Από τις αρχές Σεπτεμβρίου και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, η Γη θα έχει δύο φυσικούς δορυφόρους. Μην περιμένετε όμως καμιά θεαματική επιπλέον Πανσέληνο.
Το «μίνι φεγγάρι», όπως αποκαλούν οι αστρονόμοι αυτού του είδους τα σώματα, είναι στην πραγματικότητα ένας μικρός αστεροειδής που πρόκειται να αιχμαλωτιστεί προσωρινά από την βαρύτητα του πλανήτη.
Ο διαστημικός βράχος 2024 PT5, διαμέτρου περίπου 10 μέτρων, ανακαλύφθηκε μόλις στις 7 Αυγούστου από το τηλεσκόπιο ATLAS στη Χαβάη που επαγρυπνεί για εισερχόμενα διαστημικά αντικείμενα.
Ο αστεροειδής θα συμπληρώσει μια φορά από τη Γη το διάστημα 29 Σεπτεμβρίου – 25 Νοεμβρίου πριν χαθεί και πάλι στο Διάστημα, υπολογίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Κομπλουτένσε της Μαδρίτης σε μελέτη που δημοσιεύεται στο Research Notes of the American Astronomical Society.
Ακόμα και με τις καλύτερες συνθήκες παρατήρησης, το αντικείμενο μετά βίας θα είναι ορατό με ένα καλό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο, αναφέρει το EarthSky.
Η πορεία που θα ακολουθήσει το σώμα παρουσιάζεται σε προσομοίωση που ανάρτησε ο ερασιτέχνης αστρονόμος Τόνι Νταν.
«Μίνι φεγγάρια» έχουν συντροφεύσει τη Γη και στο παρελθόν, όπως το 2006, όταν ένας αστεροειδής παρέμεινε σε τροχιά για έναν χρόνο. Ένας άλλος περιφερόταν γύρω από τη Γη για χρόνια πριν αποχωρήσει τον Μάιο του 2000.
Τέτοιου είδους «μίνι φεγγάρια» θεωρούνται μάλιστα ιδανικοί προορισμοί για τα μελλοντικά διαστημικά ορυχεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο 2024 PT5 είναι πιθανό να ανήκει στην ζώνη αστεροειδών του Αρτζούνα, διαστημικοί βράχοι που κινούνται περίπου στην ίδια τροχιά με τη Γη γύρω από τον Ήλιο και ενίοτε πλησιάζουν τον πλανήτη.
Οι ερευνητές είναι εξάλλου βέβαιοι ότι δεν πρόκειται για διαστημικό σκουπίδι που αναγνωρίστηκε εσφαλμένα, όπως για παράδειγμα συνέβη παλαιότερα με το ευρωπαϊκό διαστημικό τηλεσκόπιο Gaia, το οποίο κάποιοι πέρασαν για αστεροειδή. Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς καθαρά από τη Γη αντικείμενα τόσο μικρών διαστάσεων.
Ο 2024 PT5 είναι λίγο μικρότερος από το μετέωρο του Τσελιαμπίνσκ, έναν αστεροειδή των 18 μέτρων που εξερράγη πάνω από τη Ρωσία το 2013 και προκάλεσε ωστικό κύμα που τραυμάτισε εκατοντάδες άτομα.
Πολύ πιο επικίνδυνα θα ήταν αντικείμενα διαμέτρου άνω των 100 μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να καταστρέψουν ολόκληρες πόλεις σε περίπτωση πρόσκρουσης. Μέχρι σήμερα η NASA έχει εντοπίσει περίπου 11.000 τέτοιους αστεροειδείς που πλησιάζουν τη Γη, όμως ο πραγματικός αριθμός τους εκτιμάται γύρω στους 25.000.
Κείμενο: Βαγγέλης Πρατικάκης – https://www.in.gr/2024/09/13/in-science/space/gi-tha-apoktisei-gia-ligo-ena-deytero-feggari/