Και εγένετο συνεδρίαση ΔΣ της ΕΡΤ. Στην Αγία Παρασκευή. Μεταξύ άλλων εγκρίθηκε αίτημα τροποποίησης σύμβασης που είχε συνάψει με την κρατική ραδιοτηλεόραση η εταιρεία τηλεοπτικών παραγωγών της καθημερινής σειράς «Η παραλία» της ΕΡΤ1, για πιο λίγα επεισόδια.
Η ΕΡΤ λίγο πριν εκπνεύσει το 2023 είχε εγκρίνει- το διοικητικό συμβούλιο της δηλαδή- επιπλέον 60 επεισόδια της σειράς διαμορφώνοντας τον τελικό συνολικό αριθμό επεισοδίων στα 144, με κόστος επεισοδίου να υπολογίζεται στα 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ κλπ.
Στη συνεδρίαση του ΔΣ της προηγούμενης εβδομάδας η «Παραλία» ήταν στην ατζέντα των θεμάτων που απασχόλησαν τα μέλη του. Η εταιρεία παραγωγής, κατέθεσε αίτημα τροποποίησης της συμφωνίας ως προς τον αριθμό των επεισοδίων για τα οποία είχε αρχικώς λάβει έγκριση.
Το ΔΣ εξέτασε και έκανε δεκτό το αίτημα για 44 επεισόδια (αντί των 60) με αναπροσαρμογή του κόστους.
Γιατί έχει σημασία; Η «Παραλία» είχε υποβληθεί από την εταιρεία παραγωγής στο ΕΚΟΜΕ για να ενταχθεί στις διατάξεις (cash rebate, tax relief) που αφορούν και την ελληνική οπτικοακουστική παραγωγή. Κατόπιν το πρόγραμμα κατέληξε στην ΕΡΤ. Ανοίγει- μικρή- παρένθεση. Το ΕΚΟΜΕ εξετάζει προτάσεις από εταιρείες της οπτικοακουστικής δημιουργίας . «Δεν χρηματοδοτούμε την ΕΡΤ αλλά τις εταιρείες παραγωγής. Πολλές φορές, όταν στηρίζουμε ένα έργο δεν γνωρίζουμε σε ποιο κανάλι θα προβληθεί, δεν μπορεί να πρόγραμμα να αποκλείσει αιτήματα», είχε δηλώσει προσφάτως (στο mononews) ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, Λεωνίδα Χριστόπουλος. Κλείνει η παρένθεση.
Έχει σημασία η μεταβολή στον αριθμό επεισοδίων της «Παραλίας» διότι αποτελεί δείκτη για την ελληνική οπτικοακουστική παραγωγή σε συνάρτηση με το κυβερνητικό πλάνο για το ΕΚΟΜΕ.
Κατά κύκλους της τηλεοπτικής πιάτσας, που παρακολουθούν τις εξελίξεις, εκτιμάται ότι η αναπροσαρμογή στους όρους της «Παραλίας» γίνεται για προληπτικούς λόγους εξαιτίας του ομιχλώδους τοπίου που εξακολουθεί να επικρατεί για την «επόμενη μέρα» του ΕΚΟΜΕ με αφορμή το επικείμενο σχέδιο της κυβέρνησης και την συγχώνευση του με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.
Το περίγραμμα του πλαισίου έδωσε ο κ. Χριστόπουλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης, λέγοντας για τα «εργαλεία» του φορέα πως «κάποια κριτήρια θα αυστηροποιηθούν. Δεν θαβάλουμε ποσόστωση, ούτε πλαφόν στις αμοιβές των συντελεστών, δεν είναι αυτή η δουλειά του cash rebate.
Θα αυξηθούν τα ελάχιστα όρια που χρειάζονται για να ενταχθεί ένα project στο cash rebate, είτε κινηματογραφικό είτε τηλεοπτική σειρά και σίγουρα θα δοθεί βάση στην αυστηροποίηση της αξιολόγησης και του ελέγχου».
Είναι θέμα ημερών να ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή η νέα κυβερνητική πρόταση η οποία αφορά στο νέο κρατικό φορέα περί την οπτικοακουστική παραγωγή και ήδη βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση.
Πηγή :topontiki.gr
Πηγή: tvnea.com