2024-07-17 16:11:05
Φωτογραφία για Η ΕΕ δεσμεύει χρηματοδότηση ρεκόρ 7 δισεκατομμυρίων ευρώ για βιώσιμες μεταφορές - Στον πίνακα κα η Ελλάδα
Η Ε.Ε επέλεξε 134 έργα μεταφορών για να λάβει πάνω από 7 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις της ΕΕ από τη διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF), το μέσο της ΕΕ για στρατηγικές επενδύσεις σε υποδομές. Αυτό αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη πρόσκληση στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος CEF Transport.

Περίπου το 83% της χρηματοδότησης θα στηρίξει έργα που επιτυγχάνουν τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ, βελτιώνοντας και εκσυγχρονίζοντας το δίκτυο σιδηροδρόμων, εσωτερικών πλωτών και θαλάσσιων οδών της ΕΕ κατά μήκος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών (ΔΕΔ-Μ) . Τα σιδηροδρομικά έργα θα λάβουν το 80% των 7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο αναθεωρημένος κανονισμός ΔΕΔ-Μ θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, 18 Ιουλίου.

Η χρηματοδότηση θα διατεθεί σε μεγάλα έργα για τη βελτίωση των διασυνοριακών σιδηροδρομικών συνδέσεων κατά μήκος του βασικού δικτύου ΔΕΔ-Μ – στα κράτη μέλη της Βαλτικής (Rail Baltica), μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας (Λυών-Τορίνο) και μεταξύ Δανίας και Γερμανίας (σήραγγα Fehmarnbelt) .


Περίπου 20 θαλάσσια λιμάνια στην Ιρλανδία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Μάλτα, τη Λιθουανία, την Κύπρο, την Κροατία, την Ελλάδα και την Πολωνία θα λάβουν υποστήριξη για αναβαθμίσεις υποδομών, ορισμένα από τα οποία θα τους επιτρέψουν να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια από την ξηρά σε πλοία. ή μεταφορά ανανεώσιμης ενέργειας.

Οι εργασίες για την υποδομή εσωτερικής ναυσιπλοΐας θα βελτιώσουν τις διασυνοριακές συνδέσεις μεταξύ Γαλλίας και Βελγίου στη λεκάνη του Σηκουάνα-Scheldt και μεταξύ Ρουμανίας και Βουλγαρίας στον Δούναβη. Τα λιμάνια της ενδοχώρας στην Αυστρία, τη Γερμανία και τις Κάτω Χώρες θα λάβουν επίσης χρηματοδότηση, ώστε να συνεχίσουν να προωθούν το ευρωπαϊκό δίκτυο ποταμών και καναλιών για βιώσιμες μεταφορές.

Όσον αφορά τις οδικές μεταφορές, η δρομολόγηση συνεργατικών Ευφυών Συστημάτων και Υπηρεσιών Μεταφορών (ITS) και η δημιουργία νέων, ασφαλών και ασφαλών χώρων στάθμευσης θα αυξήσει την ασφάλεια τόσο για ιδιώτες όσο και για επαγγελματίες.

Τα έργα διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν έναν Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό, έτσι ώστε οι αεροπορικές μεταφορές να γίνονται πιο αποτελεσματικές, ασφαλέστερες και πιο βιώσιμες.

Τέλος, πολλά έργα θα επιτρέψουν μεγαλύτερη χωρητικότητα κατά μήκος των λωρίδων αλληλεγγύης ΕΕ-Ουκρανίας , που έχουν δημιουργηθεί για να διευκολύνουν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές μεταξύ της Ουκρανίας και της ΕΕ. Τα έργα αυτά καλύπτουν: βελτιώσεις στις υποδομές οδικών μεταφορών στα συνοριακά σημεία διέλευσης μεταξύ Ουκρανίας, Μολδαβίας και Ρουμανίας. εργασίες για την αύξηση της χωρητικότητας στη σιδηροδρομική συνοριακή διέλευση Ουγγαρίας-Ουκρανίας· ένα νέο τμήμα δρόμου στην Πολωνία που θα το επεκτείνει στα σύνορα με την Ουκρανία· καθώς και μελέτες και εργασίες για την ενσωμάτωση του ουκρανικού σιδηροδρομικού συστήματος στην Ε.Ε.

Επόμενα βήματα

Μετά τη χθεσινή έγκριση του καταλόγου των 134 έργων από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα εγκρίνει επίσημα την απόφαση χρηματοδότησης και η CINEA θα ξεκινήσει στη συνέχεια την προετοιμασία συμφωνιών επιχορήγησης.

Τα αποτελέσματα είναι προσωρινά και θα καταστούν οριστικά μόνο όταν η Επιτροπή εγκρίνει την αντίστοιχη απόφαση ανάθεσης.

Ιστορικό

Τα 134 έργα έχουν επιλεγεί από ένα σύνολο 408 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων, η οποία ολοκληρώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2024.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα λάβει τη μορφή επιχορηγήσεων, οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν για τη συγχρηματοδότηση του συνολικού κόστους του έργου.

Στο πλαίσιο του προγράμματος CEF Transport για την περίοδο 2021-2027 , διατίθενται 25,8 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχορηγήσεις για τη συγχρηματοδότηση έργων ΔΕΔ-Μ στα κράτη μέλη. Από το 2014, η CEF έχει υποστηρίξει περισσότερα από 1.500 έργα με 37,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα των μεταφορών (εξαιρουμένων των έργων που επιλέχθηκαν σήμερα).

Από αύριο, 18 Ιουλίου, ένας επικαιροποιημένος κανονισμός ΔΕΔ-Μ θα ενισχύσει τις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός βιώσιμου και ανθεκτικού δικτύου μεταφορών εντός της ΕΕ. Ενθαρρύνει τους βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, την ψηφιοποίηση και την πολυτροπικότητα, ενώ αντιμετωπίζει τις κλιματικές προκλήσεις και τη στρατιωτική κινητικότητα.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ