2024-09-12 23:01:47
Φωτογραφία για Στο εσωτερικό ενός αγροτόσπιτου 300 ετών
Τα παλιά παραδοσιακά σπίτια, ειδικά όταν πρόκειται για μη αστικές κατοικίες ...διηγούνται όχι μόνο τη δική τους αλλά και την ιστορία και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων που διαχρονικά φιλοξένησαν γι΄ αυτό και ασκούν μια παραπάνω γοητεία, ανεξάρτητα από την χώρα που βρίσκονται, ακόμη και σε όσους δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική ή την εσωτερική διακόσμηση.  

Το συγκεκριμένο αγροτόπιστο στην Σουηδία χρονολογείται από τον 17ο-18ο αιώνα και πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ξύλινο κτίσμα τριών επιπέδων, συμπεριλαμβανομένων και των υπόγειων χώρων, με ιδιαίτερα απλό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό. Όγκος, σχήματα, ανοίγματα σχεδόν μοιάζουν με τα σπίτια σε ...παιδικές ζωγραφιές.  

Το είδος του τοπικού ξύλου που έχει χρησιμοποιηθεί, η επεξεργασία του και οι συντηρήσεις που έχει διαχρονικά υποστεί το έχουν διατηρήσει σε εξαιρετικά καλή κατάσταση, αναλογικά με την ηλικία του κτίσματος και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή και η επίσης ξύλινη σκεπαστή είσοδος με την πολύχρωμη πόρτα, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο ακόμη και σήμερα των σπιτιών στην Σουηδική ύπαιθρο.



Εσωτερικά μπορεί κανείς εύκολα να εντοπίσει κοινά στοιχεία με αγροτόσπιτα της εποχής σε πολλές χώρες, ακόμη και στην δική μας, που είχαν να κάνουν με τον γενικό τρόπο ζωής του μη αστικού πληθυσμού στην Ευρώπη μερικούς αιώνες πριν. 

Μεγάλοι ενιαίοι χώροι, αφού εκείνη την εποχή δεν είχε ο κάθε ένοικος του σπιτιού το δικό του δωμάτιο, χτιστά ξύλινα κρεβάτια και η ...ζωή του σπιτιού οργανωμένη κυρίως γύρω από ένα μεγάλο τραπέζι κοντά στο τζάκι. 

Οι κλιματολογικές συνθήκες και οι παρατεταμένοι χειμώνες της Β.Ευρώπης επέβαλαν την ύπαρξη τζακιού σχεδόν σε όλους τους χώρους, ενώ σε εκείνον της κουζίνας υπήρχε φυσικά και στόφα για τις ανάγκες μαγειρέματος. 

Εντυπωσιακό στοιχείο και ο μεγάλων διαστάσεων φούρνος για παρασκευή ψωμιού, γλυκισμάτων και φαγητών, που επίσης βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, κάτι αντίστοιχο με τον ξυλόφουρνο που διέθετε κάθε αγροτικό σπίτι στη χώρα μας, που όμως στη συγκεκριμένη περιοχή λόγω των έντονων χιονοπτώσεων στην διάρκεια του χειμώνα δεν θα ήταν δυνατό να χρησιμοποιηθεί αν βρισκόταν στον περιβάλλοντα χώρο.  



Την όλη ατμόσφαιρα του σπιτιού, που είναι πλήρως λειτουργικό και κατοικείται στην διάρκεια όλων των ετών από την κατασκευή του έως σημερα από διαφορετικούς κατά καιρούς ιδιοκτήτες, καθορίζουν τα πολλά και μεγάλα παράθυρα, η κυριαρχία του ξύλου εξωτερικά αλλά και εσωτερικά αλλά και το χρώμα μέσω ζωγραφισμένων καλλιτεχνικά ξύλινων στοιχείων όπως τοίχοι, πόρτες, ντουλάπια και έπιπλα. 

Πρόκειται γενικά για ένα κτίσμα πολύ ιδιαίτερης αισθητικής, με έντονη ακόμη την ατμόσφαιρα της εποχής κατασκευής του, ενώ πολύ ταιριαστές με την προσωπικότητα του σπιτιού και οι σύχρονες διακοσμητικές λεπτομέρειες σε έπιπλα και υφασμάτινα στοιχεία που έχουν προστεθεί για τις ανάγκες της ...φωτογράφησής του, αφού πρόκειται για ένα προς πώληση ακίνητο. 



ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

historiskahem.se


soulouposeto
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Τα τραίνα που φύγαν...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Τα τραίνα που φύγαν...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ