Ένα ύποπτο φαινόμενο εμφανίστηκε το τελευταίο διάστημα στα φαρμακεία νομών στη βόρεια Ελλάδα, με πελάτη να ζητά ένα συγκεκριμένο φαρμακευτικό σκεύασμα που βρίσκεται σε έλλειψη, χωρίς να επιδεικνύει ιατρική συνταγή ή βεβαίωση με τη δικαιολογία ότι θα το πληρώσει κανονικά στον φαρμακοποιό και θα πάρει τα χρήματά του από την ιδιωτική του ασφάλεια. Σημειώνεται ότι πρόκειται για φάρμακο που κοστίζει 178,12 ευρώ στη λιανική.
Παρατηρώντας το περιστατικό να γίνεται κατ' επανάληψη, ο Συνεταιρισμός Ημαθίας – Πέλλας (ΣΦΗΠ) εξέδωσε ανακοίνωση προς τα μέλη του συνιστώντάς τους να ζητούν πάντα είτε συνταγή είτε βεβαίωση/γνωμάτευση γιατρού πριν χορηγήσουν τέτοια σκευάσματα, προκειμένου να διασφαλίζουν ότι πρόκειται πραγματικά για ασθενή που τα έχει ανάγκη. Στην ανακοίνωσή του ΣΦΗΠ αναφέρεται: «Το τελευταίο διάστημα έχει πέσει στην αντίληψη του ΣΦΗΠ, αλλά και άλλων όμορων συνεταιρισμών, μια συντονισμένη προσπάθεια από άγνωστα στην περιοχή άτομα να προσπαθούν να αγοράσουν από τα φαρμακεία σκευάσματα που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των πολύ ελλειπτικών φαρμάκων (π.χ
Όπως εξήγησε στο f.daily η Αγάπη Ακριτίδου από το Τμήμα Αγορών του ΣΦΗΠ, είναι πιθανό ένας ασθενής να επιλέγει να αποζημιώνεται για τα φάρμακα και για τις εξετάσεις του από την ιδιωτική του ασφάλεια. Αυτός ο ασθενής φυσικά όμως θα έχει στη διάθεσή του μια βεβαίωση από τον γιατρό που έκανε τη διάγνωση για τη χορήγηση του φαρμάκου. Όπως είπε: «Παρατήρησα αρκετά αιτήματα από φαρμακεία – μέλη μας για το Prolia με ιδιωτική ασφάλιση και υποπτεύθηκα ότι δεν πρόκειται για πραγματικό ασθενή, αλλά για κάποιον επιτήδειο που πιθανόν να συγκεντρώνει συσκευασίες. Έτσι ζήτησα από τον πρόεδρο και τον διευθυντή μου να βγάλουμε αυτήν την ανακοίνωση για να είναι υποψιασμένοι οι φαρμακοποιοί».
Διευκρίνισε δε ότι «ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να γνωρίζει ότι ένας συγκεκριμένος άνθρωπος έχει γυρίσει πολλά φαρμακεία και παραγγέλνει το Prolia, οπότε δυστυχώς μπορεί να "χάσαμε" αρκετά κουτιά που δεν έφτασαν σε ασθενείς».
Πάντως η Αγ. Ακριτίδου θεωρεί, από την εμπειρία της 38 χρόνων στον κλάδο, ότι τέτοια φαινόμενα έχουν μειωθεί πάρα πολύ μετά τα μέτρα για τον περιορισμό και την εποπτεία των παράλληλων εξαγωγών, τονίζοντας ότι κάποτε «πήγαιναν στα φαρμακεία με ολόκληρες λίστες με φάρμακα».
πηγή: farmakeutikoskosmos