2024-08-02 22:16:03
Φωτογραφία για Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών της Βουλγαρίας ζήτησε τις παραιτήσεις της Γενικής Διευθύντριας και της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου των σιδηροδρομικών υποδομών
Ο λόγος - συχνά ατυχήματα και καθυστερήσεις τρένων έως και 300 λεπτών

Το τελευταίο επεισόδιο μεταξύ Μίρκοβο και Ντόλνο Καμάρτσι. Φωτογραφία: Υπουργείο Μεταφορών

Παραιτήσεις της Γενικής Διευθύντριας Maria Genova και της Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Εταιρείας Σιδηροδρομικών Υποδομών (NRI) Emilia Nikova ζήτησε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Georgi Gvozdeikov.

Ο λόγος είναι ο χαμηλός έλεγχος ασφαλείας και τα συχνά ατυχήματα στη σιδηροδρομική υποδομή , ανακοίνωσε το κέντρο Τύπου του υπουργείου Μεταφορών.

Και οι δύο διευθυντές διορίστηκαν προσωπικά από τον Georgi Gvozdeikov. Η Emilia Nikova αναλαμβάνει τη θέση από τις αρχές Μαΐου 2024 και η Maria Genova - από τον Οκτώβριο του 2023.

Ατυχήματα και καθυστερήσεις τρένων

Το τελευταίο κρούσμα σιδηροδρομικού ατυχήματος σημειώθηκε στην Υποβαλκανική γραμμή από Πέμπτη - 1 Αυγούστου 2024. Στο τμήμα Μίρκοβο - Ντόλνο Καμάρτσι εκτροχιάστηκαν πέντε βαγόνια. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για κακή κατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής. Εκκρεμεί έρευνα για να διαπιστωθούν τα αίτια.


Η κυκλοφορία των τρένων διεκόπη και εκτρέπεται μέσω του Πλόβντιβ, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερινών τρένων Σόφια - Μπουργκάς - Σόφια και Σόφια - Βάρνα - Σόφια. Μόλις σήμερα το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η κίνηση των τρένων στη γραμμή. Αλλά το τρένο εξπρές #3683, το οποίο είχε φύγει από τη Σόφια στις 6:15 π.μ. σήμερα και επρόκειτο να έφτανε στο Μπουργκάς στις 12:10 μ.μ., καθυστέρησε 300 λεπτά και το γρήγορο τρένο #3621 από Dupnitsa (4:30 π.μ.) για Μπουργκάς ( 13:55) είχε καθυστέρηση 200 λεπτών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της BDZ.

Μόλις σήμερα το μεσημέρι αποκαταστάθηκε η κίνηση των τρένων στην υποβαλκανική γραμμή, ανέφερε το NKŽI.

Τα σιδηροδρομικά ατυχήματα έχουν γίνει πιο συχνά τους τελευταίους μήνες και τα καλά νέα είναι ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν θύματα.

Στα τέλη Μαΐου, μια ατμομηχανή ελιγμών χτύπησε επιβατικό τρένο στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό στη Σόφια. Από το ατύχημα δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Η επίσημη αιτία του ατυχήματος ήταν ότι ο οδηγός ένιωσε άρρωστος.

Στα τέλη Ιουλίου, το τρένο υψηλής ταχύτητας Σόφια - Βάρνα εκτροχιάστηκε στην περιοχή Svoge. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα, είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Έξι ώρες πριν από αυτό το ατύχημα, η παροχή ρεύματος στο δίκτυο επαφής στην ίδια γραμμή μεταξύ Ρέμπροβο και Σόφια σταμάτησε για να αποφευχθεί μετωπική σύγκρουση μεταξύ δύο τρένων υψηλής ταχύτητας - το ένα κινούνταν από τη Σόφια προς το Βίντιν και το άλλο από τη Βάρνα προς Σοφία.

Η διαχείριση του NKRI δεν γίνεται αποτελεσματικά

Η Εθνική Εταιρεία Σιδηροδρομικής Υποδομής είναι υπεύθυνη για την κατάσταση της σιδηροδρομικής γραμμής, τη διαχείριση της κυκλοφορίας των τρένων, καθώς και για τη σηματοδότηση και τις τηλεπικοινωνίες στο δίκτυο.

"Η σημερινή ηγεσία της NKŽI έχει επανειλημμένα δείξει ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαδικασίες σε μια από τις μεγαλύτερες κρατικές εταιρείες στη Βουλγαρία ", λέει ο υπουργός Γκεόργκι Γκβοζντέικοφ, σύμφωνα με το κέντρο Τύπου του τμήματός του. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χθεσινή κατάσταση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση των συστημάτων ασφάλειας των σιδηροδρόμων.

"Εκτός από τον διευθυντή και τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της NKZHI, ευθύνη πρέπει να φέρουν και οι εργαζόμενοι που εμπλέκονται στη λειτουργία του σιδηροδρόμου και στην κατάστασή του" , προσθέτει ο Gvozdeikov.

Μετά την πτώση του GERB από την εξουσία το 2021, υπήρξαν συνεχείς αλλαγές στη διοίκηση της κρατικής εταιρείας σιδηροδρόμων, η οποία απορροφά δισεκατομμύρια BGN από ευρωπαϊκά κονδύλια και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Γι' αυτό οι ορέξεις για τη διαχείρισή του είναι μεγάλες, αλλά στην πράξη, αντί να πάρει επαγγελματίες, μετά την πτώση της κυβέρνησης του Kiril Petkov, στην πράξη κατεβαίνουν στο διοικητικό συμβούλιο κομματικοί αλεξιπτωτιστές, έστω και με διαγωνισμούς pro forma.

Ένα από τα πρώτα καθήκοντα του Georgi Gvozdeikov αφού έγινε υπουργός ήταν να αλλάξει την ηγεσία του Εθνικού Ινστιτούτου Εθνικής Στατιστικής. Στα μέσα Σεπτεμβρίου 2023, εξέδωσε εντολή για την αντικατάσταση ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου. Ο γενικός διευθυντής Zlatin Krumov, διορισμένος από τον Υπουργό Μεταφορών Nikolay Sabev στην κυβέρνηση του Kiril Petkov από την ποσόστωση "Proceeding the change", Mario Galabov και Christian Krastev, ο οποίος ήταν αντιδήμαρχος μεταφορών στο δήμο της Σόφιας και ασκών καθήκοντα υπουργού Μεταφορών , απολύθηκαν.

Ο Γκεόργκι Γκβοζντέικοφ επιθυμεί επίσης τις παραιτήσεις των διευθυντών των «Διαχείριση Κυκλοφορίας Τρένων», «Σιδηρόδρομος και Εγκαταστάσεις», «Σηματοδότηση και Τηλεπικοινωνίες». Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο αν κάποιος από τη διοίκηση της ΝΚΖΙ έχει υποβάλει τις παραιτήσεις του.

Ψάχνω για αφεντικό

Ο λόγος που δεν το έκαναν αυτό είναι ότι αναζητείται επειγόντως νέος επικεφαλής του NKRI. Οι εργαζόμενοι ισχυρίζονται ότι ο Eng Maria Genova θα παραιτηθεί ευχαρίστως, αλλά κανείς δεν θέλει να πάρει τη θέση της.

Αυτή τη στιγμή, έχει μόνο έναν αναπληρωτή - μηχανικό Rumen Stankov. Υποδύεται Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής «Επιχείρηση».

Η θέση του άλλου αναπληρωτή γενικού διευθυντή είναι κενή, σύμφωνα με αναφορά στην ιστοσελίδα του NKŽI .

Ανεπίσημα, υποστηρίζεται ότι ο διευθυντής του τμήματος "Διαχείριση της κυκλοφορίας των τρένων και των σταθμών - Gorna Oryahovitsa", Eng Pencho Sabev, πείθεται επί του παρόντος να γίνει ο γενικός διευθυντής της NKŽI . Δεν είναι σαφές εάν θα αποδεχτεί την πρόταση.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ