2024-07-04 21:03:08
Φωτογραφία για Πώς γίνεται η επιστημονική έρευνα;
Ανεβάζω πάλι μια παλαιότερη ανάρτησή μου για το πώς γίνεται η επιστημονική έρευνα από τους ερευνητές/Πανεπιστημιακούς και τι είναι οι επιστημονικές δημοσιεύσεις και εργασίες (paper), για όσους φίλους δεν γνωρίζουν την διαδικασία. Αυτο με αφορμή μια συζήτηση που γινεται στο ylikonet για μια δήθεν εργασία του Harvard (που δεν ειναι του Harvard και γινεται για clickbait απο εφημερίδες και άσχετους με την ερευνα).

Αγαπητοί φίλοι, για όσους δεν γνωρίζουν τα βήματα της επιστημονικής έρευνας γράφω τα παρακάτω και παρακαλώ τους ερευνητές/Πανεπιστημιακους φίλους να συμπληρώσουν/διορθώσουν την ανάρτηση μου για να γίνει πλήρης.

Απόψεις δεν μετράνε στην επιστημονική έρευνα, αν δεν συνοδεύονται από επιστημονικές αποδείξεις. Αυτό που μετρά είναι να μπορείς να αποδείξεις μέσα από την έρευνά σου, οσα λες μέσα από πειράματα και επίπονη έρευνα, και μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας (βιβλιογραφική ανασκόπηση).


Όταν λοιπόν κάνεις έρευνα στο αντικείμενο σου, γράφεις με αυστηρό συγκεκριμένο επιστημονικό τρόπο, την βιβλιογραφική ανασκόπηση, την μεθοδολογία της έρευνάς σου, τα ερευνητικά σου ερωτήματα, τα πειραματικά δεδομένα σου, τα συμπεράσματά της έρευνας και τις πιθανές προτάσεις σου, σε ένα paper και το στέλνεις για peer review, δηλ για ανώνυμη συνήθως κρίση σε συγκεκριμένα διεθνή επιστημονικά περιοδικά της ειδικότητάς σου και μόνον. Την κρίση της έρευνάς σου την κάνουν ειδικοι επι του αντικειμένου, για να είναι κρίση αξιοκρατική και να έχει επιστημονικό κύρος και αξία. Αν θεωρήσουν οτι η έρευνά σου έχει επιστημονική βάση τότε σου απαντουν ανώνυμα κατά κανόνα (peer review) και κάνουν διόρθωση, σχολια, διευκρινίσεις, προσθήκες κτλ ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα της επιστημονικής εργασίας σου και να μπορέσει να δημοσιευθεί. Στα σημαντικα επιστημονικά περιοδικά συνήθως γίνεται Double blind review - δηλ. ούτε οι κριτές γνωρίζουν τους συγγραφείς, ούτε και το αντίθετο (πχ IEEE, Springer Nature). Επίσης, τα άρθρα είναι anonymized (κάθε πληροφορία που μπορεί να αποκαλύψει την ταυτότητα ή την προέλευση των συγγραφέων αποκρύπτεται πλήρως). Αν όλα γινουν επιστημονικά ορθά, ακόμη και αν η έρευνά σου φέρνει τελειως αλλα δεδομένα στην επιστημονική κοινότητα, δημοσιεύεται σε συγκεκριμένα επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους που αξιολογούνται συνεχώς . Επίσης αν θελεις να έχεις παραπέρα αξιολόγηση της έρευνάς σου την παρουσιαζεις και σε εξειδικευμένα επιστημονικά συνέδρια οπου το κοινό είναι οι ειδικοί επί του αντικειμένου και περνάς πάλι κρίση από ειδικη επιτροπή. Αν καταφέρεις να περάσεις όλη αυτη την επίπονη , μακροχρόνια διαδικασία ( συνήθως κρατά έναν χρόνο!) με επιτυχία τότε η έρευνά σου γίνεται ίσως και σημείο αναφοράς για την επιστημονική κοινότητα.

Για να θεωρηθει σημαντικη μια επιστημονική έρευνα θα πρέπει να την επαναλάβουν και άλλοι ερευνητές σε ανεξάρτητα Πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διεθνώς και να επιβεβαιώσουν ερευνητικα το paper ή και να επεκτείνουν τον πειραματισμό και τα ερευνητικά αποτελέσματα και τα συμπεράσματά σου.

Οι ερευνητές/Πανεπιστημιακοί αυτό ακριβώς κάνουν και κρίνονται όχι από τα εντυπωσιακά λόγια που λένε δημοσια αλλά από τις δημοσιεύσεις τους και μάλιστα από τις δημοσιεύσεις τους σε επιστημονικά περιοδικά με κύρος στην επιστημονική κοινότητα (με υψηλό impact factor) . Στο Scopus μπορεί κανείς να αναζητήσει τις επιστημονικές δημοσιεύσεις υψηλού επιπέδου (Scopus-indexed journals).

Οι κανονες στην επιστήμη είναι συγκεκριμένοι και δεν γίνονται με όρους εντυπωσιασμού του κοινού.
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ