται ο ένας από τον άλλο, εξαιτίας της διαστολής του σύμπαντος. Εκτός από αυτή κίνηση της εξαιτίας της συμπαντικής διαστολής, κάθε γαλαξίας έχει κάποια δική του κίνηση – κάτι που οι αστρονόμοι αποκαλούν «ιδιόμορφη κίνηση». Για παράδειγμα, ο Γαλαξίας βρίσκεται σε πορεία σύγκρουσης με τον πλησιέστερο γείτονά μας, τον γαλαξία της Ανδρομέδας. Η αμοιβαία βαρυτική έλξη είναι αρκετή για να κατακλύσει τη γενική διαστολή του σύμπαντος και σε περίπου πέντε δισεκατομμύρια χρόνια, οι δυο γαλαξίες θα αρχίσουν να συγχωνεύονται. Επιπλέον, τόσο ο Γαλαξίας όσο και η Ανδρομέδα κατευθύνονται προς το σμήνος της Παρθένου, ένα τεράστιο σμήνος γαλαξιών περίπου 65 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Πέρα από αυτό, το σμήνος της Παρθένου και οι περιβάλλοντες γαλαξίες του κατευθύνονται προς τον Μεγάλο Ελκυστή, που είναι το κέντρο του υπερσμήνους μας, που ονομάζεται Λανιακέα.



Οι αστρονόμοι μπορούν να υπολογίσουν τη συνδυασμένη κίνηση αυτών των βαρυτικών επιρροών παρατηρώντας την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου. Το υπόβαθρο μικροκυμάτων ορίζει ένα σύστημα αναφοράς ως προς το οποίο μπορούμε να μετρήσουμε την τοπική μας κίνηση που περιλαμβάνει την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο, του ήλιου γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας και του γαλαξία μας σε σχέση με τους γειτονικούς γαλαξίες. Κατά μήκος της κίνησής μας, η ακτινοβολία των φωτονίων υποβάθρου είναι λίγο μετατοπισμένη προς το ερυθρό (ανισοτροπία διπόλου υποβάθρου μικροκυμάτων). 



Μετρώντας αυτή τη μετατόπιση, οι αστρονόμοι μπορούν να υπολογίσουν τη συνολική μας ταχύτητα μέσα στο σύμπαν (σε σχέση με την κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου), και αυτές οι μετρήσεις δίνουν μια ταχύτητα περίπου 630 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Έτσι, κατά την διάρκεια μιας μέσης ανθρώπινης ζωής 80 ετών, διανύουμε μια συνολική απόσταση 1,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Ακόμα κι αν δεν βγούμε ποτέ από το σπίτι μας!

πηγή: https://www.space.com/human-travel-trillion-miles-lifetime-universe-motion

https://physicsgg.me/


tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ