2024-09-11 12:36:51
Φωτογραφία για Ο πιο επικίνδυνος σιδηροδρομικός σταθμός της Ευρώπης είναι των Βρυξελλών
Πυροβολισμοί, μαχαιρώματα και αχαλίνωτες κλοπές καταστημάτων. Ο κύριος σιδηροδρομικός κόμβος της βελγικής πρωτεύουσας είναι μαγνήτης για προβλήματα. Γιατί κανείς δεν κάνει βήματα για να διορθώσει το πρόβλημα;

Ο κεντρικός διεθνής σιδηροδρομικός σταθμός των Βρυξελλών είναι μια κόλαση.

Απλώς ρωτήστε τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί.

Παρά την ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στο Midi των Βρυξελλών - την πύλη του Βελγίου στην Ευρώπη - η εγκληματικότητα είναι ανεξέλεγκτη, με πρόσφατους πυροβολισμούς και μαχαιρώματα που αφήνουν επιβάτες, εργαζόμενους και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων στην περιοχή να φοβούνται για τη ζωή τους.

«Είναι το χειρότερο μέρος στο οποίο έχω δουλέψει ποτέ», είπε ένας υπάλληλος σε ένα ζαχαροπλαστείο στο Brussels Midi. «Έχω πάει σε όλη την Ευρώπη και αυτός είναι ο χειρότερος σταθμός».

Μόνο φέτος σημειώθηκαν αρκετά αιματηρά επεισόδια γύρω από τον σταθμό. Τον Απρίλιο, ένα άτομο μαχαιρώθηκε μέσα στο σταθμό του μετρό. ενώ τον Ιούνιο δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς σε κοντινό καφέ. Τον Αύγουστο, ένα άτομο τραυματίστηκε σε άλλον πυροβολισμό κοντά στην απέναντι έξοδο του σταθμού. Και αυτό δεν σημαίνει τίποτα για τα ναρκωτικά, τις κλοπές καταστημάτων και τις τσακωμές μεταξύ συμμοριών.


«Η κατάσταση είναι δραματική», δήλωσε στο POLITICO ο δήμαρχος της πόλης των Βρυξελλών, Philippe Close, καθώς αργότερα εξέτασε ένα βασικό ζήτημα που επηρεάζει τόσο τον σταθμό Midi όσο και την πρωτεύουσα ευρύτερα. «Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Βέλγιο: Όλοι λένε «αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη».

Παρά την ενισχυμένη αστυνομική παρουσία στο Midi των Βρυξελλών - την πύλη του Βελγίου στην Ευρώπη - η εγκληματικότητα είναι ανεξέλεγκτη. 

Το POLITICO μίλησε με τις αρχές για τον ταραγμένο σταθμό, καθώς και με αρκετούς ιδιοκτήτες και προσωπικό σε επιχειρήσεις εντός και γύρω από το Midi των Βρυξελλών για τις εμπειρίες τους με την εγκληματικότητα στην περιοχή.

Ενώ οι εργαζόμενοι επέκριναν την επιβολή του νόμου και τους πολιτικούς επειδή δεν ήταν παρόντες ή δεν έκαναν αρκετά για να καταπολεμήσουν το πρόβλημα, οι αρχές κατηγορούσαν ο ένας τον άλλον για τα κενά ασφαλείας.

«Δεν θέλω να πεθάνω εδώ»

Γύρω στη 1:30 μια νύχτα του Ιουνίου, ο Καρίμ, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου έξω από το σιδηροδρομικό σταθμό, ετοιμαζόταν να κατεβάσει τα ρολά του καταστήματός του όταν άκουσε πυροβολισμούς και ανθρώπους να ουρλιάζουν.

Έτρεξε αμέσως στο δρόμο για να ανακαλύψει ότι τέσσερα άτομα είχαν πυροβοληθεί έξω από το Café Taverne Astoria, που βρίσκεται σε έναν δρόμο πίσω από το εστιατόριό του. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Ήταν σοκαριστικό», είπε, «αλλά όχι έκπληξη».

Για τον Καρίμ, η βία γύρω από τον σταθμό έχει φτάσει σε σημείο βρασμού. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, είπε, θα πουλήσει και θα μεταφέρει την επιχείρησή του αλλού. «Δεν φοβάμαι να πεθάνω, αλλά δεν θέλω να πεθάνω εδώ», πρόσθεσε.

Ενώ οι εργαζόμενοι επέκριναν τους πολιτικούς και τις αρχές επιβολής του νόμου ότι δεν έκαναν αρκετά, οι αρχές αλληλοκατηγορούνταν για τα κενά ασφαλείας. 

Ο Καρίμ, μαζί με άλλους με τους οποίους μίλησε το POLITICO, δεν είναι νέος σε σκηνές εγκλήματος και αστυνομικές ταινίες γύρω από το Μίντι. Οι περισσότεροι άνθρωποι, επικαλούμενοι ανησυχίες για την κατάσταση της ασφάλειας, αρνήθηκαν να μιλήσουν επίσημα ή ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Ο υπάλληλος του ζαχαροπλαστείου είπε ότι είχε δει τα πάντα, από μαχαιριές μέχρι «πολλές, πολλές» κλοπές.

Σε μια μέρα, έξι άτομα μπήκαν στο κατάστημα και έκλεψαν αντικείμενα από τα ράφια μέσα σε τρεις ώρες, είπε. Η κλοπή καταστημάτων συνέβη τόσο συχνά που δεν μπαίνει πλέον στον κόπο να το αναφέρει στις αρχές.

«Τι θα κάνουν;» είπε σηκώνοντας τους ώμους. «Οι νόμοι στο Βέλγιο δεν είναι πραγματικά νόμοι».

Σύμφωνα με τον Christophe Vandeviver, ερευνητή καθηγητή εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, τα ποσοστά εγκληματικότητας μέσα και γύρω από τους σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι υψηλά λόγω του μεγάλου αριθμού ατόμων στο χώρο και του υψηλού επιπέδου ανωνυμίας.

«Υπάρχει ένα βέλτιστο ενδιάμεσο όπου έχετε έναν ορισμένο αριθμό ανθρώπων στους δρόμους που το καθιστά ασφαλές», είπε. «Αλλά πέρα ​​από αυτόν τον αριθμό, όταν υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι στους δρόμους, κανείς δεν αισθάνεται διατεθειμένος ή υπεύθυνος να παρέμβει όταν συμβαίνει κάτι».

Ο σταθμός Midi βρίσκεται στη διασταύρωση τριών δήμων της μητροπολιτικής περιοχής των Βρυξελλών — του Saint-Gilles, του Anderlecht και της πόλης των Βρυξελλών. 

Αποτυχία σχεδίου δράσης

Το κύμα εγκληματικότητας των Βρυξελλών είναι τόσο σοβαρό, που έχει τραβήξει ακόμη και τη βασιλική προσοχή.

Ο βασιλιάς του Βελγίου εξέφρασε ανησυχία κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Europol, την υπηρεσία επιβολής του νόμου της ΕΕ, τον Φεβρουάριο. Σε επαφή με το POLITICO, ένας εκπρόσωπος του βασιλιά είπε ότι «ανησυχεί πάντα για τις κοινωνικές προκλήσεις στο Βέλγιο», αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει ένα θέμα πολιτικής.

Περίπου 3.500 εγκλήματα διαπράχθηκαν στο Midi κάθε χρόνο μεταξύ 2018 και 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πέρυσι - τα πιο συνηθισμένα είναι η κλοπή, ο εκβιασμός και τα αδικήματα που σχετίζονται με ναρκωτικά. Είναι σχεδόν τόσοι όσοι σε όλους τους σταθμούς σε 13 πόλεις της Φλάνδρας μαζί.

sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ