2024-04-25 08:24:50
Πάνω από 2,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα αξιοποιούν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης στο μέλλον, κάτι που θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να γίνουν πιο παραγωγικοί, οδηγώντας σε αύξηση του ΑΕΠ, υψηλότερους μισθούς και μεγαλύτερη ανάπτυξη.Το 62% των εργαζομένων (θέσεις εργασίας), εφόσον αξιοποιήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία, θα αυξήσουν την παραγωγικότητά τους, με αποτέλεσμα σε μια 10ετία η τεχνητή νοημοσύνη να αυξήσει το ελληνικό ΑΕΠ 10 έως 12 δισεκατομμύρια! Αυτά τα εντυπωσιακά - είναι η αλήθεια - στοιχεία παραθέτει με συνέντευξη της στην «Η» η Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Πέγκυ Αντωνάκου, στο πλαίσιο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Ευεργετική ή μηδενική επίδραση για το 95%
Η τεχνητή νοημοσύνη θα μας πάρει τις δουλειές;
«Για τους περισσότερους εργαζόμενους (για το 62%) θα λειτουργήσει ευεργετικά», ξεκαθαρίζει η κ. Αντωνάκου. «Η τεχνητή νοημοσύνη θα αυξήσει την παραγωγικότητα, θα μας κάνει να περνάμε καλύτερα στη δουλειά μας, να δουλεύουμε πιο γρήγορα, να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα, κάτι που παραδοσιακά στην Ελλάδα συνιστά ένα πρόβλημα. Δεν είμαστε και οι πλέον ανταγωνιστικοί».
Εργαλείο ή απειλή; Η τεχνητή νοημοσύνη είναι εργαλείο ή απειλή;
«Θα έλεγα είναι και τα δυο», απαντά η κ. Αντωνάκου, εξηγώντας: «είναι σαν ένα πιρούνι. Μπορείς να το αξιοποιήσεις για να φας ή για να τραυματίσεις κάποιον».
Η τεχνητή νοημοσύνη - θα συμπληρώσει - «δεν θα έχει ποτέ ανθρώπινα χαρακτηριστικά όπως η φαντασία, το συναίσθημα, η διορατικότητα, η ενσυναίσθηση. Αυτά είναι στους ανθρώπους. Οπότε ας χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο και την τεχνολογία για να κάνουμε πιο γρήγορα αυτά που χρειάζεται να κάνουμε στη δουλειά, για να περνάμε καλύτερα. Να μπορούμε να φεύγουμε από τις δουλειές μας νωρίτερα, να μπορούμε να παίρναμ περισσότερο χρόνο με την οικογένεια μας να κάνουμε περισσότερα πράγματα που Μάς αρέσουν - να γίνονται πιο γρήγορα οι δουλειές ώστε να έχουμε τον χρόνο να κάνουμε πράγματα που πάντα θέλαμε.
Τεχνολογικά τρένα
Στην Ελλάδα, παρατηρεί η κ. Αντωνάκου, έχουμε χάσει πολλά τεχνολογικά τρένα μέχρι στιγμής και γι αυτό είναι σημαντικό τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο Δημόσιος τομέας να κάνουν το άλμα προς την τεχνητή νοημοσύνη.
Ψηφιακές δεξιότητες
Είναι πολλά τα προαπαιτούμενα για να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία των 12 δισ. λέει η κ. Αντωνάκου, τόσο σε υποδομές και δίκτυα, όσο και σε δεξιότητες, που είναι πολύ σημαντικός κρίκος στην αλυσίδα. Γι αυτό και η Google ανακοίνωσε στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ένα μεγάλο πρόγραμμα, μια εκπαιδευτική πρωτοβουλία, το AI Skilling Initiative, για να επιταχύνει την ψηφιακή μετάβαση μέσω της τεχνητής νοημοσύνης.
«Τεχνητή νοημοσύνη για όλους χωρίς κόστος. Όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στα μαθήματα τεχνητής νοημοσύνης της Google, από τον πιο αδαή μέχρι τον πιο έμπειρο προγραμματιστή. Φοιτητές, επιχειρήσεις, το Δημόσιο», εξηγεί η κ. Αντωνάκου, συμπληρώνοντας πως από τους πρώτους συνεργάτες στο πρόγραμμα αυτό είναι το υπουργείο Εσωτερικών (που θέλει. να εκπαιδεύσει τους δημόσιους υπαλλήλους σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης) αλλά και ο ΣΕΒ. «Το Δημόσιο έδειξε πως όταν υπάρχει διάθεση όλα είναι εφικτά».
Το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη – το οποίο θα είναι διαθέσιμο μέσω της πλατφόρμας Grow with Google - θα υλοποιηθεί από κοινού με ειδικούς και θα καλύψει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, δεξιοτήτων και γνωστικών πεδίων που σχετίζονται με το AI.
Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Μεγάλες αλλαγές στον ΑΝΤ1
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ