2024-07-02 09:18:58
Φωτογραφία για Η έλλειψη απευθείας τρένων στην Ευρώπη ωθεί τους ανθρώπους να παίρνουν πτήσεις, λένε οι ακτιβιστές
Η Greenpeace ζητά περισσότερες επενδύσεις στους ευρωπαϊκούς σιδηροδρόμους για να δημιουργήσουν περισσότερες άμεσες σιδηροδρομικές γραμμές και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να πετούν λιγότερες.

euronews.com

Υπάρχουν έξι φορές περισσότερες απευθείας πτήσεις μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων από τις απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις, σύμφωνα με μια νέα ανάλυση της Greenpeace.

Σε πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις δεν υπάρχουν καθόλου απευθείας τρένα προς καμία από τις άλλες πόλεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Υπάρχουν πολύ περισσότερες απευθείας πτήσεις από τις διαδρομές τρένων στην Ευρώπη

Οι υπεύθυνοι της εκστρατείας ανέλυσαν 990 διαδρομές μεταξύ 45 μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και διαπίστωσαν ότι 114 διαδρομές (12 τοις εκατό) εξυπηρετούνται από απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις. Υπάρχουν άλλες 305 διαδρομές (31 τοις εκατό) όπου θα ήταν δυνατή μια απευθείας σύνδεση χρησιμοποιώντας υπάρχουσες διαδρομές, αλλά η διαδρομή δεν χρησιμοποιείται επί του παρόντος.


Από την άλλη πλευρά, το 69 τοις εκατό των 990 δρομολογίων εξυπηρετούνται με απευθείας πτήσεις. Η Greenpeace ισχυρίζεται ότι αυτό ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πετούν αντί να παίρνουν το τρένο.

«Για χρόνια, η Ευρώπη απλώνει το κόκκινο χαλί για τα αεροπορικά ταξίδια που βλάπτουν το κλίμα , με φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ τα τρένα και οι σιδηροδρομικές υποδομές έχουν μαραζώσει», λέει ο Herwig Schuster, ακτιβιστής μεταφορών της Greenpeace Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Πού στην Ευρώπη είναι πιο εύκολο να πάρετε απευθείας τρένο;

Η Greenpeace λέει ότι καμία από τις πόλεις που αναλύθηκαν δεν εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητές της για απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις.

Η Βιέννη βρέθηκε στην κορυφή ως η πόλη με τις περισσότερες άμεσες συνδέσεις τρένων με 17. Το Μόναχο ήταν το δεύτερο καλύτερο με 15 συνδέσεις και το Βερολίνο, η Ζυρίχη και το Παρίσι ολοκλήρωσαν την πρώτη πεντάδα με 13 συνδέσεις το καθένα.

Στο άλλο άκρο της κλίμακας υπάρχουν έξι πόλεις που δεν έχουν απευθείας σιδηροδρομικές συνδέσεις με καμία από τις άλλες πόλεις που αναλύθηκαν: Αθήνα, Λισαβόνα, Πρίστινα, Σεράγεβο, Σκόπια και Ταλίν.

Πώς μπορούν να βελτιωθούν οι σιδηρόδρομοι της Ευρώπης;

Σε μια συνέντευξη στο Euronews τον περασμένο μήνα, ο Δρ Alberto Mazzola, εκτελεστικός διευθυντής της Κοινότητας Ευρωπαϊκών Εταιρειών Σιδηροδρόμων και Υποδομών (CER), μιας ομάδας υπεράσπισης που εκπροσωπεί ευρωπαϊκές εταιρείες τρένων, τόνισε τη σημασία της διάρκειας του ταξιδιού για τους επιβάτες.

«Αν υπάρχει ένα ταξίδι 18 ωρών, πολύ λίγοι θα πάρουν το τρένο ακόμα κι αν μπορούμε να πουλήσουμε το εισιτήριο», λέει.

«Για να αντιμετωπίσουμε αυτό, θα θέλαμε να συνδέσουμε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις με τρένο υψηλής ταχύτητας », προσθέτει.

Ο Mazzola πιέζει την ΕΕ να παράσχει περισσότερη χρηματοδότηση για υποδομές για τη δημιουργία αυτών των συνδέσεων.

Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπίστωσε ότι ο συνολικός αριθμός των υπεραστικών διασυνοριακών υπηρεσιών επιβατών στην ΕΕ παρέμεινε ο ίδιος από το 2001 έως το 2019 και συνολικά αποτελούν μόνο περίπου το επτά τοις εκατό των σιδηροδρομικών ταξιδιών στην Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, ο συνολικός αριθμός επιβατικών νυχτερινών τρένων στην Ευρώπη μειώθηκε από 1.257 την εβδομάδα το 2001 σε 445 το 2019, αν και έχουν επαναφερθεί ορισμένες γραμμές από το 2019, όπως οι Βρυξέλλες-Πράγα .

Για να ενισχύσει αυτούς τους αριθμούς και να ενθαρρύνει περισσότερους ανθρώπους να επιβιβαστούν σε τρένα , η Greenpeace καλεί τις εθνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ να υποστηρίξουν την ανάπτυξη άμεσων σιδηροδρομικών υπηρεσιών μέσω επενδύσεων σε υποδομές, καλύτερης συνεργασίας μεταξύ σιδηροδρομικών εταιρειών και επιβολής απευθείας τρένων όπου δεν είναι ακόμη εμπορικά βιώσιμος.

«Είναι καιρός οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΕ να διορθώσουν αυτήν την ιστορική ανισορροπία», λέει ο Schuster.

«Οι Ευρωπαίοι αξίζουν πρόσβαση σε καθαρά, αποτελεσματικά, άνετα και οικονομικά μέσα δημόσιας μεταφοράς που είναι καλά για αυτούς και για τον πλανήτη».

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ