2024-09-13 12:10:48
Η Όλγα τρέχει γύρω από την εντατική, ελέγχει συνεχώς τα επίπεδα οξυγόνου των ασθενών της, προσαρμόζει τα φάρμακά τους και σημειώνει τα ζωτικά τους στοιχεία. Δουλεύει γρήγορα, αλλά ακόμη και στην πιο πολυσύχναστη, η νοσοκόμα αναισθησιολόγος δεν διστάζει να σταματήσει για να προσαρμόσει ένα μαξιλάρι ή κουβέρτα και να φροντίσει οι τραυματισμένοι στρατιώτες που τη φροντίζουν να είναι όσο το δυνατόν πιο άνετοι ανάμεσα στο συνεχές λίκνισμα και γουργουρητό.
Πηγή: CNN
Λοχίας στον ουκρανικό στρατό , φροντίζει μερικούς από τους πιο άρρωστους ασθενείς του. Είναι μια πολυάσχολη δουλειά – και το κάνει σε ένα τρένο με ταχύτητα.
Το CNN απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση σε ένα τρένο ιατρικής εκκένωσης που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός για τη μεταφορά τραυματιών από κοντά στην πρώτη γραμμή σε νοσοκομεία σε αυτή τη μεγάλη χώρα. Αυτό το αναρρωτήριο σε τροχούς – ένα από τα πολλά που διασχίζουν το έθνος – αποτελεί πλέον βασικό μέρος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας, το οποίο έχει εξαντληθεί πολύ από δυόμισι χρόνια του βάναυσου πολέμου της Ρωσίας. Λειτουργεί με απόλυτη μυστικότητα, γι' αυτό το CNN δεν αποκαλύπτει τη διαδρομή του ούτε ταυτοποιεί το προσωπικό του με τα πλήρη ονόματά του.
Οι περισσότερες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία αγωνίζονται να βρουν αρκετές νοσοκομειακές κλίνες για να φιλοξενήσουν το σχεδόν συνεχές ρεύμα των θυμάτων από την πρώτη γραμμή. Αλλά η απελευθέρωση χώρου απαιτεί ακόμη και οι πιο άρρωστοι ασθενείς, πολλοί από αυτούς αναίσθητοι, να μεταφέρονται σε μακρινά μέρη, συχνά εκατοντάδες μίλια μακριά.
Τα μακρινά ταξίδια με ασθενοφόρο είναι πολύ επικίνδυνα για άτομα σε κρίσιμη κατάσταση και η πτήση με ελικόπτερο είναι πολύ επικίνδυνη δεδομένης της αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας έναντι του ουκρανικού ουρανού.
Το τρένο είναι σωτήριο.
Στο νοσοκομείο με ρόδες, κάθε επέμβαση φέρνει μοναδικές προκλήσεις. Ivana Kottasova/CNN
Το τρένο εκκένωσης μεταφέρει τραυματίες στρατιώτες από τις πρώτες γραμμές σε νοσοκομεία σε όλη την Ουκρανία. Ivana Kottasova/CNN
«Μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα εδώ. Είναι μια πλήρως ανεπτυγμένη μονάδα εντατικής θεραπείας», είπε στο CNN ο Oleksandr, ο οποίος είναι καπετάνιος των ουκρανικών Ιατρικών Δυνάμεων και επικεφαλής κάτοικος του τρένου.
Εξήγησε ότι ο τομέας του - η μάχιμη ιατρική - αφορά κυρίως τη σταθεροποίηση και την εκκένωση των ασθενών σε ασφαλή σημεία, παρά τη θεραπεία. Η δουλειά του στο τρένο είναι μόνο ένα μέρος μιας ιατρικής αλυσίδας που ξεκινά τη στιγμή που ένας στρατιώτης τραυματίζεται.
«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η εκκένωση από την πρώτη γραμμή», είπε. «Οι μάχιμοι γιατροί που εργάζονται στο μέτωπο πεθαίνουν όπως οι στρατιώτες».
Η λειτουργία μιας μονάδας ΜΕΘ σε ένα κινούμενο τρένο είναι μια ηράκλεια εργασία που περιλαμβάνει δεκάδες άτομα και παρουσιάζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων.
Ο Oleksandr είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών του, περίπου το 90%, έχουν υποστεί πολλαπλούς τραυματισμούς από θραύσματα. Πολλοί έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς και αρκετοί είναι διασωληνωμένοι, ζωντανοί χάρη σε αναπνευστήρες και άλλα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής. Όλοι έχουν γραμμένους αριθμούς στα χέρια τους που δείχνουν με ποιο αυτοκίνητο του μακρού τρένου εκκένωσης πρέπει να ταξιδέψουν.
«Είμαστε πολύ περιορισμένοι στις δυνατότητές μας εδώ… Αν συμβεί κάτι, δεν μπορώ να καλέσω έναν εξωτερικό σύμβουλο», είπε.
«Μπορεί να γίνουν μικροεπεμβάσεις, για να σταματήσει η αιμορραγία. Δεν μπορούμε να κάνουμε επεμβάσεις στην κοιλιά… και στο στήθος. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την επιλογή των ασθενών», πρόσθεσε.
Ο Yevgeniy τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση με drone μόλις δύο ημέρες πριν επιλεγεί για εκκένωση στη μονάδα ΜΕΘ του τρένου.
Υπέστη πολλαπλά τραύματα από σκάγια. Το κεφάλι του ήταν δεμένο και δύο τεράστιες ουλές στο στήθος και το στομάχι του ήταν καλυμμένες με φρέσκους επιδέσμους. Αναπνέοντας με τη βοήθεια ενός ρινικού καθετήρα οξυγόνου, ο Yevgeniy είπε στο CNN ότι ήταν ο τυχερός, ως ο μόνος επιζών από την επίθεση κοντά στο Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία . Είπε ότι δεν επρόκειτο να πει στην οικογένειά του για τα τραύματά του μέχρι να αισθανθεί καλύτερα.
Ο Ουκρανός στρατιώτης Oleksandr είπε ότι τραυματίστηκε από σκάγια και έχασε την ακοή του στο ένα αυτί του μετά από επίθεση με ρωσικό drone. Ivana Kottasova/CNN
Το πιο σημαντικό τρένο της Ουκρανίας
Το σιδηροδρομικό νοσοκομείο είναι ένα παράδειγμα του είδους της ουκρανικής ευρηματικότητας που εντυπωσίασε τον κόσμο τους πρώτους μήνες αυτής της σύγκρουσης.
Ο Oleksandr Pertsovskyi, Διευθύνων Σύμβουλος επιβατών στους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους, είπε στο CNN ότι η Ουκρανία δεν διέθετε ιατρικές σιδηροδρομικές άμαξες όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
«Έτσι, αυτό που είδαμε είναι ότι οι τραυματίες στρατιώτες απλώς εξαναγκάστηκαν σωματικά μέσα από τα παράθυρα (των κανονικών τρένων). Και είπαμε ότι κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό… και αρχίσαμε να εξοπλίζουμε τα κανονικά μας σιδηροδρομικά βαγόνια που σε ήρεμες μέρες θα έφερναν απλώς τουρίστες στα Καρπάθια Όρη», είπε στο CNN μετά την επίβλεψη της άφιξης ενός από τα ιατρικά τρένα.
Για να περιοριστεί το λίκνισμα, το όχημα ταξιδεύει με περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) την ώρα, που είναι περίπου η μισή ταχύτητα ενός κανονικού τρένου. Έχει επίσης προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων – συμπεριλαμβανομένων τυχόν ειδικών τρένων VIP που μεταφέρουν ξένους αξιωματούχους.
Ακόμα κι έτσι, η μονάδα ΜΕΘ τρέμει συνεχώς. Κάθε εξοπλισμός, κάθε κρεβάτι και κάθε ηχητικό μηχάνημα πρέπει να είναι αγκυρωμένα στο πάτωμα και το προσωπικό πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα όταν εργάζεται στους ασθενείς.
Το σιδηροδρομικό νοσοκομείο είναι ένα παράδειγμα του είδους της ουκρανικής ευρηματικότητας που εντυπωσίασε τον κόσμο τους πρώτους μήνες αυτής της σύγκρουσης. Το CNN έχει θολώσει μέρος αυτής της εικόνας για λόγους ασφαλείας. Ivana Kottasova/CNN
Το τρένο παρέχει ένα μικρό παράθυρο στο βάναυσο κόστος του πολέμου. Ivana Kottasova/CNN
Τα τρένα ασθενοφόρων χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου στη δεκαετία του 1850, αλλά έχουν προχωρήσει πολύ από τότε. Οι σύγχρονες εκδόσεις της Ουκρανίας είναι εξοπλισμένες με αναπνευστήρες, μηχανήματα υποστήριξης ζωής, σαρωτές υπερήχων και φορητά κλιματιστικά που βοηθούν στη διατήρηση σταθερών θερμοκρασιών ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες.
Κάθε βαγόνι είναι μια αυτόνομη μονάδα που τροφοδοτείται από γεννήτριες – ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ασφάλειας δεδομένων των συχνών ρωσικών επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, είπε ο Pertsovskyi.
Αλλά είναι οι μικρές πινελιές που κάνουν αυτά τα τρένα πραγματικά ξεχωριστά.
Παιδικές ζωγραφιές και ουκρανικές σημαίες εκτίθενται σε κάθε αυτοκίνητο, προσφέροντας λίγη άνεση στους μελανιασμένους και χτυπημένους επιβάτες. Οι βραχίονες των τυφλών σε κάθε παράθυρο έχουν σχήμα τρίαινας, το εθνικό σύμβολο της χώρας, τοποθετημένο σκόπιμα στη γραμμή των ματιών των στρατιωτών που βρίσκονται στα κρεβάτια τους.
Μια ιστορία δύο αναπτύξεων
Το τρένο παρέχει ένα μικρό παράθυρο στο βάναυσο κόστος του πολέμου. Έμπειροι πολεμιστές και νεοσύλλεκτοι ταξιδεύουν μαζί, ενωμένοι από τραυματισμούς και πόνο.
Καθισμένος ήσυχος στο κρεβάτι του, ο Ολεξάντρ φαινόταν κουρασμένος ακόμη και πριν ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι. Είπε στο CNN ότι τραυματίστηκε σε επίθεση με ρωσικό drone.
«Έριξαν μια χειροβομβίδα. Έμεινα άναυδος. Έχω σκάγια στα χέρια μου, στους ώμους και στην πλάτη μου», είπε, προσθέτοντας ότι το κύμα έκρηξης κατέστρεψε την ακοή του.
Ηλεκτρολόγος και πατέρας δύο παιδιών, ο 35χρονος κινητοποιήθηκε πριν από 18 μήνες και υπηρετούσε ως αντιαρματικός πυροβολητής σε τάγμα πεζικού στην περιοχή του Ντόνετσκ. Σε όλο αυτό το διάστημα, πέρασε μόλις 45 ημέρες μακριά από την πρώτη γραμμή.
«Το ηθικό είναι υψηλό, αλλά οι άνθρωποι είναι πολύ κουρασμένοι», είπε με ένα κενό βλέμμα, καθώς το τρένο συνέχιζε να προχωράει.
«Σε αυτό το σημείο συνειδητοποιείς ότι όλα εξαρτώνται όχι από σένα, αλλά από τον Θεό. Ή στην τύχη. Όταν πέφτουν οι βόμβες, δεν μπορείς να κάνεις πολλά για αυτό».
Ήταν μια απογοητευτική εκτίμηση από έναν άνδρα με το διακριτικό «Θετικό».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει παραδεχτεί εδώ και καιρό ότι ο στρατός αγωνίζεται να αναπληρώσει τις τάξεις του, αφήνοντας εξουθενωμένους στρατιώτες χωρίς ευκαιρία να ξεκουραστούν.
Σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι είπε ότι αυτή η προσπάθεια στρατολόγησης περισσότερων στρατιωτών συγκεντρώνει ατμό. «Έχουν ξεκινήσει κάποιες εναλλαγές. Δεν μπορώ να το ονομάσω θεμελιώδεις εναλλαγές ακόμα, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά είναι μια αρχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε.
Η κούραση επηρεάζει το ηθικό της πρώτης γραμμής. Το CNN μίλησε πρόσφατα με πολλούς Ουκρανούς διοικητές και αξιωματικούς που είπαν ότι η λιποταξία και η ανυπακοή γίνονται ένα αυξανόμενο πρόβλημα, ειδικά μεταξύ των νεοσύλλεκτων.
Καθόταν μόλις λίγα κρεβάτια μακριά από τον Oleksandr ήταν ο Stanislav, ο οποίος επιστρατεύτηκε εθελοντικά μόλις πριν από τρεις μήνες. Τραυματίστηκε επίσης από drone που έπεσε στην τάφρο του, αφήνοντάς του τρυπημένο πνεύμονα, σπασμένα πλευρά και άλλα τραύματα.
Ωστόσο, ο Stanislav εμφανίστηκε σε μια εντελώς διαφορετική ψυχική κατάσταση από τον Oleksandr. «Αφού τραυματίστηκα, η διάθεσή μου δεν χάλασε. Είχα περισσότερο κίνητρο», είπε στο CNN χαμογελώντας.
Φορώντας αθλητική φανέλα και σορτς, ήταν ανένδοτος ότι η Ουκρανία θα κέρδιζε τον πόλεμο, παρά το γεγονός ότι ήταν λιγοστός αριθμός και υπεροπλισμένος από τη Ρωσία.
«Χρησιμοποιούν την ποσότητα και εμείς την ποιότητα», είπε.
Το απίστευτο τίμημα του πολέμου
Σχεδόν εννέα ώρες μετά το ταξίδι του, το νοσοκομειακό τρένο τελικά μπήκε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό σε μια από τις πόλεις της Ουκρανίας. Μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, μια μεγάλη ουρά ασθενοφόρων περίμενε τους ασθενείς. Το ταξίδι του τρένου είχε τελειώσει, αλλά ο δρόμος τους για την ανάκαμψη μόλις ξεκινούσε. Μερικοί πιθανότατα δεν θα αναρρώσουν ποτέ πλήρως.
Η Όλγα, η νοσοκόμα της ΜΕΘ, ετοιμαζόταν να παραδώσει τους ασθενείς της στους γιατρούς στην πλατφόρμα. Η δουλειά της έγινε για την ημέρα.
Εντάχθηκε στον στρατό ως πολιτική νοσοκόμα το 2015, ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και της Ουκρανίας στα ανατολικά τμήματα της χώρας και η Κριμαία προσαρτήθηκε παράνομα από το Κρεμλίνο. Κατατάχθηκε στον στρατό το 2016 και – εκτός από μια σύντομη διακοπή το 2022 – υπηρετεί έκτοτε.
Αφού τελείωσε η βάρδια της, είπε στο CNN ότι το να βλέπει βαρέως άρρωστους ασθενείς που προέρχονται από την πρώτη γραμμή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς της.
Η Όλγα είναι νοσοκόμα αναισθησιολόγος και λοχίας στον στρατό της Ουκρανίας που εργάζεται στη μονάδα ΜΕΘ του τρένου. Ivana Kottasova/CNN
«Αλλά έχουμε την ευκαιρία να παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια στους αμυντικούς μας 24/7, και αυτό είναι το καλύτερο μέρος».
Όταν τα ασθενοφόρα αναχώρησαν και το τρένο έφυγε από τον σταθμό, ο Περτσόφσκι, ο επικεφαλής των σιδηροδρόμων, κατάφερε τελικά να αναπνεύσει ανακουφισμένος. Το ιατρικό τρένο πιστεύεται ότι είναι ένας σημαντικός στόχος για τη Μόσχα και πρόσφατα υπήρξαν αρκετές επιθέσεις με στόχο την περιοχή των σιδηροδρομικών σταθμών και άλλων υποδομών.
Όρθιος στην αποβάθρα, λίγες ώρες αφότου είδε ένα τρένο γεμάτο νεοσύλλεκτους να κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, συλλογίστηκε τη βαρβαρότητα της σύγκρουσης.
«Το πρωί, βλέπω αυτά τα παιδιά που αποχαιρετούν τους μπαμπάδες τους που κατευθύνονται προς την πρώτη γραμμή», είπε. «Έτσι, βλέποντας τα ίδια παιδιά να επιστρέφουν… αναίσθητοι ή με ακρωτηριασμούς, νιώθω ότι το τίμημα του πολέμου είναι απίστευτο. Είναι ένας ιμάντας μεταφοράς».
sidirodromikanea.blogspot.com
Πηγή: CNN
Λοχίας στον ουκρανικό στρατό , φροντίζει μερικούς από τους πιο άρρωστους ασθενείς του. Είναι μια πολυάσχολη δουλειά – και το κάνει σε ένα τρένο με ταχύτητα.
Το CNN απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση σε ένα τρένο ιατρικής εκκένωσης που χρησιμοποιούσε ο ουκρανικός στρατός για τη μεταφορά τραυματιών από κοντά στην πρώτη γραμμή σε νοσοκομεία σε αυτή τη μεγάλη χώρα. Αυτό το αναρρωτήριο σε τροχούς – ένα από τα πολλά που διασχίζουν το έθνος – αποτελεί πλέον βασικό μέρος του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Ουκρανίας, το οποίο έχει εξαντληθεί πολύ από δυόμισι χρόνια του βάναυσου πολέμου της Ρωσίας. Λειτουργεί με απόλυτη μυστικότητα, γι' αυτό το CNN δεν αποκαλύπτει τη διαδρομή του ούτε ταυτοποιεί το προσωπικό του με τα πλήρη ονόματά του.
Οι περισσότερες πόλεις στην ανατολική Ουκρανία αγωνίζονται να βρουν αρκετές νοσοκομειακές κλίνες για να φιλοξενήσουν το σχεδόν συνεχές ρεύμα των θυμάτων από την πρώτη γραμμή. Αλλά η απελευθέρωση χώρου απαιτεί ακόμη και οι πιο άρρωστοι ασθενείς, πολλοί από αυτούς αναίσθητοι, να μεταφέρονται σε μακρινά μέρη, συχνά εκατοντάδες μίλια μακριά.
Τα μακρινά ταξίδια με ασθενοφόρο είναι πολύ επικίνδυνα για άτομα σε κρίσιμη κατάσταση και η πτήση με ελικόπτερο είναι πολύ επικίνδυνη δεδομένης της αεροπορικής υπεροχής της Ρωσίας έναντι του ουκρανικού ουρανού.
Το τρένο είναι σωτήριο.
Στο νοσοκομείο με ρόδες, κάθε επέμβαση φέρνει μοναδικές προκλήσεις. Ivana Kottasova/CNN
Το τρένο εκκένωσης μεταφέρει τραυματίες στρατιώτες από τις πρώτες γραμμές σε νοσοκομεία σε όλη την Ουκρανία. Ivana Kottasova/CNN
«Μπορούμε να κάνουμε σχεδόν τα πάντα εδώ. Είναι μια πλήρως ανεπτυγμένη μονάδα εντατικής θεραπείας», είπε στο CNN ο Oleksandr, ο οποίος είναι καπετάνιος των ουκρανικών Ιατρικών Δυνάμεων και επικεφαλής κάτοικος του τρένου.
Εξήγησε ότι ο τομέας του - η μάχιμη ιατρική - αφορά κυρίως τη σταθεροποίηση και την εκκένωση των ασθενών σε ασφαλή σημεία, παρά τη θεραπεία. Η δουλειά του στο τρένο είναι μόνο ένα μέρος μιας ιατρικής αλυσίδας που ξεκινά τη στιγμή που ένας στρατιώτης τραυματίζεται.
«Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι η εκκένωση από την πρώτη γραμμή», είπε. «Οι μάχιμοι γιατροί που εργάζονται στο μέτωπο πεθαίνουν όπως οι στρατιώτες».
Η λειτουργία μιας μονάδας ΜΕΘ σε ένα κινούμενο τρένο είναι μια ηράκλεια εργασία που περιλαμβάνει δεκάδες άτομα και παρουσιάζει ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων.
Ο Oleksandr είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών του, περίπου το 90%, έχουν υποστεί πολλαπλούς τραυματισμούς από θραύσματα. Πολλοί έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς και αρκετοί είναι διασωληνωμένοι, ζωντανοί χάρη σε αναπνευστήρες και άλλα μηχανήματα υποστήριξης της ζωής. Όλοι έχουν γραμμένους αριθμούς στα χέρια τους που δείχνουν με ποιο αυτοκίνητο του μακρού τρένου εκκένωσης πρέπει να ταξιδέψουν.
«Είμαστε πολύ περιορισμένοι στις δυνατότητές μας εδώ… Αν συμβεί κάτι, δεν μπορώ να καλέσω έναν εξωτερικό σύμβουλο», είπε.
«Μπορεί να γίνουν μικροεπεμβάσεις, για να σταματήσει η αιμορραγία. Δεν μπορούμε να κάνουμε επεμβάσεις στην κοιλιά… και στο στήθος. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί κατά την επιλογή των ασθενών», πρόσθεσε.
Ο Yevgeniy τραυματίστηκε σοβαρά σε επίθεση με drone μόλις δύο ημέρες πριν επιλεγεί για εκκένωση στη μονάδα ΜΕΘ του τρένου.
Υπέστη πολλαπλά τραύματα από σκάγια. Το κεφάλι του ήταν δεμένο και δύο τεράστιες ουλές στο στήθος και το στομάχι του ήταν καλυμμένες με φρέσκους επιδέσμους. Αναπνέοντας με τη βοήθεια ενός ρινικού καθετήρα οξυγόνου, ο Yevgeniy είπε στο CNN ότι ήταν ο τυχερός, ως ο μόνος επιζών από την επίθεση κοντά στο Bakhmut στην ανατολική Ουκρανία . Είπε ότι δεν επρόκειτο να πει στην οικογένειά του για τα τραύματά του μέχρι να αισθανθεί καλύτερα.
Ο Ουκρανός στρατιώτης Oleksandr είπε ότι τραυματίστηκε από σκάγια και έχασε την ακοή του στο ένα αυτί του μετά από επίθεση με ρωσικό drone. Ivana Kottasova/CNN
Το πιο σημαντικό τρένο της Ουκρανίας
Το σιδηροδρομικό νοσοκομείο είναι ένα παράδειγμα του είδους της ουκρανικής ευρηματικότητας που εντυπωσίασε τον κόσμο τους πρώτους μήνες αυτής της σύγκρουσης.
Ο Oleksandr Pertsovskyi, Διευθύνων Σύμβουλος επιβατών στους Ουκρανικούς Σιδηροδρόμους, είπε στο CNN ότι η Ουκρανία δεν διέθετε ιατρικές σιδηροδρομικές άμαξες όταν η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στη χώρα τον Φεβρουάριο του 2022.
«Έτσι, αυτό που είδαμε είναι ότι οι τραυματίες στρατιώτες απλώς εξαναγκάστηκαν σωματικά μέσα από τα παράθυρα (των κανονικών τρένων). Και είπαμε ότι κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό… και αρχίσαμε να εξοπλίζουμε τα κανονικά μας σιδηροδρομικά βαγόνια που σε ήρεμες μέρες θα έφερναν απλώς τουρίστες στα Καρπάθια Όρη», είπε στο CNN μετά την επίβλεψη της άφιξης ενός από τα ιατρικά τρένα.
Για να περιοριστεί το λίκνισμα, το όχημα ταξιδεύει με περίπου 80 χιλιόμετρα (50 μίλια) την ώρα, που είναι περίπου η μισή ταχύτητα ενός κανονικού τρένου. Έχει επίσης προτεραιότητα έναντι όλων των άλλων – συμπεριλαμβανομένων τυχόν ειδικών τρένων VIP που μεταφέρουν ξένους αξιωματούχους.
Ακόμα κι έτσι, η μονάδα ΜΕΘ τρέμει συνεχώς. Κάθε εξοπλισμός, κάθε κρεβάτι και κάθε ηχητικό μηχάνημα πρέπει να είναι αγκυρωμένα στο πάτωμα και το προσωπικό πρέπει να προσέχει ιδιαίτερα όταν εργάζεται στους ασθενείς.
Το σιδηροδρομικό νοσοκομείο είναι ένα παράδειγμα του είδους της ουκρανικής ευρηματικότητας που εντυπωσίασε τον κόσμο τους πρώτους μήνες αυτής της σύγκρουσης. Το CNN έχει θολώσει μέρος αυτής της εικόνας για λόγους ασφαλείας. Ivana Kottasova/CNN
Το τρένο παρέχει ένα μικρό παράθυρο στο βάναυσο κόστος του πολέμου. Ivana Kottasova/CNN
Τα τρένα ασθενοφόρων χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου στη δεκαετία του 1850, αλλά έχουν προχωρήσει πολύ από τότε. Οι σύγχρονες εκδόσεις της Ουκρανίας είναι εξοπλισμένες με αναπνευστήρες, μηχανήματα υποστήριξης ζωής, σαρωτές υπερήχων και φορητά κλιματιστικά που βοηθούν στη διατήρηση σταθερών θερμοκρασιών ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες.
Κάθε βαγόνι είναι μια αυτόνομη μονάδα που τροφοδοτείται από γεννήτριες – ένα σημαντικό χαρακτηριστικό ασφάλειας δεδομένων των συχνών ρωσικών επιθέσεων στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας, είπε ο Pertsovskyi.
Αλλά είναι οι μικρές πινελιές που κάνουν αυτά τα τρένα πραγματικά ξεχωριστά.
Παιδικές ζωγραφιές και ουκρανικές σημαίες εκτίθενται σε κάθε αυτοκίνητο, προσφέροντας λίγη άνεση στους μελανιασμένους και χτυπημένους επιβάτες. Οι βραχίονες των τυφλών σε κάθε παράθυρο έχουν σχήμα τρίαινας, το εθνικό σύμβολο της χώρας, τοποθετημένο σκόπιμα στη γραμμή των ματιών των στρατιωτών που βρίσκονται στα κρεβάτια τους.
Μια ιστορία δύο αναπτύξεων
Το τρένο παρέχει ένα μικρό παράθυρο στο βάναυσο κόστος του πολέμου. Έμπειροι πολεμιστές και νεοσύλλεκτοι ταξιδεύουν μαζί, ενωμένοι από τραυματισμούς και πόνο.
Καθισμένος ήσυχος στο κρεβάτι του, ο Ολεξάντρ φαινόταν κουρασμένος ακόμη και πριν ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι. Είπε στο CNN ότι τραυματίστηκε σε επίθεση με ρωσικό drone.
«Έριξαν μια χειροβομβίδα. Έμεινα άναυδος. Έχω σκάγια στα χέρια μου, στους ώμους και στην πλάτη μου», είπε, προσθέτοντας ότι το κύμα έκρηξης κατέστρεψε την ακοή του.
Ηλεκτρολόγος και πατέρας δύο παιδιών, ο 35χρονος κινητοποιήθηκε πριν από 18 μήνες και υπηρετούσε ως αντιαρματικός πυροβολητής σε τάγμα πεζικού στην περιοχή του Ντόνετσκ. Σε όλο αυτό το διάστημα, πέρασε μόλις 45 ημέρες μακριά από την πρώτη γραμμή.
«Το ηθικό είναι υψηλό, αλλά οι άνθρωποι είναι πολύ κουρασμένοι», είπε με ένα κενό βλέμμα, καθώς το τρένο συνέχιζε να προχωράει.
«Σε αυτό το σημείο συνειδητοποιείς ότι όλα εξαρτώνται όχι από σένα, αλλά από τον Θεό. Ή στην τύχη. Όταν πέφτουν οι βόμβες, δεν μπορείς να κάνεις πολλά για αυτό».
Ήταν μια απογοητευτική εκτίμηση από έναν άνδρα με το διακριτικό «Θετικό».
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky έχει παραδεχτεί εδώ και καιρό ότι ο στρατός αγωνίζεται να αναπληρώσει τις τάξεις του, αφήνοντας εξουθενωμένους στρατιώτες χωρίς ευκαιρία να ξεκουραστούν.
Σε συνέντευξη Τύπου τον περασμένο μήνα, ο Ζελένσκι είπε ότι αυτή η προσπάθεια στρατολόγησης περισσότερων στρατιωτών συγκεντρώνει ατμό. «Έχουν ξεκινήσει κάποιες εναλλαγές. Δεν μπορώ να το ονομάσω θεμελιώδεις εναλλαγές ακόμα, για να είμαι ειλικρινής. Αλλά είναι μια αρχή και αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε.
Η κούραση επηρεάζει το ηθικό της πρώτης γραμμής. Το CNN μίλησε πρόσφατα με πολλούς Ουκρανούς διοικητές και αξιωματικούς που είπαν ότι η λιποταξία και η ανυπακοή γίνονται ένα αυξανόμενο πρόβλημα, ειδικά μεταξύ των νεοσύλλεκτων.
Καθόταν μόλις λίγα κρεβάτια μακριά από τον Oleksandr ήταν ο Stanislav, ο οποίος επιστρατεύτηκε εθελοντικά μόλις πριν από τρεις μήνες. Τραυματίστηκε επίσης από drone που έπεσε στην τάφρο του, αφήνοντάς του τρυπημένο πνεύμονα, σπασμένα πλευρά και άλλα τραύματα.
Ωστόσο, ο Stanislav εμφανίστηκε σε μια εντελώς διαφορετική ψυχική κατάσταση από τον Oleksandr. «Αφού τραυματίστηκα, η διάθεσή μου δεν χάλασε. Είχα περισσότερο κίνητρο», είπε στο CNN χαμογελώντας.
Φορώντας αθλητική φανέλα και σορτς, ήταν ανένδοτος ότι η Ουκρανία θα κέρδιζε τον πόλεμο, παρά το γεγονός ότι ήταν λιγοστός αριθμός και υπεροπλισμένος από τη Ρωσία.
«Χρησιμοποιούν την ποσότητα και εμείς την ποιότητα», είπε.
Το απίστευτο τίμημα του πολέμου
Σχεδόν εννέα ώρες μετά το ταξίδι του, το νοσοκομειακό τρένο τελικά μπήκε σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό σε μια από τις πόλεις της Ουκρανίας. Μέσα στο σκοτάδι της νύχτας, μια μεγάλη ουρά ασθενοφόρων περίμενε τους ασθενείς. Το ταξίδι του τρένου είχε τελειώσει, αλλά ο δρόμος τους για την ανάκαμψη μόλις ξεκινούσε. Μερικοί πιθανότατα δεν θα αναρρώσουν ποτέ πλήρως.
Η Όλγα, η νοσοκόμα της ΜΕΘ, ετοιμαζόταν να παραδώσει τους ασθενείς της στους γιατρούς στην πλατφόρμα. Η δουλειά της έγινε για την ημέρα.
Εντάχθηκε στον στρατό ως πολιτική νοσοκόμα το 2015, ένα χρόνο μετά την έναρξη της σύγκρουσης μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών και της Ουκρανίας στα ανατολικά τμήματα της χώρας και η Κριμαία προσαρτήθηκε παράνομα από το Κρεμλίνο. Κατατάχθηκε στον στρατό το 2016 και – εκτός από μια σύντομη διακοπή το 2022 – υπηρετεί έκτοτε.
Αφού τελείωσε η βάρδια της, είπε στο CNN ότι το να βλέπει βαρέως άρρωστους ασθενείς που προέρχονται από την πρώτη γραμμή είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς της.
Η Όλγα είναι νοσοκόμα αναισθησιολόγος και λοχίας στον στρατό της Ουκρανίας που εργάζεται στη μονάδα ΜΕΘ του τρένου. Ivana Kottasova/CNN
«Αλλά έχουμε την ευκαιρία να παρέχουμε την απαραίτητη βοήθεια στους αμυντικούς μας 24/7, και αυτό είναι το καλύτερο μέρος».
Όταν τα ασθενοφόρα αναχώρησαν και το τρένο έφυγε από τον σταθμό, ο Περτσόφσκι, ο επικεφαλής των σιδηροδρόμων, κατάφερε τελικά να αναπνεύσει ανακουφισμένος. Το ιατρικό τρένο πιστεύεται ότι είναι ένας σημαντικός στόχος για τη Μόσχα και πρόσφατα υπήρξαν αρκετές επιθέσεις με στόχο την περιοχή των σιδηροδρομικών σταθμών και άλλων υποδομών.
Όρθιος στην αποβάθρα, λίγες ώρες αφότου είδε ένα τρένο γεμάτο νεοσύλλεκτους να κατευθύνεται προς την αντίθετη κατεύθυνση, συλλογίστηκε τη βαρβαρότητα της σύγκρουσης.
«Το πρωί, βλέπω αυτά τα παιδιά που αποχαιρετούν τους μπαμπάδες τους που κατευθύνονται προς την πρώτη γραμμή», είπε. «Έτσι, βλέποντας τα ίδια παιδιά να επιστρέφουν… αναίσθητοι ή με ακρωτηριασμούς, νιώθω ότι το τίμημα του πολέμου είναι απίστευτο. Είναι ένας ιμάντας μεταφοράς».
sidirodromikanea.blogspot.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ατύχημα στο Μιλάνο: Εμπλέκονται τρία τρένα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ