2024-09-17 11:18:58
Φωτογραφία για Άδωνις Γεωργιάδης: Ετοιμάζονται αλλαγές στη συνταγογράφηση φαρμάκων μετά τη νέα απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ



Έρχονται νέες δικλείδες ασφαλείας στη συνταγογράφηση φαρμάκων προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Αλλαγές στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων μετά τη νέα απάτη στον ΕΟΠΥΥ προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Μετά το σκάνδαλο με τις εικονικές συνταγογραφήσεις στον ΕΟΠΥΥ, και τη σύλληψη 16 γιατρών και φαρμακοποιών, που έστησαν την απάτη προκαλώντας ζημία 3,5 εκατ. ευρώ στον Οργανισμό,  αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη συνταγογράφηση φαρμάκων.

«Παρά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τεχνικά δύναται, με ΑΜΚΑ ανθρώπου που δεν μπορεί να το δει και να σε καταγγείλει, να κάνεις εικονικές συνταγογραφήσεις», παραδέχτηκε ο υπουργός.

Στο μεταξύ οι16 συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με οκτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα, ενώ οι περιουσίες του έχουν δεσμευθεί, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Άδωνις Γεωργιάδης: Συνταγογράφηση με μήνυμα επιβεβαίωσης

Στη σκιά της νέας αυτής απάτης ο υπουργός Υγείας προανήγγειλε πως, 



....σχεδιάζεται ένα νέο σύστημα ασφαλείας, το οποίο αφορά σε ένα μήνυμα OTP (επιβεβαίωση), το οποίο θα έρχεται στο κινητό του πολίτη στον οποίο ανήκει ο ΑΜΚΑ, προκειμένου συναινέσει στη συνταγογράφηση. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στις τραπεζικές συναλλαγές. «Θα τους ελέγξουμε όλους» διαμήνυσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα και σε άλλες περιοχές, όπου γιατροί προχωρούν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση που υπερβαίνει κατά πολύ τον μέσο όρο των συνταγογραφήσεων άλλων γιατρών της ίδιας ειδικότητας.

Υπό το πρίσμα αυτό ο Οργανισμός σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ ελέγχει όλα τα στατιστικά δεδομένα και τους γιατρούς, ώστε να γνωρίζει ποιοι υπερσυνταγογραφούν και ποιοι τηρούν τους κανόνες.

Όταν εντοπίζεται παραβάτης γιατρός, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ επικοινωνούν μαζί του ώστε να προχωρήσουν σε συστάσεις, ενώ το δεύτερο βήμα είναι να επιβληθούν πρόστιμα.

Εάν οι παραβάσεις επαναληφθούν πολλές φορές ο Οργανισμός είναι πιθανό να φθάσει ακόμα και στην απαγόρευση της συνταγογράφησης δηλαδή στον αποκλεισμό ενός γιατρού όταν έχει υπερβεί τα όρια πολλές φορές.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Διαβάστε περισσότερα στο : https://www.healthreport.gr/adonis-georgiadis-etoimazontai-allages-sti-syntagografisi-farmakon-meta-ti-nea-apati-se-varos-toy-eopyy/




farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ