«Η υποστήριξη της ενσωμάτωσης των εξωεργαστηριακών δοκιμών που διενεργούνται στα φαρμακεία της κοινότητας στα συστήματα υγείας όλων των χωρών, αποτελεί σημαντικό βήμα προς την επίτευξη οικονομικά προσιτής και προσβάσιμης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας παγκοσμίως.»
Η έρευνα της Διεθνούς Φαρμακευτικής Ομοσπονδίας (FIP) με τίτλο: «Εξωεργαστηριακές δοκιμές (point-of-care) στο φαρμακείο: Μια παγκόσμια έκθεση πληροφοριών» διατίθεται πλέον και στην ελληνική γλώσσα (δείτε τη εδώ). Τη μετάφραση επιμελήθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης & Υπηρεσιών Υγείας Συνεταιρισμένων Φαρμακοποιών ΑΡΕΤΑΙΟΣ, η εκπαιδευτική μονάδα της ΟΣΦΕ.
Η έκθεση αποσκοπεί στην παροχή μιας ολοκληρωμένης επισκόπησης του ρόλου των φαρμακοποιών στον τομέα των εξωεργαστηριακών δοκιμών. Παρέχει πληροφορίες για τις υπηρεσίες παροχής εξωεργαστηριακών δοκιμών στα φαρμακεία σε παγκόσμιο επίπεδο, προσδιορίζει τις σχετικές προκλήσεις και ενθαρρύνει την ενσωμάτωση αυτών των υπηρεσιών από τα φαρμακεία σε προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των αποτελεσμάτων υγείας των ασθενών και την ισχυροποίηση των συστημάτων υγείας.
Η έκθεση έρχεται υποστηρικτικά στη δήλωση πολιτικής της FIP, με την οποία στηρίζει τις κυβερνήσεις και τους φορείς χάραξης πολιτικών, τους οργανισμούς-μέλη της FIP, τις σχολές Φαρμακευτικής και τους φαρμακοποιούς που επιθυμούν να προωθήσουν την παροχή υπηρεσιών ελέγχου και εξωεργαστηριακών δοκιμών στα φαρμακεία. Την ίδια δήλωση έχει υιοθετήσει και η ΟΣΦΕ, μέσω του ΑΡΕΤΑΙΟΣ (δείτε τις συγκεκριμένες θέσεις εδώ) και αναλαμβάνει τις σχετικές υποχρεώσεις που προκύπτουν.
πηγή: Φαρμακευτικός Κόσμος
Από τα συμπεράσματα της Εκθεσης:
«Η παρούσα έκθεση υπογραμμίζει το εύρος των εξωεργαστηριακών δοκιμών που διενεργούνται στα φαρμακεία, από απλούς ελέγχους όπως η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης έως εξειδικευμένες δοκιμές όπως ο προσδιορισμός της προκαλσιτονίνης. Σε γενικές γραμμές, οι ασθενείς επωμίζονται το κόστος της υπηρεσίας, καθώς στις περισσότερες χώρες οι δοκιμές αυτές δεν χρηματοδοτούνται ούτε από
δημόσιους ούτε από ιδιωτικούς τρίτους φορείς πληρωμών. Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι συστήνεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική σε όλες τις χώρες, η πρόσθετη εκπαίδευση των φαρμακοποιών για την αποτελεσματική εκτέλεση των δοκιμών. Στην πλειονότητα των χωρών, τα αποτελέσματα των εξετάσεων κοινοποιούνται συνήθως σε άλλους επαγγελματίες υγείας μέσω έντυπης τεκμηρίωσης ή τηλεφωνικών κλήσεων, καθώς οι φαρμακοποιοί στις χώρες αυτές δεν έχουν γενικά πρόσβαση ή δυνατότητα επεξεργασίας των ιατρικών φακέλων των ασθενών.
Τα στοιχεία από την παρούσα έκθεση υπογραμμίζουν τα κλινικά και οικονομικά οφέλη των εξωεργαστηριακών δοκιμών που διενεργούνται στα φαρμακεία. Η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας δείχνει ότι η παροχή υπηρεσιών εξωεργαστηριακών δοκιμών από τα φαρμακεία έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής των ασθενών μέσω της μείωσης της μη ορθολογικής χρήσης αντιβιοτικών και της έγκαιρης ανίχνευσης της νόσου ή του εντοπισμού των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Από οικονομικής άποψης, οι εξωεργαστηριακές δοκιμές ήταν μια πιο αποδοτική επιλογή από την επίσκεψη στον ιατρό, με αποτέλεσμα να σημειώνεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης και σημαντική εξοικονόμηση πόρων τόσο για τα άτομα όσο και τις κυβερνήσεις. Οι πρόσθετες εξετάσεις και οι νοσηλείες μειώνονται σημαντικά και οι δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες δομές υγείας βελτιστοποιούνται. Τα βασικά οφέλη που αναφέρθηκαν από τους συμμετέχοντες περιλαμβάνουν την ευκολία και την ταχεία πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ιδίως σε αγροτικές και υποεξυπηρετούμενες περιοχές, τη διευκόλυνση των παραπομπών για κοινή διαχείριση του ασθενούς από τους επαγγελματίες υγείας και την προώθηση της καλής υγείας και ευεξίας του πληθυσμού.
Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση επιτροπών ανέφεραν την έλλειψη μοντέλων αποζημίωσης, τα διαφορετικά επίπεδα νομοθεσίας, την έλλειψη πολιτικής υποστήριξης και την απροθυμία της ιατρικής κοινότητας ως ορισμένα από τα εμπόδια στην επέκταση των υπηρεσιών εξωεργαστηριακών δοκιμών που διενεργούνται στα φαρμακεία. Οι απόψεις του συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να διερευνηθεί η συνεργασία μεταξύ των φαρμακείων της κοινότητας και των κλινικών φαρμακοποιών για την προώθηση ενός πρωτοκόλλου παραπομπής για τη διαχείριση των ασθενών. Κρίνεται επίσης σημαντική η ενημέρωση των ενδιαφερόμενων μερών για τα οφέλη της ενσωμάτωσης των εξωεργαστηριακών δοκιμών που διενεργούνται στα φαρμακεία της κοινότητας στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, ώστε να οριστούν οι προτεραιότητες σε αυτόν τον τομέα.»