2024-06-28 11:44:29
Φωτογραφία για Στάση αναμονής για τα έργα αποκατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία
Σε στάση αναμονής παραμένουν τα έργα για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στη Θεσσαλία, το οποίο υπέστη σοβαρές ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel. Παρά το κατεπείγον του ζητήματος και την παρέλευση περίπου εννέα μηνών, η προκήρυξη των σχετικών διαγωνισμών ακόμη δεν έχει γίνει, με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να διαβεβαιώνει ότι βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων του για το επόμενο διάστημα.

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών Νίκο Ταχιάο, μέσα στις επόμενες μέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε σχέση με τον φορέα εκτέλεσης των εργολαβιών (αν θα είναι το υπουργείο ή ο ΟΣΕ), καθώς θα υπάρξουν οι ανάλογες ανακοινώσεις. "Ο σιδηρόδρομος διανύει μια φάση μεταρρύθμισης", ανέφερε ο κ. Ταχιάος στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο και πρόσθεσε: "Ο ΟΣΕ, η ΕΡΓΟΣΕ και η ΓΑΙΑΟΣΕ επί του παρόντος βρίσκονται σε μια διαδικασία συνένωσης, η οποία θα οδηγήσει σε έναν ενιαίο φορέα. Προφανώς, αυτή η παράμετρος έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη σε σχέση με την τελική απόφαση, η οποία θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες".


Θυμίζουμε ότι πρόκειται για τρεις εργολαβίες για την πλήρη αποκατάσταση σε υποδομή και επιδομή στον κύριο άξονα, στη γραμμή Λάρισα – Βόλος, στο τμήμα Παλαιοφάρσαλος – Καλαμπάκα, καθώς και ένας τέταρτος διαγωνισμός για την εγκατάσταση συστημάτων τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης και ETCS. Επιπλέον, προβλέπονται δύο διαγωνισμοί για την αποκατάσταση των ζημιών στο τρενάκι του Πηλίου και στον σταθμό του Βόλου. Ο προϋπολογισμός για τα παραπάνω έργα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 463 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025 ή αρχές του 2026.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας επανέλαβε ότι οι διαγωνισμοί θα προκηρυχθούν μέσα στο καλοκαίρι. Να σημειωθεί ότι η αποκατάσταση των ζημιών αποφασίστηκε ότι θα γίνει με fast track διαδικασίες, σύμφωνα και με τη σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η τροπολογία προβλέπει ότι στις περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας και απαιτείται η κατεπείγουσα εκτέλεση των έργων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την αποκατάσταση των υποδομών τους, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μπορεί να αναλαμβάνει, μέσω των υπηρεσιών και των εποπτευομένων φορέων του, τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση των κατεπειγόντων έργων αποκατάστασης βλαβών των υποδομών ακόμη και όταν δεν υπάγονται στις αρμοδιότητές του.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ