2024-06-19 01:30:41
Φωτογραφία για Η Nvidia πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο με αξία 3,35 τρισ. δολαρίων! - Εκθρόνισε τη Microsoft..
Μόλις πριν από 4 μήνες η κεφαλαιοποίησή της είχε φτάσει στο ορόσημο των 2 τρισ.

Τι είναι αυτό που την κάνει να καλπάζει

Με ένα θεαματικό ράλι τα τελευταία δύο χρόνια, το οποίο πυροδοτήθηκε από τη φρενίτιδα για την παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη (generative AI), η Nvidia έφτασε στην κορυφή.

Η εταιρεία που γεννήθηκε σε ένα ταχυφαγείο, το Denny’s, το 1993, χάρη στο όραμα του Τζένσεν Χουάνγκ, Είναι πλέον η πιο πολύτιμη εισηγμένη της Wall Street, έχοντας υποσκελίσει τους παραδοσιακούς τεχνολογικούς κολοσσούς, Microsoft και Apple.

Η κούρσα της μετοχής

Στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές της αυξήθηκαν ενδοσυνεδριακά έως και 3,8% στα 135,89 δολάρια, προσφέροντάς έτσι κεφαλαιοποίηση 3,35 τρισ. δολαρίων. Η μετοχή της Nvidia ήταν εκείνη με την καλύτερη επίδοση στον S&P 500 το 2023, ενώ συνεχίζει ακάθεκτη την κούρσα της φέτος.

Τους τελευταίους 12 μήνες μόνο η αξίας της έχει υπερτριπλασιαστεί. Η κεφαλαιοποίησή της έσπασε το φράγμα των 3 τρισ. δολαρίων στις αρχές του μήνα, μόλις 4 μήνες αφότου είχε φτάσει στο ορόσημο των 2 τρισ. δολαρίων. Μερίδα αναλυτών πιστεύει ότι θα είναι η πρώτη εταιρεία που θα δει την κεφαλαιοποίησή της να φτάνει στα 5 τρισ. δολάρια.


Το «καύσιμο» της τεχνητής νοημοσύνης

Τι είναι αυτό που της δίνει τέτοια δυναμική; Η εκρηκτική ζήτηση για τους επεξεργαστές Ηopper, που είναι απολύτως αναγκαίοι για την ανάπτυξη της generative AI.

Αν οι Hoppers εξαφανίζονταν ξαφνικά από την αγορά, η ανάπτυξη των μοντέλων AI θα μπορούσε πολύ απλά να σταματήσει. Για αυτό και ο ανταγωνισμός για την απόκτησή τους έχει κορυφωθεί. Ο Έλον Μασκ είναι ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές GPUs της Nvidia στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να μεταμορφώσει την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) σε μία σούπερ app, αλλά και να δώσει ώθηση στη νέα εταιρεία του xAI, που θέλει να ανταγωνιστεί την OpenAI. Στο παιχνίδι μπήκαν πρόσφατα τα κράτη του Αραβικού Κόλπου, με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να έχουν ήδη αγοράσει χιλιάδες Hoppers.

Στον κόσμο των startups τεχνητής νοημοσύνης η ανάγκη για τους ημιαγωγούς Hoppers είναι τέτοια – και ο φόβος για μεγάλη έλλειψή τους τόσο έντονος- που τα πλούσια σε ρευστό VCs έχουν αρχίσει να τους αγοράζουν εκ μέρους των εταιρειών στις οποίες επενδύουν, προκειμένου οι τελευταίες να μην ξεμείνουν από το απαραίτητο αυτό «καύσιμο».
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ