2024-08-02 08:23:44
Φωτογραφία για Όταν τελειώσει το Μετρό.
Το πιο πολυσυζητημένο έργο στη σύγχρονη ιστορία της πόλης είναι αδιαμφισβήτητα το Μετρό Θεσσαλονίκης.

Ένα έργο που τα τελευταία τουλάχιστον είκοσι χρόνια, προβλημάτισε, δίχασε, αναστάτωσε, ταλαιπώρησε και πολλές φορές “ακύρωσε” τις προσδοκίες των πολιτών. Όχι άδικα! 

Αθανάσιος Μαλίτσας

parallaximag.gr

Το συγκεκριμένο έργο υψηλής συνθετότητας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2006 με τα παρθενικά δρομολόγια της βασικής γραμμής να ξεκινούν στο τέλος του 2024. Μία δικαιολογημένη σύγκριση με το πώς δρομολογήθηκε το αντίστοιχο έργο στην πόλη της Αθήνας πριν είκοσι πέντε χρόνια θα προσέθετε ενδεχομένως μόνο ηττοπάθεια, “με τον κίνδυνο ορατό” να χαρακτηριστούμε για μία ακόμη φορά ως κομπλεξικοί και γραφικοί Βορειοελλαδίτες. Εντούτοις και μέσα από το πρίσμα της προσωπικής θεώρησης δεν θα πρέπει να παραλειφθεί η σπουδαιότητα και ο υψηλός συμβολισμός του έργου για τη Θεσσαλονίκη. Σε πολλές περιπτώσεις, άλλοτε με σκωπτική διάθεση και άλλοτε με σοβαρή τεκμηρίωση, η σημασία και ο ρόλος του έργου αμφισβητήθηκαν και προτάθηκαν εναλλακτικές λύσεις πολύ χαμηλότερου κόστους όπως η θαλάσσια αστική συγκοινωνία ή/και η κατασκευή ενός δικτύου τραμ, προτάσεις με απευθείας αναφορά στο παρελθόν και την ιστορία της πόλης. Είναι όμως έτσι;. 


Το πού “τοποθετεί” ο καθένας σύμφωνα με την αισθητική του αντίληψη και την προσωπική του φαντασία (όραμα) τη Θεσσαλονίκη, διαφέρει από τις απαιτήσεις της νέας εποχής και του παγκόσμιου ανταγωνισμού πόλεων. Είναι επιπόλαιο να υποτιμηθεί η συμβολή του έργου στα μελλοντικά κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης αλλά και στο πώς μπορεί αυτό (μετρό) να αποτελέσει έναν βασικό μοχλό αλυσιδωτής οικονομικής και αισθητικής ενεργοποίησης στους άξονες και τις περιοχές που υποστηρίζει. Η συνθήκη αυτή βέβαια δεν μας απαλλάσσει από την κοινή υποχρέωση του αναστοχασμού των κυκλοφοριακών μας συνηθειών και φυσικά δεν απορρίπτει συνδυαστικές προτάσεις με βασικό βραχίονα το μετρό..

Εάν αποτελεί παραδοχή ότι ο ρόλος της Θεσσαλονίκης δεν εξαντλείται στα μονοδιάστατα και στενά όρια ενός γραφικού τουριστικού προορισμού, τότε δίκαια μπορεί να θεωρηθεί ότι το πολυαναμενόμενο αυτό μέσο σταθερής τροχιάς αποτελεί μία ουσιαστική παρακαταθήκη για την πόλη.

*Ο Αθανάσιος Μαλίτσας είναι μέλος του Δ.Σ.των Φίλων της Νέας Παραλίας .

sidirodromikanea.blogspot.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ