Στην προσπάθεια του να μειώσει το clawback - κατ' εντολή του Ταμείου Ανακάμψης, των φαρμακοβιομηχανιών και των διαγνωστικών κέντρων - το υπουργείο Υγείας ψάχνει διάφορους τρόπους να «μαζέψει χρήμα» από τους ασθενείς
Πριν δέκα περίπου ημέρες, αντιδράσεις προκάλεσε η σημαντική επιβάρυνση των ασφαλισμένων - μέσω του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων - με αυξήσεις σε περισσότερα από 1.700 γενόσημα φάρμακα.
Κι ενώ ο ΦΣΑ μιλούσε από την πρώτη στιγμή και αυξήσεις «βόμβα» της τάξης ακόμη και του 80%, ο Άδωνις Γεωργιάδης είχε αρχικά διαψεύσει τονίζοντας πως αλλάζουν «απλά» οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα, χωρίς την παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.
«Υπήρχε νόμος του 2021 που έλεγε ότι ο Υπουργός Υγείας θα υπογράψει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα. Ο νόμος έλεγε ότι θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουλίου 2023, όμως δόθηκε από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη δόθηκε παράταση για 31 Ιανουαρίου 2024. Εγώ δεν έδωσα άλλη αναβολή και έτσι τέθηκε σε ισχύ η απόφαση», σημείωνε.
Μέχρι την επόμενη μέρα, οπότε παραδέχτηκε την αύξηση των τιμών φέρνοντας μάλιστα ΚΥΑ για πλαφόν 3 ευρώ στην επιβάρυνση ανά σκεύασμα.
Τρία ευρώ για μια ακτινογραφία υπέρ του ΕΟΠΥΥ, αλλά όχι για τον ΕΟΠΥΥΔελτίο Τύπου που δημοσίευσε, ωστόσο, ο ΠΙΣ τη Δευτέρα αποκαλύπτει πως αυτό δεν ήταν το μοναδικό σχέδιο του υπουργείου.
Πιο συγκεκριμένα, στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης την 15η Φεβρουαρίου με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τη 16μελή Επιτροπή του ΠΙΣ για τη διαχείριση του claw-back, συζητήθηκαν όλες οι παράμετροι του χρόνιου αυτού προβλήματος, καθώς και πρόταση του Υπουργείου για την αποζημίωση εργαστηριακών εξετάσεων και απεικονιστικών εξετάσεων με χρέωση του ασθενή.
Η πρόταση του υπουργείου προβλέπει χρέωση της τάξης του:
1 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό εργαστηριακών εξετάσεων και 3 ευρώ για κάθε παραπεμπτικό απεικονιστικών εξετάσεων.Το σχέδιο προβλέπει πως τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.
Αντίθετα, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.
πηγή: dnews.gr