2024-09-11 09:54:33
Φωτογραφία για Wabi-sabi Η  Ιαπωνική φιλοσοφία στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων
Το wabi-sabi, μια παραδοσιακή Ιαπωνική φιλοσοφία, αγκαλιάζει και προβάλλει την ομορφιά που βρίσκεται στην ατέλεια και τον φυσικό κόσμο. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η αισθητική έχει εξαπλωθεί στον εσωτερικό σχεδιασμό και του Δυτικού κόσμου, σε πιο προσπάθεια δημιουργίας πιο γαλήνιων, αυθεντικών, πιο "φυσιολογικών" τελικά χώρων διαβίωσης. Μακριά από επιτηδευμένα τεχνητά στοιχεία το wabi-sabi εστιάζει στην απλότητα, τις φυσικές πρώτες ύλες και στα φυσιολογικά σημάδια του χρόνου. Σε έναν κόσμο με εμμονή στην τελειότητα, η ενσωμάτωση του wabi-sabi στον σχεδιασμό και την διακόσμηση εσωτερικών χώρων έρχεται για να δημιουργήσει ένα ήρεμο πιο "προσγειωμένο περιβάλλον" πολύ πιο κοντά στην πραγματική ανθρώπινη καθημερινότητα και εμπειρία.

Η τέχνη της ατέλειας

Στον πυρήνα του το wabi-sabi έχει να κάνει με την εύρεση της ομορφιάς στο ατελές και τo παροδικό

. Με ρίζες στη βουδιστική φιλοσοφία του Ζεν το "wabi" αναφέρεται σε μια ρουστίκ απλότητα, σαν αυτή που επικρατεί στη φύση, ενώ το "sabi" τονίζει την ομορφιά που έρχεται με την ηλικία και τη φυσιολογική φθορά. Μαζί σχηματίζουν μια κοσμοθεωρία που ενθαρρύνει την αποδοχή των ελαττωμάτων της ζωής, βρίσκοντας ομορφιά σε κάθε ατελές, παλιό, γερασμένο. Αυτή η νοοτροπία μεταφερόμενη στον σχεδιασμό εσωτερικών χώρων μεταφράζεται τελικά σε μια τάση με τα βασικά χαρακτηριστικά της σε πλήρη αντίθεση με το "γρήγορο" "τέλειο" "αστραφτερό" που κυριαρχούν στην γενική κουλτούρα της σύγχρονης εποχής.  

Απλότητα και Μινιμαλισμός

Το wabi-sabi ενθαρρύνει την αισθητική που εστιάζει και παραμένει στα βασικά εξαλείφοντας την υπερβολή. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα έντονο μινιμαλισμό, αλλά μάλλον μια προσεκτική επιλογή κομματιών που αγγίζουν τις αισθήσεις μας και εξυπηρετούν έναν σκοπό. Ένας χώρος όχι "πνιγμένος" σε αντικείμενα προσφέρει ηρεμία και επιτρέπει στη φυσική ομορφιά κάθε αντικειμένου να αναδειχθεί. Ένας χώρος όχι "πνιγμένος" σε αντικείμενα δίνει τελικά περισσότερο χώρο στην ...ζωή μας μέσα στο χώρο που είναι το δικό μας σπίτι και όχι εκείνο των αντικειμένων. 

 



Φυσικά υλικά

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της διακόσμησης wabi-sabi είναι η χρήση οργανικών, πρώτων υλών. Το ξύλο, η πέτρα, ο πηλός, το λινό και το μαλλί προσδίδουν ποιότητα και προσωπικότητα στον χώρο, κάνοντάς τον να συνδέεται αρμονικά με το εξωτερικό φυσικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα τα υλικά αυτά αποκτούν εντονότερο χαρακτήρα και ομορφιά με την πάροδο του χρόνου. Η φθορά των υλικών στο wabi-sabi  δεν θεωρείται ελλάτωμα αντίθετα ενισχύει την ομορφιά των αντικειμένων μέσα από την ιστορία τους. 

Αλλά ακόμη και σε νέα, άφθαρτα ακντικείμενα, σε αντίθεση με τις περισσότερες διακοσμητικές τάσεις που αναζητούν την άψογη εμφάνιση, το wabi-sabi προτάσσει τις ατέλειες, τα ανομοιόμορφα σχήματα, την ασυμμετρία.  

Γήινες αποχρώσεις 

Η παλέτα wabi-sabi βασίζεται σε ουδέτερους φυσικούς τόνους όπως μπεζ, καφέ, γκρι, πράσινο. Αυτές οι γήινες αποχρώσεις συμβάλλουν στην ηρεμία του χώρου και ισοοροπούν απόλυτα με τα οργανικά υλικά που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ύφος, ενώ η απουσία έντονων τολμηρών χρωμάτων επιτρέπει η προσοχή να μένει μόνιμα εστιασμένη στις φυσικές αποχρώσεις. 

 



Όλα μεταβάλλονται, όλα γερνούν

Σε έναν χώρο διαμορφωμένο σύμφωνα με την wabi-sabi φιλοσοφία τίποτα δεν είναι μόνιμο αλλά όλα έχουν μια θέση στη στιγμή. Τα αντικείμενα και τα έπιπλα επιλέγονται με την επίγνωση ότι θα γεράσουν με την πάροδο του χρόνου και η φθορά τους είναι ευπρόσδεκτη. Αντικείμενα και υλικά με φυσικά σημάδια φθοράς όπως ένα ξεθωριασμένο χαλί, ένα δερμάτινο έπιπλο με σημάδια από τον χρόνο, πήλινα αντικείμενα με μικρές ρωγμές κλπ απλά ...διηγούνται την ιστορία ζωής και χρήσης τους. Η φιλοσοφία wabi-sabi είναι ότι τα υλικά - αντικείμενα αυτά θα πρέπει να εκτιμούνται για αυτό που υπήρξαν και την χρήση που μπορούν ακόμη να εξυπηρετούν, σε αντίθεση με την γενική σύγχρονη τάση διαρκούς αντικατάστασης του παλιού με το νέο. 

Πώς να ενσωματώσετε το wabi-Sabi στο σπίτι σας

Επιλέξτε χειροποίητα αντικείμενα, που σε αντίθεση με αυτά μαζικής παραγωγής, το καθένα είναι μοναδικό ακόμη και μέσα από τις μικροατέλεειες στο σχήμα και το φινίρισμά τους. 

Σκίτσα-γκραβούρες, χειροποίητα ξύλινα διακοσμητικά, αντικείμενα από πηλό, φυσικές πέτρες, χάρτινα και ψάθινα φωτιστικά, λινά ή όψης λινού υφάσματα σε υφάσματα επίπλωσης, κουρτίνες, μαξιλάρια, ψάθινα χαλιά και διακοσμητικά τοίχου είναι κάποια στοιχεία που εύκολα μπορούν να ενσωματωθούν στην διαμόρφωση ενός σύγχρονου σπιτιού και να προσθέσου wabi-sabi πινελιές. 

Αντί να αντικαθιστάτε διαρκώς αντικείμενα όταν τα σημάδια από την χρήση τους γίνονται εμφανή, συμβιβαστείτε με την εξελισσόμενη εμφάνισή τους. Παλιά έπιπλα, εμφανώς μεταχειρισμένα υφασμάτινα στοιχεία κλπ μπορούν θαυμάσια να βρουν την σωστή θέση τους και σε ένα σύγχρονο σπίτι και σίγουρα δεν έχουν προορισμό τα ...σκουπίδια. 

Αντισταθείτε στην υπερβολική επιτηδευμένη διακόσμηση. Επιλέξτε τα βασικά έπιπλα και αντικείμενα για κάθε χώρο του σπιτιού και αφήστε σκόπιμα ορισμένα σημεία κενά. Αυτό δημιουργεί μια γαλήνια, ευρύχωρη αίσθηση που είναι ζωτικής σημασίας για την αισθητική wabi-sabi. Ένα μόνο βάζο σε ένα τραπέζι ...μιλά στον χώρο πολύ παραπάνω από όσο αν γεμίσετε την επιφάνεια του τραπεζιού με διάφορα αντικείμενα. 

Το φυσικό φως είναι βασικό στοιχείο της αισθητικής wabi-sabi. Ενισχύει την υφή των υλικών και δημιουργεί μια δυναμική ατμόσφαιρα καθώς μεταβάλλεται στην διάρκεια της ημέρας. Προτιμήστε διάφανες κουρτίνες και φροντίστε η διάταξη των επίπλων στον χώρο να είναι τέτοια ώστε να εκμεταλλεύεστε στο έπακρο το φυσικό φως όλες τις ώρες, ανάλογα με την χρήση κάθε περιοχής του δωματίου. 

Η φύση στο εσωτερικό του σπιτιού είναι επίσης κεντρικό στοιχείο του wabi-sabi. Ενσωματώστε φυσικά στοιχεία όπως λουλούδια, κλαδιά δέντρων, πέτρες, αντικείμενα από ακατέργαστο ξύλο στην διακόσμηση του χώρου. Τα στοιχεία αυτά προσθέτουν μια αναντικατάσταση φυσικότητα και ηρεμία στην ατμόσφαιρα κάθε χώρου. 

Κυρίως, αν πραγματικά επιθυμείτε να ενσωματώσετε την φιλοσοφία αυτή στους χώρους σας, εστιάστε στις γενικές του αρχές και ξεκινείστε όχι προσθέτοντας αλλά αρχικά ...αφαιρώντας αντικείμενα και επιτηδευμένα, τεχνητά, ...αστραφτερά στοιχεία αφού πριν αναλογιστείτε αν προσφέρουν πραγματική ομορφιά στον χώρο ή τελικά τον κάνουν να μοιάζει με ...βιτρίνα καταστήματος.  

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

amazingarchitecture.com


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ