Μία σειρά από σενάρια εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.
«Δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να πούμε πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τις προτάσεις γιατί δεν έχουν υπάρξει και αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας», διευκρίνισε μιλώντας στο Πρώτο. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι είμαστε σε καλό δρόμο... Έχουμε κάποια σενάρια τα οποία έχουμε βάλει στο τραπέζι και τώρα πια και σε νομικό επίπεδο και σε τεχνικό επίπεδο και σε δημοσιονομικό επίπεδο», επισήμανε.
«Ο στόχος μας είναι, πράγματι μέχρι το τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου το αργότερο, να είμαστε έτοιμοι να τις παρουσιάσουμε και στον κόσμο».
«Πρέπει να πετύχουμε την αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων», πρόσθεσε ο υπουργός. «Δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα σε ελεύθερους επαγγελματίες των χιλίων ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δυο ή τριών χιλιάδων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης. Όμως, ο σημαντικότερος στόχος είναι το φορολογικό σύστημα να είναι δίκαιο, να φαίνεται, να μπορεί να εξηγηθεί ως τέτοιο και με αυτό τον τρόπο να ενισχύει τη φορολογική συνείδηση. Δηλαδή, να μη νιώθει κανείς ότι η εφορία τον υπερφορολογεί ή τον κλέβει, να το πω αλλιώς και δεν του επιτρέπει να ανασάνει οικονομικά»
«Προφανώς με άλλα κριτήρια θα δίνονται και τα επιδόματα» προσέθεσε, παράλληλα, ο Χάρης Θεοχάρης, εξηγώντας ότι τώρα οι πρώτοι που παίρνουν τα επιδόματα ή παίρνουν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι όλοι αυτοί οι οποίοι δηλώνουν αυτά τα 1.000 ευρώ το χρόνο και προφανώς «περνάνε» όλα τα εισοδηματικά κριτήρια.
Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείοΜέχρι σήμερα το πρώτο κλιμάκιο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ είναι της τάξης του 9%. Ο νέος συντελεστής σχεδιάζεται να είναι της τάξης του 15 έως 20%.
Παράλληλα, μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει και περιορισμός των δαπανών που «μειώνουν» το εισόδημα, ενώ αποδεκτές θα είναι πλέον μόνο ηλεκτρονικές δαπάνες.
Πιο αναλυτικά, οι σχεδιασμοί θα αφορούν περίπου 600.000 επαγγελματίες που εμφανίζουν ετήσια κέρδη έως 10.000 ευρώ. Για την περίπτωσή τους - δηλαδή για όσους εμφανίζουν στην εφορία χαμηλά εισοδήματα - εξετάζεται αύξηση φορολογικών συντελεστών, με επικρατέστερα τα δύο παρακάτω σενάρια:
1ο σενάριο
Για ετήσια κέρδη έως 5.000 ευρώ: Φόρος 20% (από 9% σήμερα)
2ο σενάριο
Για ετήσια κέρδη έως 10.000 ευρώ: Φόρος 15% (από 9% σήμερα)
Κέρδη άνω 10.000 €: Χωρίς αύξηση φορολογίας
Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, τέλος, εξετάζεται να μην ισχύει το εισοδηματικό όριο που ισχύει για τους μισθωτούς, αλλά να καθιερωθεί ένα διαφορετικό ελάχιστο - ώστε να υποχρεωθούν να δηλώνουν περισσότερα εισοδήματα από εκείνα που δηλώνουν τα τελευταία χρόνια.
www.dikaiologitika.gr