2024-08-14 22:54:23
Φωτογραφία για Πήγαν για 10 ημέρες στο Διάστημα και θα μείνουν 10 μήνες
HNASA παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τους δύο αστροναύτες που παραμένουν εκτάκτως στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά τα προβλήματα που παρουσίασε κατά το ταξίδι προς τον ISS η κάψουλα της Boeing που τους είχε μεταφέρει στο Διάστημα.

Αξιωματούχοι της υπηρεσίας χαρακτήρισαν «σημαντική» την απόφαση που καλούνται να λάβουν σχετικά με το αν οι δύο αστροναύτες θα επιστρέψουν με το σκάφος Starliner της Boeing. Οπως είπαν, θα επανεξετάσουν την κατάσταση την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα.

Αν δεν επιστρέψουν με το Starliner, μπορεί να παραμείνουν σε τροχιά για ακόμα οκτώ μήνες, περιμένοντας μια πτήση της SpaceX για να επιστρέψουν στη Γη.

O επικεφαλής των αστροναυτών της NASA, Τζο Ακαμπα, δήλωσε ότι αστροναύτες όπως οι Γουίλιαμς και Γουίλορ «συμμετέχουν σε αποστολές με πλήρη επίγνωση των διαφόρων πιθανών σεναρίων» που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα.

Πρόσθεσε ότι οι αστροναύτες υποβάλλονται σε αυστηρή εκπαίδευση για να διασφαλίσουν ότι είναι διανοητικά και σωματικά προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν σε κάθε αποστολή. «Αυτή η αποστολή ήταν μια δοκιμαστική πτήση… Γνώριζαν ότι αυτή η αποστολή μπορεί να μην ήταν τέλεια», είπε χαρακτηριστικά.


«Οι επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις είναι εγγενώς επικίνδυνες και ως αστροναύτες το αποδεχόμαστε ως μέρος της δουλειάς», πρόσθεσε.

Το αρχικό πλάνο για τους δύο αστροναύτες ήταν να επιστρέψουν στη Γη στις 14 Ιουνίου, τώρα ίσως αναγκαστούν να μείνουν έως τον Μάρτιο του 2025.

«Εάν το Starliner επιστρέψει επιτυχώς αλλά χωρίς πλήρωμα, η αποστολή θα χαρακτηριστεί ατύχημα;» ρώτησε ένας εκ των δημοσιογράφων. Ο επικεφαλής του Γραφείου Ασφαλείας Αποστολών, Ρους ΝτιΛόατς απάντησε πως, σε περίπτωση που αλλάξει η αποστολή με παρέμβαση της NASA, δεν είναι απαραίτητο να καταγραφεί ως ατύχημα η δοκιμαστική πτήση του Starliner.

Ο Κεν Μπάουερσοξ, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολών Διαστημικών Επιχειρήσεων της NASA, διαβεβαίωσε ότι οι αστροναύτες Σουνίτα Γουίλιαμς και Μπάρι Γουίλμορ απασχολούνται εποικοδομητικά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. «Ξέρω ότι αν ήμουν στη θέση τους θα ήμουν πραγματικά ευτυχής που βρίσκομαι εκεί», σχολίασε. «Θα ήμουν ευτυχής να έχω τον επιπλέον χρόνο».

Οπως είπε απολαμβάνουν το περιβάλλον, «τρώνε αυτό το υπέροχο διαστημικό φαγητό» και μπορούν να κοιτάζουν έξω από το παράθυρο. «Ξέρω ότι εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το χρονικό διάστημα, αλλά είμαι σίγουρος ότι ανυπομονούν για μια απόφαση, όπως και όλοι μας».

Οι βλάβες

Οι διαρροές που καταγράφηκαν στους κινητήρες προώθησης του διαστημοπλοίου και η επείγουσα διακοπή λειτουργίας των κινητήρων που προκλήθηκε, έπεισαν τη NASA ότι η αποστολή έπρεπε να ανασταλεί. Παρά τις δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, η διαρροή δεν στάθηκε δυνατό να επιδιορθωθεί, παρότι οι κινητήρες λειτουργούσαν κανονικά σε τροχιά. Μέχρις ότου η τεχνική ομάδα αποφανθεί για το αν η επάνοδος του διαστημοπλοίου στη γήινη ατμόσφαιρα είναι ασφαλής, οι δύο αστροναύτες περιμένουν.

Το νερό του σταθμού είναι άφθονο, ενώ η πρόσφατη αποστολή ανεφοδιασμού έχει γεμίσει τις αποθήκες του ISS με προμήθειες. «Οι αστροναύτες είναι πανευτυχείς εκεί πάνω. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι αποκλεισμένοι, αλλά δεν νιώθουν έτσι. Και οι δύο έχουν πραγματοποιήσει εξάμηνες αποστολές στο Διάστημα», είχε σχολιάσει πρόσφατα ο Κεν Κρέμερ, που καλύπτει εκτοξεύσεις διαστημοπλοίων από τη Φλόριντα.

Πηγή:https://www.kathimerini.gr/world/563173276/pigan-gia-10-imeres-sto-diastima-kai-tha-meinoyn-9-mines/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Animation vs. Physics
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Animation vs. Physics
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ