2024-04-18 09:24:06
Φωτογραφία για Χρ. Σταϊκούρας στο Πρώτο: Σε δύο χρόνια η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου – Ο Ντάνιελ μάς πήγε δυο χρόνια πίσω
Στην επόμενη διετία αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στο τμήμα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, εξαιτίας του Ντάνιελ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Μας πήγε δύο χρόνια μετά, τεράστιες καταστροφές. Αν ταξιδέψετε αυτή τη στιγμή μετά το Δομοκό υπάρχει μονή γραμμή. Η δεύτερη γραμμή δεν είναι ότι έχει πάθει ζημιές, δεν υφίσταται δεύτερη γραμμή. Το νερό παρέσυρε όλη την γραμμή. Άρα εκεί πρέπει να κάνουμε από την αρχή καινούργια γραμμή. Και δεν έχουμε μόνο τον κεντρικό σιδηροδρομικό άξονα. Έχουμε και δύο κάθετους. Έχουμε τον Λάρισα – Βόλος και έχουμε και τον Παλαιοφάρσαλο-Καλαμπάκα. Προφανώς στο μεσοδιάστημα θα παραδίδονται τμήματα του έργου αυτού, αλλά η πλήρης αποκατάσταση όπως έχουμε πει, είναι περίπου σε μία διετία» ανέφερε χαρακτηριστικά.


Ερωτηθείς, τι έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα στον σιδηρόδρομο, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε αρχικά πως η σύμβαση 717 ολοκληρώθηκε τον Σεπτέμβριο του 23 και παραδόθηκε, ωστόσο, εξαιτίας του Ντάνιελ, ένα συγκεκριμένο κομμάτι του ελληνικού σιδηροδρόμου που είχε παραδοθεί τον Αύγουστο της ίδια χρονιάς, καταστράφηκε ολοσχερώς με τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και στο τμήμα αυτό, η μετακίνηση γίνεται με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε η σύμβαση για την εγκατάσταση συστήματος αυτόματης προστασίας των συρμών. Τρίτον, υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της Hitachi Railγια την επαναφορά σε λειτουργία του ETCS, όχι επί της γραμμής, επί των συρμών, στις 14 Μαρτίου και ξεκίνησαν οι εργασίες στις 19 Μαρτίου. Έγινε αποκατάσταση εξοπλισμού στο δίκτυο του ΟΣΕ, αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του ΟΣΕ από τα 45 εκατομμύρια ευρώ στα 75 εκατομμύρια ευρώ ακριβώς για να ενισχυθεί η ασφάλεια στη λειτουργία των σιδηροδρόμων μέσα από την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και έργων συντήρησης. Ακόμα, ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 23 η τοποθέτηση 300 καμερών συνεχούς παρακολούθησης των συρμών και ενισχύεται ο ΟΣΕ με ανθρώπινο κεφάλαιο. Προχωρά η δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα που θα είναι ο νέος ΟΣΕ και κάτω από τον ΟΣΕ θα είναι η ΕΡΓΟΣΕ και τμήμα της ΓΑΙΑΟΣΕ.

«Και τέλος, έχουμε υποβάλει για χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Connecting Europe Facility, 2 , σημαντικά έργα για την επέκταση και την αναβάθμιση των υποδομών του ελληνικού σιδηροδρόμου. Συμπέρασμα, έχουν γίνει αρκετά πράγματα για να ενισχύσουμε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Ταξιδεύω και εγώ με σιδηρόδρομο, ταξιδεύουν πολλοί συμπατριώτες μας με τον ελληνικό σιδηρόδρομο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα και στον ελληνικό σιδηρόδρομο, γιατί προβλήματα υπάρχουν σε όλους τους σιδηροδρόμους. Το ETCS έχει μπει στο 14% του ευρωπαϊκού σιδηροδρομικού δικτύου. Ισόπεδες διαβάσεις, υπάρχουν προβλήματα κυρίως στη Βόρειο Ελλάδα. Προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον ΟΣΕ, γιατί είναι ευθύνη του ΟΣΕ, όσο πληρέστερα γίνεται, μέσα από επιπλέον χρηματοδότηση του κρατικού προϋπολογισμού. Υπάρχουν προβλήματα στην συντήρηση του τροχαίου υλικού. Αυτό είναι ευθύνη της Hellenic Train. Οφείλει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στο τροχαίο υλικό. Αλλά προβλήματα υπάρχουν. Οφείλουμε όλοι μας, όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα του σιδηροδρομικού έργου, βάζοντας και εμένα σε αυτή την αλυσίδα, να δείχνουμε μεγαλύτερη ατομική και συλλογική ευθύνη, ώστε μαζί με την τεχνολογία να ενισχύουμε ακόμα περισσότερο την ασφάλεια των μετακινήσεων και την ποιότητα των μεταφορών» συμπλήρωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών σε ό,τι αφορά τα ηχητικά αρχεία, ερωτηθείς εάν έχουν δοθεί όλα στις αρχές αλλά και αν υπάρχουν στοιχεία για την αρχική διαρροή σε μέσο ενημέρωσης καθώς και το αν έγινε μοντάζ, ο κ. Σταϊκούρας είπε τα εξής. «Νομίζω ότι έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις από τους αρμόδιους εντός και εκτός Βουλής. Ας περιμένουμε να αποφανθεί η ελληνική Δικαιοσύνη. Όμως επί των δύο συγκεκριμένων ερωτημάτων θα είμαι ξεκάθαρος. Πρώτον, όταν πρόσφατα ζητήθηκε από τις αρχές να παραδοθούν από τη διοίκηση του ΟΣΕ διάφορες υποδομές που υπάρχουν, πληροφοριακά συστήματα στον ΟΣΕ, δόθηκαν όλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είχαν δοθεί στο παρελθόν, αλλά τώρα επί ημερών μου, όταν ζητήθηκε κάτι, δόθηκαν όλα. (…) Άρα, όταν οι ανακριτικές αρχές ζήτησαν διάφορα στοιχεία, υλικό, πρόσφατα από τον ΟΣΕ, πήραν τα πάντα. Και δεύτερον, υπάρχει ένας φορέας, ο περίφημος ΕΟΔΟΣΑΑΜ, δηλαδή ο εθνικός φορέας, που είναι υπεύθυνος για να αξιολογεί τα σιδηροδρομικά και τα αεροπορικά συμβάντα. Αυτός στελεχώθηκε, μπήκαν και τα κατάλληλα πρόσωπα τα οποία θα πρέπει να κάνουν τη διερεύνηση. Ζητήθηκε η βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Σιδηροδρόμων το Σεπτέμβριο του 23 και κάνει τη δουλειά του έτσι ώστε να βγάλει το πόρισμα, πόρισμα το οποίο εκ του νόμου είναι διακριτό από τη Δικαιοσύνη και στόχο έχει πανευρωπαϊκά να βρίσκει ποια είναι τα σφάλματα, ώστε αυτά να μην επαναληφθούν στο μέλλον, για να αποφύγουμε αντίστοιχα τραγικά συμβάντα» επισήμανε ο υπουργός.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε έργα υποδομών και στα αντίστοιχα χρονοδιαγράμματα. Στις 23 Απριλίου, πριν δηλαδή από τις διακοπές του Πάσχα, παραδίδεται σε κυκλοφορία ο Ε65 από τη Λαμία έως την Καλαμπάκα, ένα πολύ σημαντικό έργο για την Κεντρική Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός, που ολοκληρώνεται στον καθορισθέντα χρόνο, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του υπουργείου.

Το τμήμα Καλαμπάκα-Εγνατία, σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργού, θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο ενάμιση έτος και πάντως εντός χρονοδιαγραμμάτων

«Έχουμε δεσμευτεί ότι φέτος θα παραδώσουμε το μετρό στη Θεσσαλονίκη, τον Νοέμβριο του 24. Ισχύει απόλυτα και επίσης ισχύει απόλυτα ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί περίπου το 80% του δρόμου Πάτρα-Πύργος, έτσι ώστε να παραδοθεί στο σύνολό του, όπως συμβατικά ορίζεται, το καλοκαίρι του 2025» προσέθεσε ο κ. Σταιϊκούρας, ενώ επισήμανε ακόμα πως ένα από τα προτάγματα που έχει θέσει η πολιτική ηγεσία είναι η σύνδεση των λιμένων και των ΒΙΠΕ της χώρας με μεγάλους, ασφαλείς οδικούς άξονες και με σιδηρόδρομο.

«Η Ελλάδα έχει ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα. Χώρες όπως είναι, δεν λέω τυχαία τις χώρες, γιατί πρόσφατα με τον πρωθυπουργό τις επισκεφτήκαμε και ξέρω προσωπικά το ενδιαφέρον τους, όπως είναι η Βουλγαρία, η Σερβία, επιθυμούν να κατεβαίνουν τα προϊόντα τους στα λιμάνια αντίστοιχα της Αλεξανδρούπολης, της Θεσσαλονίκης. Η Ινδία αντιστρόφως θέλει να ανεβάζει τα προϊόντα της από τα ελληνικά λιμάνια, άρα οι ελληνικοί λιμένες είναι συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας. Η Αλεξανδρούπολη Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, η Ηγουμενίτσα, ο Βόλος, ο Πειραιάς, άλλα λιμάνια στην Αττική, Πάτρα είναι λιμάνια τα οποία θα πρέπει να τα συνδέσουμε με ασφάλεια με μεγάλους αυτοκινητόδρομους και προφανώς με τον σιδηρόδρομο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ερωτηθείς αν το «πάγωμα» των εργασιών στον Fly Over στη Θεσσαλονίκη θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα που τοποθετεί την ολοκλήρωση του έργου το 2027, ο κ. Σταϊκούρας εκτιμά πως τα εμπόδια θα ξεπεραστούν. «Έχουν κατατεθεί τα συμπληρωματικά στοιχεία που απαιτούνταν με βάση την απόφαση που βγήκε την προηγούμενη εβδομάδα και είμαι αισιόδοξος ότι το επόμενο χρονικό διάστημα θα προχωρήσει η υλοποίηση του έργου, το οποίο είναι σημαντικό για τους πολίτες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί το 2027» σημείωσε.

«Έχουν απολύτως δίκιο οι συμπατριώτες μας σε αυτή την πόλη, στη Θεσσαλονίκη να είναι πιο καχύποπτοι στην κυβέρνηση, στις εκάστοτε κυβερνήσεις. Αντιλαμβάνομαι και αναγνωρίζω απόλυτα την καχυποψία. Για να περιοριστεί αυτή η καχυποψία οφείλουμε εμείς να είμαστε συνεπέστεροι. Γι’ αυτό, πρώτον, για το μετρό έχουμε πει Νοέμβριο του 24 και ισχύει η ημερομηνία. Δεύτερον, έχουμε βελτιώσει πολύ τον στόλο των λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη, ο ΟΑΣΘ σήμερα έχει περισσότερα λεωφορεία στους δρόμους σε σχέση με πριν από κάποιους μήνες. Προσθέσαμε εργαζόμενους, προσθέσαμε οδηγούς και αύριο θα ανέβω στη Θεσσαλονίκη για να δω την πορεία των έργων σε ό, τι αφορά τις εγκαταστάσεις των σταθμών φόρτισης, γιατί από τις επόμενες εβδομάδες θα κυκλοφορούν όχι μόνο δοκιμαστικά όπως σήμερα, αλλά κανονικά 110 ηλεκτρικά λεωφορεία στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Θα είμαστε αξιόπιστοι και σε αυτό το ορόσημο το οποίο έχουμε θέσει» προσέθεσε ο κ. Σταϊκούρας. Όσο αφορά στον αντίστοιχο στόλο στην Αθήνα, ανέφερε πως μέχρι τα μέσα Μαΐου το αργότερο, στους δρόμους της πόλης θα κυκλοφορούν και τα 140 ηλεκτρικά λεωφορεία.

Όσο αφορά στις διεθνείς εξελίξεις και ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή και ερωτηθείς κατά πόσο είναι ευάλωτη η Ελλάδα απέναντι σε αυτές, ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως «όσο καλύτερα πηγαίνει η ελληνική οικονομία και μάλιστα σε σύγκριση με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, όπως αποδεικνύεται και καταδεικνύεται σε όλες τις μελέτες αλλά και σε όλες τις εκτιμήσεις, όπως τελευταία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τόσο περισσότερο ανθεκτική γίνεται σε εξωγενείς κρίσεις».

«Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι όταν υπάρξουν εξωγενείς κρίσεις δεν θα επηρεάζεται η ελληνική οικονομία. Όμως στο βάθος των τελευταίων ετών, όλο και περισσότερο, έχουμε αποκτήσει ισχυρά θεμέλια στην ελληνική οικονομία για να έχουμε τις ελάχιστες δυνατές αρνητικές επιπτώσεις από εξωγενείς κρίσεις. Ζούμε όμως συστηματικά σε περιόδους κρίσεων και μάλιστα εξωγενών» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ