2012-07-02 13:39:03
Φωτογραφία για Δυτική Ελλάδα: Πυροσβεστικοί κρουνοί που δεν βγάζουν νερό ή δεν μπορούν να συνδεθούν με τα πυροσβεστικά οχήματα
Πόσο οχυρωμένη είναι η περιοχή της Πάτρας και της ευρύτερης Δυτικής Ελλάδας απέναντι στον κίνδυνο των πυρκαγιών εν μέσω καλοκαιριού; Σχεδόν καθόλου.

Όλα στηρίζονται στο φιλότιμο και την υπερπροσπάθεια των πυροσβεστών.

Αυτό προκύπτει από τα όσα ανέφερε μιλώντας στο patrastimes.gr ο πρόεδρος των Πυροσβεστών Δυτικής Ελλάδας κ. Φερτάκης. Σύμφωνα με τον κ. Φερτάκη, το φετινό καλοκαίρι είναι ακόμα πιο δύσκολο από όλα τα προηγούμενα, αφού τα χρονίζοντα προβλήματα παρέμειναν άλυτα, ενώ συνεχώς συσσωρεύονται και καινούργια, λόγω έλλειψης χρημάτων για απαραίτητα έργα και έλλειψη προσωπικού.

Το χειμώνα, συστάθηκε μία επιτροπή που έβγαλε ένα πόρισμα –ένα οργανόγραμμα- που περιλαμβάνει εκτός από την κάλυψη των κενών θέσεων στη Δυτική Ελλάδα και την σύσταση δύο νέων υπηρεσιών –μία στην Πάτρα και άλλη μία στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας- ώστε να προσαρμοστεί η οργανική δύναμη σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και τις ανάγκες της κάθε περιοχής. Το πόρισμα αυτό, ενώ έχει σταλεί στο Υπουργείο, παραμένει στο συρτάρι, χωρίς ακόμα να έχει υπογραφεί.


Το δεύτερο μεγάλο θέμα που ανέδειξε ο κ. Φερτάκης είναι ο τομέας της πρόληψης, το οποίο είναι ανύπαρκτο για φέτος. Εν μέσω καλοκαιριού, δεν έχουν ακόμα καθαριστεί οι αντιπυρικές ζώνες στα δάση της περιοχής ούτε έχουν διανοιχθεί καινούργιες, ώστε η Πυροσβεστική να μπορεί να παρέμβει άμεσα και γρήγορα σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Αλλά τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Ακόμα και μέσα στην Πάτρα, αλλά και σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, πολλοί κρουνοί που έχουν τοποθετηθεί είτε δεν βγάζουν νερό, αφού δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης, είτε –το ακόμα πιο απίστευτο- δεν μπορούν να συνδεθούν με τα πυροσβεστικά οχήματα, αφού οι σωλήνες νερού των πυροσβεστικών έχουν διαφορετική διάμετρο από αυτή που έχουν μπει στους κρουνούς.

Και το παζλ που συνθέτει τα μεγάλα προβλήματα στην αντιπυρική προστασία της περιοχής έρχεται να ολοκληρωθεί από την μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Σύμφωνα με τον κ. Φερτάκη, όταν υπάρχει ένα περιστατικό αδειάζουν οι πυροσβεστικοί σταθμοί από προσωπικό, αφού η βάρδια περιλαμβάνει 5-6 άτομα. Ετσι καλούνται οι πυροσβέστες που είναι σε επιφυλακή, για να μπορέσει να μείνει κάποιος στον πυροσβεστικό σταθμό γιατί μπορεί να υπάρξει και δεύτερο συμβάν και να υπάρχει κανείς να επέμβει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που συνέβη χθες το βράδυ, που υπήρξε πυρκαγιά στην περιοχή της Βούντενης. Εφυγαν όλοι οι πυροσβέστες για να επέμβουν και χρειάστηκε να κηρυχθεί ο πρώτος Πυροσβεστικός Σταθμός της Πάτρας σε επιφυλακή. Μετά από λίγο υπήρξε φωτιά σε διαμέρισμα στην Ασημάκη Φωτήλα πίσω από τα Υψηλά Αλώνια. Αν δεν είχε κηρυχθεί ο σταθμός σε επιφυλακή δεν θα υπήρχε κανείς να πάει στο περιστατικό!

patrastimes.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ