2024-06-25 15:37:44
Φωτογραφία για Ε. Χαρμανδάρη: Πάνω από 4,2 δισ. ετησίως οι ιατρικές δαπάνες για παχυσαρκία
Η παχυσαρκία έχει αναδειχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας του 21ου αιώνα, και ο όρος επιδημία χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει την δραματική αύξηση της συχνότητάς της τα τελευταία 20-30 χρόνια, καθώς σύμφωνα με δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας η επίπτωση της τριπλασιάστηκε από το 1975 μέχρι σήμερα.

Εκτός από την αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα, η παχυσαρκία ευθύνεται και για ένα σημαντικά υψηλό ποσοστό των δαπανών δημόσιας υγείας. Κι ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται από το Σεπτέμβριο να εφαρμόσει το πρώτο επί της ουσίας μεγάλο πρόγραμμα αντιμετώπισης παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, τα νούμερα είναι αμείλικτα και καταδεικνύουν πόσο απαραίτητο είναι αυτό το πρόγραμμα, καθώς οι εκτιμώμενες ιατρικές δαπάνες στη χώρα μας, που αποδίδονται στην υπερβαρότητα και παχυσαρκία υπερβαίνουν τα 4.2 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο, είναι περίπου 2,0 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ή 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ, ποσό περίπου ισοδύναμο με τον παγκόσμιο οικονομικό αντίκτυπο από το κάπνισμα ή την ένοπλη βία, τον πόλεμο και την τρομοκρατία.

  Διαβάστε περισσότερα pharmateam
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ