του καθηγητή του Τμήματος Φυσικής ΑΠΘ Χ. Βάρβογλη για το Πειράματα Φυσικής με Απλά Υλικά
Πριν λίγες μέρες με ρώτησε η γυναίκα μου τι είναι αυτή η είδηση για παράξενους πλανήτες του ηλιακού συστήματος, που βρέθηκαν σε μεγάλες αποστάσεις από τον Ήλιο. Έψαξα και βρήκα ότι πρόκειται για αποτέλεσμα προσομοιώσεων, που δείχνει ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουν «συλληφθεί» από το ηλιακό σύστημα ελεύθεροι πλανήτες (free floating planets) στο νέφος του Oort, εκεί από όπου προέρχονται οι περισσότεροι κομήτες. Η πιθανότητα αυτή όμως δεν είναι κάτι νέο, είχε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν από άλλους ερευνητές, μεταξύ των οποίων και η ομάδα μου στο ΑΠΘ.
Το έτος 2000 είχε ανακοινωθεί η πρώτη ανίχνευση ελεύθερου πλανήτη, δηλαδή ενός σώματος πλανητικής μάζας που δεν περιφέρεται γύρω από κάποιο μητρικό αστέρι. Η ανακοίνωση αντιμετωπίστηκε τότε μάλλον με σκεπτικισμό, αλλά άνοιγε και μεγάλες προοπτικές
Στη συνέχεια έδωσα το πρόβλημα του επόμενου βήματος, την τρισδιάστατη περίπτωση, στη Βίκυ-2 ως διπλωματική εργασία μεταπτυχιακού επιπέδου. Το πρόγραμμα ήταν πιο φιλόδοξο και η Βίκυ-2 συνεργάστηκε με την συγγενή ερευνητική ομάδα του Αστεροσκοπείου της Βιέννης. Τα αποτελέσματα ήταν επίσης ενθαρρυντικά, με σημαντικό ποσοστό συλλήψεων, και έμενε το τελευταίο βήμα, η προσθήκη και άλλων πλανητών στο πλανητικό σύστημα υποδοχής με την ελπίδα της «μονιμοποίηση» των συλλήψεων. Η Βίκυ-2 όμως προτίμησε την εργασία στην ελεύθερη αγορά.
Αμφότερες οι εργασίες δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Celestial Mechanics & Dynamical Astronomy, το 2012 και το 2019.
tinanantsou.blogspot.gr