Η έκρηξη στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης που ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο με την εμφάνιση του προγράμματος ChatGPT έφερε στη ζωή μας εκτός των άλλων και εντυπωσιακές και άκρως ρεαλιστικές φωτογραφίες, εικόνες κάθε είδους και βίντεο που δημιουργούν τα προγράμματα ΑΙ. Φωτογραφίες και βίντεο που μπορούν εύκολα να μπερδέψουν κάποιον λόγω της ρεαλιστικότητας του όσο περίεργο ή απρόσμενο μπορεί να είναι το περιεχόμενο της. Πολλές τέτοιες εικόνες έχουν γίνει viral τους τελευταίους μήνες όπως για παράδειγμα, μια φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου να φορά ένα λευκό σπορ μπουφάν ή τον Ντόναλντ Τραμπ να προσπαθεί να ξεφύγει από αστυνομικούς που ήθελαν να τον συλλάβουν.
Η χρήση τεχνολογίας ΑΙ για δημιουργία ρεαστικών φωτογραφιών απέκτησε αμέσως μεγάλη δημοφιλία με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το Διαδίκτυο από τέτοιες εικόνες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται διαφόρων ειδών και επιπέδων προβλήματα ακόμη και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι εργαζόμενοι των οποίων πονοκεφαλιάζουν καθημερινά για να εξακριβώσουν αν μια εικόνα που είναι προς δημοσίευση είναι αληθινή ή προϊόν τεχνητής νοημοσύνης. Ενα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία δημιουργίας εικόνων ΑΙ, το Midjourney, έχει ήδη 14,5 εκατ. εγγεγραμμένους χρήστες.
Χείρα βοηθείας προσφέρει η Google αφού η βρετανική εταιρεία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind που ανήκει στο γίγαντα των διαδικτυακών υπηρεσιών δημιούργησε μια τεχνολογία που εντοπίζει και τοποθετεί μια… σφραγίδα σε εικόνες προϊόν τεχνητής νοημοσύνης ώστε αυτές να ταυτοποιούνται.
Πρόκειται για ένα ψηφιακό υδατογράφημα που θα τοποθετείται σε εικόνες ΑΙ ώστε αυτές να αναγνωρίζονται ως τέτοιες από τους υπολογιστές. Η παρέμβαση αυτή θα γίνεται σε συγκεκριμένα εικονοστοιχεία μιας εικόνας (τα pixels) ώστε αυτή η παρέμβαση να μην είναι ορατή στο ανθρώπινο μάτι αλλά στα ηλεκτρονικά συστήματα. Μέχρι σήμερα στις φωτογραφίες που αναρτά κάποιος στο Διαδίκτυο και θέλει να φαίνεται σε ποιόν ανήκουν τοποθετούν σε εμφανές σημείο κάποιο λογότυπο, σήμα ή κείμενο. Όμως όλα αυτά μπορούν εύκολα με τα διαθέσιμα εργαλεία κοπτοραπτικής και επεξεργασίας εικόνων να αφαιρεθούν από μια εικόνα για αυτό η αόρατη παρέμβαση στα pixels κρίνεται προς το παρόν ως πιο ασφαλής λύση ταυτοποίησης μιας εικόνας αν και η DeepMind έσπευσε να πει ότι η τεχνολογία αυτή «δεν αποτελεί απόλυτη ασπίδα απέναντι σε ακραία επεξεργασία εικόνας».
Εκτός από την Google και άλλοι γίγαντες της βιομηχανίας της τεχνολογίας όπως η Microsoft, η Amazon και η Metα αναπτύσσουν παρόμοιες τεχνολογίες εντοπισμού εικόνων και βίντεο προϊόν τεχνητής νοημοσύνης ενώ η Κίνα απαγόρεψε πρόσφατα τη δημιουργία εικόνων τεχνητής νοημοσύνης χωρίς αυτές να διαθετούν κάποιο ψηφιακό υδατογράφημα.
Naftemporiki.gr
Freegr network blog- News about pc, technology.