2024-09-10 09:18:43
Φωτογραφία για Μετά από πολλά χρόνια καθυστέρησης το ΤΑΙΠΕΔ προχωρά τον διαγωνισμό για την δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου
 

Το πρώην στρατόπεδο καταλαμβάνει στρατηγική θέση στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, ευρισκόμενο σε κοντινή απόσταση με σημαντικούς οδικούς, σιδηροδρομικούς και ακτοπλοϊκούς κόμβους.

businessnews.gr

Προχωρά ο διαγωνισμός από το ΤΑΙΠΕΔ για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου. Στόχος να αξιοποιηθεί ως ένα σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, που θα λειτουργήσει ως υποδοχέας επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών εφοδιαστικής αλυσίδας. Την ωρίμανση και προώθηση του διαγωνισμού έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα η μονάδα PPF.

Το πρώην στρατόπεδο καταλαμβάνει στρατηγική θέση στη δυτική είσοδο της Θεσσαλονίκης, ευρισκόμενο σε κοντινή απόσταση με σημαντικούς οδικούς, σιδηροδρομικούς και ακτοπλοϊκούς κόμβους. Ειδικότερα, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 3χλμ. από την Εγνατία Οδό και 500μ. από την σιδηροδρομική γραμμή. Η τελευταία προσπάθεια αξιοποίησης του πρώην στρατοπέδου Γκόνου είχε πραγματοποιηθεί το 2018 -χωρίς επιτυχία- λόγω της χαμηλής ωριμότητας του ακινήτου για την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος.


Το αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση του Επιχειρηματικού Πάρκου με 30ετή σύμβαση, εκτιμώμενης αξίας άνω των 250 εκατ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι ΤΑΙΠΕΔ και ΓΑΙΑΟΣΕ αποφάσισαν ότι η βέλτιστη αξιοποίηση των 672 στρεμμάτων στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου αφορά στην παραχώρησή τους για την ανάπτυξη, αδειοδότηση, κατασκευή, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση Επιχειρηματικού Πάρκου του Ν.4982/2022.

Ο Παραχωρησιούχος θα αναλάβει το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών, μελετών και εργασιών, για την αδειοδότηση, την ανάπτυξη, την κατασκευή, τη χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση και την εκμετάλλευση του Επιχειρηματικού Πάρκου και των τυχόν συνοδευτικών και λοιπών έργων όπως αυτά θα καθοριστούν κατά τη διαδικασία έγκρισης ανάπτυξης του Επιχειρηματικού Πάρκου, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4982/2022 και των λοιπών κείμενων διατάξεων.

Τα οφέλη σε εθνικό επίπεδο προσδιορίζονται στη δημιουργία ενός σύγχρονου διεθνούς μεταφορικού συστήματος συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών, την ανάπτυξη των εθνικών εμπορευματικών μεταφορών – logistics, τον επαναπατρισμό και μετεγκατάσταση στην Ελλάδα επιχειρήσεων ενεργών στον κύκλο «εισαγωγές – μεταποίηση – εξαγωγές» και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της εθνικής οικονομίας.

Mέσω των συνεργειών που αναμένεται να αναπτυχθούν στην περιοχή από την ανάπτυξη του πρώην στρατοπέδου, θα ενισχυθεί σημαντικά το εμπορευματικό προφίλ της Θεσσαλονίκης ώστε να αναδειχθεί ως ο σημαντικότερος εμπορευματικός κόμβος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Τελος, αναμενεται να δημιουργηθούν 3.000 νέες θέσεις εργασίας

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ