2024-09-04 07:58:01
Φωτογραφία για Η Σερβία και το Μαυροβούνιο αναζητούν υποστήριξη της ΕΕ για την ανακαίνιση του σιδηροδρόμου Βελιγραδίου-Μπαρ
 

Οι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ Σερβία και Μαυροβούνιο ζήτησαν από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τους υποστηρίξει στη σχεδιαζόμενη ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει το Βελιγράδι με το λιμάνι Μπαρ της Αδριατικής του Μαυροβουνίου, δήλωσε το υπουργείο Υποδομών της Σερβίας.

Η υπουργός υποδομών του Μαυροβουνίου Μάγια Βούκισεβιτς και 

ο Σέρβος ομόλογός του Γκόραν Βέσιτς/Φωτογραφία: Σερβικό υπουργείο υποδομών

Η κοινή επιστολή προς την Επιτροπή υπογράφηκε από τον Σέρβο υπουργό υποδομών Γκόραν Βέσιτς και τη Μαυροβούνια ομόλογό του Μάγια Βούκισεβιτς στο Βελιγράδι, ανέφερε το υπουργείο υποδομών σε δήλωση τη Δευτέρα.

Στόχος είναι να λάβουμε οικονομική υποστήριξη για την αναμόρφωση του σιδηροδρόμου Βελιγραδίου-Μπαρ από το Σχέδιο Ανάπτυξης της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς αυτό είναι το σιδηροδρομικό έργο υψίστης προτεραιότητας για τη Σερβία, είπε ο Βέσιτς στο δελτίο τύπου, προσθέτοντας ότι μόλις ολοκληρωθεί το έργο Η Σερβία θα επικεντρωθεί στη βελτίωση της σιδηροδρομικής της σύνδεσης με τα Σκόπια της Βόρειας Μακεδονίας.


Την Τρίτη, το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug ανέφερε ότι ο Βέσιτς είπε ότι η χώρα χρειάζεται ακόμη να ανακαινίσει 210 χλμ. σιδηροδρόμων στη διαδρομή από το Βελιγράδι προς τα σύνορα με το Μαυροβούνιο, ενώ το Μαυροβούνιο χρειάζεται να ανακαινίσει 160 χλμ. σιδηροδρόμων. Το κόστος των εργασιών ανακαίνισης στο σερβικό έδαφος εκτιμάται σε 1,5-2,0 δισεκατομμύρια ευρώ (1,6-2,2 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με τον Vesic.

Τον Νοέμβριο , η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για τα Δυτικά Βαλκάνια που επικεντρώνεται σε τέσσερις πυλώνες: ενίσχυση της οικονομικής ολοκλήρωσης με την ενιαία αγορά της ΕΕ, ενθάρρυνση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας, επίσπευση θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων και παροχή οικονομικής στήριξης μέσω της προτεινόμενης διευκόλυνσης.

Το πακέτο χρηματοδότησης της ΕΕ θα περιλαμβάνει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και 4 δισεκατομμύρια ευρώ σε δάνεια, για την περίοδο 2024-2027. Αποσκοπεί στη στήριξη των μεταρρυθμίσεων των Δυτικών Βαλκανίων που σχετίζονται με την ΕΕ και στην προώθηση της οικονομικής ευθυγράμμισης της περιοχής με το μπλοκ.
sidirodromikanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ