2024-09-10 18:13:53
Φωτογραφία για 25+ Διαμορφώσεις και τρόποι για να αξιοποιήσετε βιβλιοθήκες μεγάλου μεγέθους
Εκτός της πρακτικότητάς τους, αφού χωρούν μεγάλο αριθμό βιβλίων και αντικειμένων, οι μεγάλου μεγέθους βιβλιοθήκες λειτουργούν πολύ ιδιαίτερα και αισθητικά, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρου. 

Δεν πρόκειται ασφαλώς για ...ανακάλυψη του σύγχρονου design αφού τα ...ασήκωτα σκρίνια και σύνθετα άλλων εποχών επίσης εξυπηρετούσαν παρόμοιες χρήσεις, όμως κατά βάση οι πιο μοντέρνας αισθητικής μεγάλες βιβλιοθήκες και συνθέσεις περιλαμβάνουν λιγότερους ή και καθόλου κλειστούς χώρους, έτσι που ο όγκος τους να είναι περιορισμένος και να γίνονται κατάλληλες ακόμη και για ιδιαίτερα μικρών διαστάσεων χώρους. 

Αν όμως διαθέτετε ένα τέτοιου τύπου παλιό έπιπλο μπορεί θαυμάσια να ενσωματωθεί στην διακόσμηση ενός σύγχρονου σπιτιού, ανεξάρτητα από το γενικό ύφος διακόσμησής του. 

Αρκεί να το βάψετε - παλαιώσετε σε αποχρώσεις ταιριαστές με το σημείο που θα τοποθετηθεί και σίγουρα θα αναδειχθεί σαν ο ...πρωταγωνιστής του χώρου. 


Δείτε και εδώ περισσότερες παρόμοιες ιδέες. 

Οι μεγάλου ύψους βιβλιοθήκες, ανεξάρτητα από το πλάτος τους, αναδεικνύονται πολύ πιο εντυπωσιακά αν τοποθετηθούν σε απόσταση από άλλου τύπου έπιπλα και σε αντίθεση με όσα παλαιότερα ίσχυαν διακοσμητικά μπορούν θαυμάσια να βρίσκονται προς την πλευρά της τραπεζαρίας και όχι του σαλονιού - καθιστικού, αν σε αυτό το σημείο ο χώρος προσφέρει μεγαλύτερη άνεση.  

Οι πιο εντυπωσιακές βιβλιοθήκες αυτής της μορφής είναι ασφαλώς οι από τοίχο σε τοίχο συνθέσεις.  

Βοηθούν ειδικά όσους διαθέτουν μεγάλο αριθμό βιβλίων αυτά τα συγκεντρωθούν σε ένα σημείο μαζί με διακοσμητικά και κάθε τύπου αντικείμενα. Αν δε διαθέτουν και κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους οι βιβλιοθήκες αυτού του μεγέθους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως το μοναδικό έπιπλο οργάνωσης - αποθήκευσης και έτσι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλα τα υπόλοιπα σημεία - τοίχοι του δωματίου.  

Οι ειδικές κατασκευές αυτής της μορφής, στις ακριβείς διαστάσεις και σχεδιασμό που απαιτεί κάθε χώρος, είναι ασφαλώς μια λύση με μεγαλύτερο κόστος εκείνης των έτοιμων επίπλων αλλά αντίστοιχα μεγαλύτερη και η συνεισφορά τους τόσο σε λειτουργικότητα όσο και σε αισθητική. Αρκεί βεβαίως πριν την απόφαση για την κατασκευή τους να μελετηθούν αναλυτικά όλες οι δυνατότητες που προσφέφει ο χώρος σε συνδυασμό και με όλα τα υπόλοιπα έπιπλα. 

Αν ωστόσο δεν υπάρχει δυνατότητα διαφορετικής τοποθέτησης μια μεγάλου μεγέθους βιβλιοθήκη μπορεί και να "κρυφτεί" στο σημείο πίσω από τον καναπέ, αξιοποιώντας όχι μόνο αισθητικά αλλά και λειτουργικά έναν χώρο που ειδικά κατ' ύψος συνήθως μένει ανεκμετάλλευτος.  

Ο συνδυασμός μιας ψηλής και μικρού βάθους βιβλιοθήκης με έπιπλα όπως μια πολυθρόνα ή ένα γραφείο, ακόμη και σε γωνιακή διάταξη, είναι επίσης μια επιλογή που τόσο χρηστικά όσο και διακοσμητικά μπορεί να αξιοποιήσει πλήρως το σημείο ακόμη και σε δωμάτια με γενικά μικρές διαστάσεις.    

Σημεία που υπάρχουν αρχιτεκτονικές εσοχές είναι ασφαλώς τα ιδανικότερα για την τοποθέτηση μεγάλων συνθέσεων αυτής της μορφής, μόνο με ανοιχτούς ή και με κλειστούς αποθηκευτικούς χώρους.

Η τοποθέτηση και της τηλεόρασης σε ένα τέτοιο μεγάλου μεγέθου έπιλπλο είναι η λύση για σπίτια λίγων τετραγωνικών, έτσι ώστε στον πιο μεγάλου μήκους τοίχο του σαλονιού να συγκεντρωθούν τα ...πάντα, ειδικά αν εκτός από ράφια περιλαμβάνει και κάποια ντουλάπια - συρτάρια. 

Ο σωστός φωτισμός του επίπλου και κατ΄επέκταση του τοίχου που το φιλοξενεί είναι σημαντικός για την συνολική εικόνα του χώρου και τα σποτ διαφορετικών κατευθύνσεων, τοποθετημένα ψηλά και κατά μήκος του επίπλου, είναι ο καλύτερος τρόπος ώστε κανένα σημείο να μην είναι σκοτεινό.  

Μικρά αμπαζούρ σε κάποια ράφια επίσης λειτουργούν πολύ ιδιαίτερα αισθητικά, ενώ σε χώρους μοντέρνας αισθητικής τα ράφια μια ψηλής βιβλιοθήκης μπορούν να φωτιστούν περιμετρικά και με ταινίες led.  

Εκτός από έτοιμες βιβλιοθήκες συνθέσεις μεγάλου μεγέθους μπορούν να κατασκευαστούν από μεμονωμένα ράφια ή άλλου είδους κατάλληλου σχήματος στοιχεία όπως ξύλινα κιβώτια, ξύλινα κουτιά κλπ ενώ ασφαλώς μια μεγάλου μεγέθους βιβλοθήκη μπορεί να δημιουργηθεί και από ψηλές οικονομικές ραφιέρες, ακόμη και μικρού πλάτους, αν αυτές τοποθετηθούν - στερεωθούν η μία δίπλα στην άλλη.

Η "συναρμολόγηση" ενός τέτοιου επίπλου από απλά ράφια και στοιχεία που διαθέτουν οι αλυσίδες επίπλων μαζικής παραγωγής, εκτός του μειωμένου κόστους, είναι μια πιο ευέλικτη επιλογή σε σχέση με την χρήση έτοιμων επίπλων αφού ακόμη και εκ των υστέρων της αρχικής τοποθέτησης μπορούν να προστεθούν ράφια ή ντουλάπια ή με όχι μεγάλο κόπο να αλλάξει η διάταξη και ο γενικός σχεδιασμός του επίπλου. 

Οι σκουρόχρωμες βιβλιοθήκες είναι καταλληλότερες για άνετους χώρους διακοσμημένους σε πιο κλασικό και ρουστικ ύφος ενώ αντίθετα το "πασπαρτού" λευκό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είους διακοσμητικούς συνδυασμούς ενώ ταυτόχρονα μειώνει οπτικά τον συνολικό όγκο του επίπλου. 

Αν και η συνήθης αστική αρχιτεκτονική στη χώρα μας δεν χρησιμοποιεί παράθυρα κάθετου ανοίγματος με εσωτερικό περβάζι, σε τέτοιας μορφής κουφώματα μια σύνθεση ραφιών - μεγάλης βιβλιοθήκης μπορεί να δημιουργηθεί περιμετρικά του παραθύρου αξιοποιώντας στο έπακρο τον χώρο. 

Ακόμη και στον ίδιο ακριβώς χώρο η τοποθέτηση μιας βιβλιοθήκης - ραφιέρας μεγάλου μεγέθους μπορεί να δημιουργήσει πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα διακοσμητικά ανάλογα τόσο με την διάταξη των ραφιών και τις αποστάσεις μεταξύ τους όσο και με τον τρόπο τοποθέτησης αποκλειστικά βιβλίων ή και άλλου είδους αντικειμένων.

Οι ειδικές κατασκευές ραφιών περιμετρικά σε εσωτερικές πόρτες είναι επίσης ένας από τους πιο εντυπωσιακούς τρόπους για να ενταχθεί στον χώρο μια βιβλιοθήκη μεγάλου μεγέθους και επιλογή που μπορεί να προσαρμοστεί αισθητικά και να συνδυαστεί με κάθε στυλ διακόσμησης. 

Στα δύσκολα σημεία σε εσωτερικές σκάλες επίσης μπορούν να τοποθετηθούν συνθέσεις ραφιών που να αξιοποιούν πλήρως όλες τις διαστάσεις του χώρου,  ελευθερώνοντας σημεία των τοίχων στους κυρίως χώρους του σπιτιού. 

Τέλος, οι βιβλιοθήκες μεγάλου μεγέθους χωρίς πλάτη είναι από τα καταλληλότερα έπιπλα για χρήση ως διαχωριστικά σε ενιαίους χώρους μεγάλων διαστάσεων. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

gr.pinterest.com/soulouposeto


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ